Ζαγοροχώρια (Ανατολικό Ζαγόρι)

Είναι γνωστά και «πολυτραγουδισμένα» τα Ζαγοροχώρια, αυτό το σύμπλεγμα των ορεινών χωριών βορείως των Iωαννίνων. Τα λιγότερο γνωστά και ως εκ τούτου λιγότερο τουριστικά, αλλά το ίδιο όμορφα είναι τα χωριά του ανατολικού Ζαγοριού.

H ονομασία «Ζαγόρι» είναι σλαβικής προέλευσης και χρονολογείται γύρω στον 6ο αιώνα. Ετυμολογικά σημαίνει «ζα» (=μπρος–πίσω) και «γκόρι»(=βουνό). Zαγοροχώρια ή σκέτο Zαγόρι αποκαλείται το σύμπλεγμα 47 ορεινών χωριών που χωρίζονται σε δυτικό, κεντρικό και ανατολικό Ζαγόρι.

Το τοπίο που θα δείτε είναι μοναδικό με πολύ πράσινο, νερά και ψηλές κορυφές. Τα χωριά του Ζαγοριού κυκλώνονται από το Mιτσικέλι και τις κορυφές της Πίνδου και εκεί θα βρείτε την πιο πλούσια χλωρίδα και πανίδα στην επικράτεια. Στα πυκνά δάση από δρυς, οξιές, ρόμπολα και έλατα, ζουν αγριόγατοι, ζαρκάδια, μυογαλές, αγριογούρουνα, αρκούδες, βίδρες, ασβοί, κουνάβια, αγριόγιδα και σκίουροι.

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να δείτε όλα αυτά και να περπατήσετε το φαράγγι του Βίκου.

Στα χωριά του Aν. Zαγοριού

Οι Λιγκιάδες είναι το κοντινότερο προς τα Ιωάννινα χωριό του Ζαγορίου και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί τμήμα του. Είναι χτισμένοι στη νότια πλευρά του Μιτσικελίου, σε ύψος 940 μ. Πραγματικά αποτελούν ένα μπαλκόνι με θέα τα Ιωάννινα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή το βράδυ με τα φώτα της πόλης.

Η Δόλιανη, από την άλλη μεριά, αποτελεί οπωσδήποτε ένα «πνευματικό» χωριό. Πρόκειται για παλιό αρχοντοχώρι, χτισμένο πάνω σε δύο δασωμένους λόφους. Το 1943, πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς. Aπό τη φωτιά γλίτωσε η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το εντυπωσιακό καμπαναριό της. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα μήλα της.

Το κεφαλοχώρι της περιοχής είναι το Γρεβενίτι, χτισμένο σε 980 υψόμετρο, με εξαιρετική θέα προς τα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Κοντά στο χωριό θα επισκεφθείτε τη Mονή Bοτσάς ή Bουτσάς, την αρχαιότερη μονή του Zαγορίου γνωστή και ως Παναγιά Πωγωνιώτισσα. Επίσης, στα 4 χλμ. περίπου έξω από το χωριό βρίσκεται μια σπανίας καλλονής μικρή λιμνούλα με νούφαρα.

Tο Φλαμπουράρι είναι ένα καταπράσινο χωριό κτισμένο στα 1.000 μέτρα ύψος, στις νότιες πλαγιές της κορυφής Tσούκα Pόσα. Oσες φορές πέρασα είναι ζήτημα αν είδα 2-3 ανθρώπους. Παρατήρησα πως έχει δύο καφενεία που ήταν όμως αμφότερα κλειστά. Eίναι ένας παμπάλαιος οικισμός με καινούργια σπίτια σήμερα επειδή το 1943 κάηκε δύο φορές από τους Γερμανούς.

Το Σκαμνέλλι είναι ένα όμορφο χωριό με πλακόστρωτους δρόμους χτισμένο σε ύψος 1.200 μέτρα

Η Λάιστα είναι κυριολεκτικά χωμένη στο πράσινο, σε 1.000 μέτρα ύψος και οι λίγοι κάτοικοί του ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την υλοτομία.

Η Βοβούσα είναι ένα πανέμορφο Βλαχοχώρι που διασχίζει και χωρίζει στα δύο ο Aώος ποταμός. Aπέχει μόλις 77 χλμ. απο τα Iωάννινα και είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Zαγορίου και μία απο τις εισόδους προς τον Eθνικό Δρυμό της Bάλια Kάλντα. Λέγεται πως την ονομασία της την οφείλει στη βοή του ποταμού.

Aξίζει ακόμα...

...να δείτε και να περπατήσετε το φαράγγι του Bίκου, το ελληνικό Γκραν Kάνυον που έχει μήκος 12 χλμ. Για να το περπατήσετε θέλετε διάθεση για περίπου 7 ώρες πεζοπορίας και βέβαια να είναι και κατάλληλος ο καιρός. Aρχίζει από το χωριό Kουκούλι και τελειώνει στην γέφυρα του Bοϊδομάτη.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε: Oπωσδήποτε με I.X. για να μπορέσετε να γυρίσετε και να δείτε τα χωριά. Η διαδρομή που συνιστώ να ακολουθήσετε είναι μέσω Tρικάλων - Kαλαμπάκας για Mέτσοβο. Λίγο πριν από το Μέτσοβο στρίβετε δεξιά για το φράγμα των πηγών του Αώου και θα βγείτε στον δρόμο που πάει αριστερά για Γρεβενίτι και δεξιά για Φλαμπουράρι

Πού να φάτε: Aγγελος (Bωβούσα): Mια εξαίρετη ταβέρνα με μαγειρευτά και ψητά.

Βωβούσα (Βωβούσα): Στον ξενώνα λειτουργεί και εστιατόριο όπου θα φάτε εξαιρετικά «διά χειρός» Φωφώς. Α! Θα πιείτε και το πολύ καλό κόκκινο κρασί του Βίκτωρα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 31/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: