36 ώρες στη Νάπολη

Παρά τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους του λιμανιού της Νάπολης και παρά τους αιματηρούς πολέμους της τοπικής μαφίας, η πόλη διαθέτει πραγματική ζωντάνια και κρυφές χάρες, μέσα στο χάος της καθημερινότητάς της. Μνημειώδεις πλατείες προσθέτουν αριστοκρατικές πινελιές στις πολύβουες αγορές και τους γεμάτους βέσπες δρόμους. Ο Βεζούβιος ορθώνεται εκεί δίπλα, υπενθυμίζοντας στην πόλη ότι ο κίνδυνος της εξαφάνισης καραδοκεί, ενώ υπάρχει και η πίτσα, που από μόνη της είναι ένας καλός λόγος να επισκεφθείτε τη Νάπολη.

Παρασκευη
4 μ.μ. Πρώτη τζούρα
Αν και ο εσπρέσο δεν εφευρέθηκε στη Νάπολη, η πόλη αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα ό,τι έχει να κάνει με την καφεΐνη. Εγκλιματισθείτε με έναν καυτό εσπρέσο στο Γκραν Καφέ Γκαμπρίνους, με τη διακοσμημένη με μάρμαρο μεγάλη αίθουσα του 19ου αιώνα, που φιλοξένησε τους διάσημους και ισχυρούς της εποχής, μεταξύ τους και τον Οσκαρ Ουάιλντ. Καθίστε έξω, σε μία από τις εντυπωσιακότερες πλατείες της Ιταλίας, την Πιάτσα ντελ Πλεμπίσιτο.
5.30 μ.μ. Κατάλληλη ένδυση
Μόλις νιώσετε ότι δεν έχετε ντυθεί κατάλληλα γι' αυτή τη μοδάτη πόλη, προχωρήστε μέχρι το μικροσκοπικό ατελιέ της Αννα Ματουότσο για να αγοράσετε μερικά από τα θεωρούμενα καλύτερα πουκάμισα στον κόσμο, που η Αννα θα ράψει στα μέτρα σας, αφού βέβαια έχετε κλείσει το αναγκαίο ραντεβού. Μετά, περάστε και από το ραφείο το Αντόνιο Πανίκο, για το αναγκαίο κουστούμι. Μη σας φανεί ακριβό, γιατί μόλις το φορέσετε, θα καταλάβετε ότι αξίζει κάθε ευρώ.
8.30 μ.μ. Πίτσα, Πίτσα!
Η Νάπολη είναι συνώνυμη με την πίτσα και κάθε κάτοικος έχει την αγαπημένη του. Πολλοί ορκίζονται ότι η καλύτερη φτιάχνεται στη θρυλική πιτσαρία Ντα Μικέλε, με τη χαρακτηριστική μαλακή ζύμη, ενώ άλλοι προτιμούν εκείνη της Εουροπέο ντέι Ματότσι, όπου ο Αλφόνσο Ματότσι προσελκύει πελατεία με τις πρωτόγνωρες γεύσεις και την ονομαστή μοτσαρέλα. Η πραγματικά αξέχαστη πίτσα είναι, όμως, αυτή της Πιτσερία Λα Νοτίτσια, στα ιστορικά υψώματα του Βόμερο.
11 μ.μ. Νουέβα Ορλεάνα
Η πόλη δεν είναι διάσημη για τη νυχτερινή ζωή της, αλλά ο επισκέπτης πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει πολύ καλή τζαζ. Στο κλαμπ Νουάρ του Βόμερο, μπορείτε να ακούσετε μεγάλα ονόματα του είδους, όπως το Κουαρτέτο Μπίλι Χαρτ και το τρίο Εντ Σάιμον. Περάστε μία βόλτα από το Μπέρμπον στριτ, ένα ζωντανό νυχτερινό κέντρο της πιάτσα Μπελίνι.

Σαββατο
11 π.μ. Αρχαία Νάπολη
Η Πομπηία αξίζει πάντα μία επίσκεψη, αλλά για μια αληθινή εικόνα της χαμένης πόλης, πηγαίνετε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Εκεί, γιγάντιο αντίγραφο της πάλαι ποτέ κραταιάς Πομπηίας φέρνει στο φως τον χαμένο πολιτισμό και τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του. Υπάρχει ακόμη και ειδική αίθουσα, αφιερωμένη στην πορνογραφία της Πομπηίας, με τολμηρές τοιχογραφίες και φαλλικά γλυπτά, απαγορευμένη στα παιδιά κάτω των 11 ετών.
2 μ.μ. Μεζέδες δρόμου
Οι ντόπιοι λατρεύουν τα τηγανητά εδέσματα που πουλιούνται στο δρόμο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη λαχταριστή πίτσα φρίτα (τηγανητή ζύμη, γεμιστή με τυρί και ζαμπόν, το αραντσίνι (τηγανητές μπάλες ρυζιού με κρέας και τυρί) και την κροτσέτα ντι πατάτε (τηγανητός πουρές πατάτας), και όλα αυτά στο Τσέντρο Στόρικο, το ιστορικό κέντρο της Νάπολης.
4.30 μ.μ. Κατάλληλα για μία βασίλισσα
Αν νομίζετε ότι τα κοράλλια είναι κατάλληλα μόνο για ενυδρεία και κοσμήματα του καρναβαλιού, πηγαίνετε στο Ασκιόνε, μικρό κομψό κοσμηματοπωλείο στον δεύτερο όροφο της γκαλερία Ουμπέρτο, απέναντι από το θέατρο Σαν Κάρλο. Τα περίτεχνα δαχτυλίδια, βραχιόλια και άλλα κοσμήματα είναι όλα κατασκευασμένα από κοράλλι στην κοντινή πόλη Τόρε ντελ Γκρέκο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το παρακείμενο μικρό μουσείο, γεμάτο με κοραλλένια αντικείμενα του 19ου αιώνα.
8.30 μ.μ. Δείπνο με την Ντόρα
Για τα πιο φρέσκα θαλασσινά στη Νάπολη, κρατήστε τραπέζι στο εστιατόριο Ντόρα. Καλά κρυμμένο σε μικρό δρόμο, το Ντόρα μοιάζει σαν μία κοινή τρατορία, με έντονο φωτισμό, παλιά κάδρα στους τοίχους και δίχρωμα πλακάκια στο πάτωμα.Το μικρό εστιατόριο είναι, όμως, αγαπημένο στέκι απανταχού καλοφαγάδων. Δοκιμάστε την «ψαριά της ημέρας», ψημένη αργά με ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι και σερβιρισμένη με πατάτες.
11 μ.μ. Κάστρο αυγών
Ακολουθήστε τη μοδάτη νεολαία στο Καστέλ ντελ Οβο (Κάστρο των Αυγών), σκαρφαλωμένο σε μικρό νησάκι, όπου φέρεται να ιδρύθηκε η πόλη πριν από 2.500 χρόνια από Ελληνες με το όνομα Νεάπολη. Το νησάκι ζωντανεύει τα βράδια, χάρη στα πάμπολλα μπαράκια του. Αποφύγετε, όμως, τα εμφανώς τουριστικά. Για ένα ποτό, μεταξύ ντόπιων, προτιμήστε το Καφέ αλ Μπαρκαντέρο, που βρίσκεται στον πάτο απότομης σκάλας, κάτω από γέφυρα του νησιού.

Κυριακή
11 π.μ. Γλυκό ψωμί
Το πρόγευμα στη Νάπολη είναι πάντα γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι θα φάτε πολλή σφολιατέλα. Θα δείτε ότι το έδεσμα, που θυμίζει όστρακο από σφολιάτα, προσφέρεται σε δύο είδη: ρίτσια και φρόλα. Το ρίτσια είναι γεμάτο με γλυκό τυρί ρικότα, ενώ το φρόλα είναι σκέτο, αλλά νοστιμότατο, Κάντε τον κόπο να επισκεφθείτε το αρτοποιείο Ατανάζιο, που προσφέρει την καλύτερη σφολιατέλα της πόλης.
1 μ.μ. Η πασετζιάτα
Οι Ναπολιτάνοι λατρεύουν την παράδοση και τα έθιμά της. Τα μαγαζιά κλείνουν για τη μεσημεριανή ανάπαυση, κανείς δεν πίνει καπουτσίνο μετά τις 10 το πρωί και το τριμμένο τυρί δεν χρησιμοποιείται ποτέ σε μακαρονάδες θαλασινών. Τα Σαββατοκύριακα, οι κάτοικοι κατεβαίνουν στους δρόμους για την νωχελική τους πασετζιάτα (βόλτα). Αν ο καιρός είναι καλός, όλοι φθάνουν μέχρι τον Κόλπο της Νάπολης, κατά μήκος του δημοτικού πάρκου. Πρόκειται για πραγματική πασαρέλα, με τις κυρίες να φορούν τα καλά τους και τους άνδρες να συζητούν πολιτικά. Μία πραγματική εικόνα της Νάπολης ανοίγεται μπροστά σας.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Gran Caffe Gambrinus (Via Chiaia, 1-2; 39-081-41-75-82; www.caffegambrinus.com
Anna Mattuozo Viale Gramsci, 26; 39-081-66-38-74; www.annamatuozzo.it
Antonio Panico studio (Via Carducci, 29; 39-081-41-58-04; www.sartoriapanico.it
Da Michele (Via Sersale, 1; 39-081-55-39-204; www.damichele.net
L' Europeo dei Mattozzi (Via Marchese Campodisola, 4; 39-081-55-21-323; www.europeomattozzi.it
Pizzeria La Notizia (Via Michelangelo da Caravaggio, 53/55; 39-081-71-42-155
Bourbon Street (Via Bellini, 52/53; 39-334-38-18-158; www.bourbonstreetjazzclub.com
Museo Archeologico Nazionale (Piazza Museo, 19; 39-081-44-22-149; www.marketplace.it/museo.nazionale

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: