Γυμνές διακοπές, τώρα και σε δημοφιλή θέρετρα

Οταν ο Λάρι Μάσα λέει ότι θέλει να ταξιδεύει ελαφρύς, το εννοεί. Δεν χρειάζεται σακάκι και γραβάτα για το δείπνο, λευκό συνολάκι για το τένις, όταν πηγαίνει στο γήπεδο, ούτε μπουρνούζι, όταν κατεβαίνει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στην πισίνα.

Κι αυτό, επειδή όταν ο 74χρονος Μάσα, πλοίαρχος εν αποστρατεία, πηγαίνει διακοπές με τη σύζυγο του Νταρλίν, το κάνουν γυμνοί. «Αν δεν έχεις δοκιμάσει, δεν υπάρχει τρόπος να εξηγήσω πόσο διασκεδαστικό είναι, πόσο διαφορετικές μπορεί να κάνει τις διακοπές σου», λέει ο Λάρι Μάσα, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες διακοπές του, σ’ ένα θέρετρο γυμνιστών, στο Μεξικό.

Για πολλούς, και μόνο η αναφορά σε θέρετρο γυμνιστών ισοδυναμεί με εικόνες από απομονωμένες παραλίες, με γήπεδα βόλεϊ, χίπικες συγκεντρώσεις ή πάρκα χωμένα στα δάση, όπου κάποιοι επιμένουν να συζητούν για τον έρωτα του καλοκαιριού.

Και παρότι τέτοιου είδους προσφορές εξακολουθούν να υφίστανται για τον Μάσα και τους ομοϊδεάτες του, φυσιολάτρες, όπως προτιμούν να τους αποκαλούν, η πραγματική έξαρση του γυμνού τουρισμού βρίσκεται προ των πυλών, καθώς μεγάλα ξενοδοχεία και θέρετρα, ακόμη και κρουαζιερόπλοια πολυτελείας έχουν αρχίσει να βλέπουν σ’ αυτόν μια νέα προσοδοφόρα δυναμική - ειδικά όσον αφορά εκείνους οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από τα ρούχα τους, όχι όμως και από την καλοπέρασή τους.

Το Hidden Beach Hotel, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας αποκλειστικά για γυμνιστές, που άνοιξε κατά μήκος της δημοφιλούς Mayan Riviera στο Μεξικό και χρεώνει 300 δολάρια το άτομο, με όλα πληρωμένα, υποδέχεται τους πελάτες του με σαμπάνια. Τα κρεβάτια είναι σπαρμένα με ροδοπέταλα και το προσωπικό στην παραλία προσφέρει πετσέτες και Τύπο στους πελάτες, οι οποίοι χαλαρώνουν γυμνοί, ενώ οι ίδιοι περιφέρονται ντυμένοι με πουκάμισο και χακί παντελόνι.

Το Sea Mountain Inn, ένα θέρετρο και spa γυμνιστών στο Desert Hot Springs της Καλιφόρνια, με τιμές που κυμαίνονται από $269 μέχρι $900 τη βραδιά, διαθέτει δωμάτια με ασιατική διακόσμηση, επίπεδη τηλεόραση και ντους με μεταλλικό νερό. Το υψηλών προδιαγραφών Occidental Grand Fuerteventura, στα Κανάρια Νησιά έχει παραχωρήσει ολόκληρο σύμπλεγμα δωματίων αποκλειστικά για γυμνιστές πελάτες. Και πολλά ξενοδοχεία της σειράς, όπως το Caesar’s Palace και το Mirage στο Λας Βέγκας έχουν καθιερώσει πισίνες γυμνιστών, τα τελευταία λίγα χρόνια.

Το 2007, η γυμνή αναψυχή εκπροσωπούσε μια βιομηχανία $440 εκατομμυρίων -πάνω από τα $400 εκατ. το 2001 και τα $200 εκατ. το 1992- κι εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει η Αμερικανική Ενωση για τη Γυμνή Ψυχαγωγία, το 20% των μελών της οποίας έχει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα της τάξεως των $106.000, οδηγεί πολυτελή αυτοκίνητα και δαπανά $3.000 ή και παραπάνω, για ταξίδια.

Πλήθος επιλογών

Τα είδη των γυμνών διακοπών έχουν διευρυνθεί επίσης. Οι εκδρομείς μπορούν τώρα ν’ αρχίσουν μαθήματα γιόγκα, σε θέρετρα-γιόγκα αποκλειστικά για γυμνιστές, να συμμετέχουν σε ορεινή ποδηλασία γυμνοί στο High Desert της Καλιφόρνια, αλλά και να περιφέρονται γυμνοί στο κατάστρωμα κρουαζιερόπλοιων, ειδικά ναυλωμένων για όσους δεν αντέχουν τα ρούχα τους. Στη Γερμανία, ταξιδιωτικός πράκτορας οργάνωσε γι’ αυτό το καλοκαίρι πτήσεις γυμνιστών, με προορισμό τη Βαλτική. Οι φυσιολάτρες θα επιβιβαστούν και θα αποβιβαστούν με τα ρούχα τους, αλλά θα απαλλαγούν απ’ αυτά μόλις ανέβουν στο αεροπλάνο.

Το SpaFinder.com, μια μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο για spa δημιούργησε προσφάτως μια ειδική κατηγορία για «γυμνές διακοπές σε spa», καθώς διαπίστωσε μια αύξηση της ζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν πρόκειται πια για επιστροφή στις ρίζες και τα παρόμοια», ισχυρίζεται η Νάνσι Τίεμαν, πρόεδρος του Bare Necesseties που ειδικεύεται στον γυμνό τουρισμό και προσφέρει επταήμερη κρουαζιέρα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, μαζί με τέσσερις άλλους το 2008 και 2009.

Οι περισσότεροι γυμνιστές ισχυρίζονται ότι αυτό που κυρίως απολαμβάνουν είναι μια αίσθηση απελευθέρωσης από την τυπική κοινωνική υποκρισία. «Οταν δεν φοράς τίποτα, δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι δικαστής ή δικηγόρος, γιατρός ή μηχανικός», λέει ο Λάρι Μάσα. «Είσαι αυτό που είσαι».

(πηγή: www.kathimerini.gr, 3/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: