Ουζμπεκιστάν: Χίλιες και μία νύχτες στην έρημο

Ακολουθώντας το καραβάνι του χρόνου και διανύοντας ένα μέρος από το Δρόμο του Μεταξιού θα βρούμε τη γη του Ταμερλάνου.

Στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, το Ουζμπεκιστάν καυχιέται για την ιστορία του, τους ήρωές του, τα μνημεία του και τη συμβολή του για να σμίξουν ο ανατολικός και δυτικός κόσμος. Διαθέτει λίμνες, ποτάμια, καταπράσινες πεδιάδες, ψηλά βουνά και ατέλειωτες στέπες. Οι πόλεις είναι πνιγμένες στο πράσινο και στα λουλούδια. Οι Ουζμπέκοι είναι 24 εκατομμύρια, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι, λιγότεροι ορθόδοξοι και μόνο τα 2,5 εκατομμύρια ζουν στην πρωτεύουσα, την Τασκένδη. Το Ουζμπεκιστάν κουβαλάει μαζί του τα μεγαλεία από τότε ακόμη που ο Δρόμος του Μεταξιού περνούσε από την Τασκένδη. Από τότε που το επιφανέστερο τέκνο του, ο Αμίρ Τιμούρ (Ταμερλάνος), το είχε αναδείξει σε ομφαλό της Κεντρικής Ασίας. Από τότε που ήταν κέντρο της αστρολογίας και των μαθηματικών... Από τότε που ζάπλουτοι χαλίφηδες έχτιζαν σπάνιας ομορφιάς παλάτια.

Έτσι, τα αξιοθέατα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας είναι οι ιστορικοί μεντρεσέδες, ένα είδος θρησκευτικών πανεπιστημίων των μουσουλμάνων, πόλεις-κάστρα και παλάτια, αλλά και τζαμιά μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους, με γαλάζιους τρούλους και ψηφιδωτές προσόψεις, με κείνο το φωτεινό μπλε και τη χρυσαφιά ώχρα.

Χίβα: Το «μαργαριτάρι της Ανατολής» είναι η μοναδική τόσο καλά διατηρημένη πόλη από τον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού. Είναι ολόκληρη ένα μνημείο που θα επισκεφθείτε. Αριστούργημα!

Μπουχάρα: Η πόλη καταστράφηκε από τον Τζέκινς Χαν το 1220 μ.Χ. Θα επισκεφθείτε το εντυπωσιακό κάστρο Αρκ. Μετά θα δείτε τον «Πύργο του θανάτου» -το μιναρέ Καλόν (48 μ.) που χτίστηκε με γάλα καμήλας και σε αυτό οφείλεται το ότι άντεξε οκτώμισι αιώνες όλους τους σεισμούς. Από την κορυφή του οι εγκληματίες ομολογούσαν δημοσίως τα κρίματά τους και μετά τους κατακρήμνιζαν. Το άλλο αριστούργημα είναι το μαυσωλείο του Ισμαήλ Σαμάνι, το αρχαιότερο κτίριο που διασώζεται στην Μπουχάρα. Ένας μαγικός δαντελωτός κύβος που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το φως της μέρας. Τέλος, περπατήστε στα σοκάκια της γραφικής παλιάς πόλης.

Σαμαρκάνδη: Μια πανέμορφη πόλη στην οποία έχετε πολλά να δείτε. Ξεκινήστε από το μεντρεσέ Σιρ Ντορ, που αποτελεί μέρος του μεγαλειώδους συγκροτήματος Ρετζιστάν, ενός από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των μουσουλμάνων της Κεντρικής Ασίας. Πολύ ενδιαφέρον το τζαμί και η ιστορία της Μπιμπί Χανούμ, της ευνοούμενης συζύγου του Ταμερλάνου. Να περπατήσετε στο πολύχρωμο παζάρι της παλιάς πόλης.

Τασκένδη: Η πόλη ήταν όμορφη αλλά ισοπεδώθηκε από το σεισμό των 8 ρίχτερ το 1966. Θα δείτε το ανατριχιαστικό μνημείο του σεισμού με το ρήγμα. Θα δείτε λίγα ιστορικά αξιοθέατα όπως το Θέατρο Ναβόι. Θα ευχαριστηθείτε όμως τεράστια πάρκα, δρόμους και θεόρατες πλατείες. Μια πόλη ανθρώπινη, αλλά θα σας φανεί εγκαταλειμμένη.

Οπωσδήποτε: Αναζητήστε ένα καλό χαμάμ και απολαύστε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

(πηγή: www.7merestv.gr, 2/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: