36 ώρες στο Λίβερπουλ με Μπιτλς και ποδόσφαιρο

Η μνεία του ονόματος του Λίβερπουλ φέρνει δύο πράγματα στο μυαλό: τους Μπιτλς και το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι, όμως, κρίμα γιατί αυτή η βιομηχανική πόλη που γιόρτασε πέρυσι τα 800ά της γενέθλια και είναι η φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Σύγχρονα αρχιτεκτονήματα και εντυπωσιακά μουσεία μοιράζονται τον ορίζοντα της πόλης με τις παλιές αποθήκες του λιμανιού και τις σκεπασμένες στην ομίχλη αποβάθρες. Την ίδια ώρα, οι τοπικοί καλλιτέχνες απογαλακτίστηκαν οριστικά από τους Λονδρέζους συναδέλφους τους, ενώ η θρυλική μουσική σκηνή του Λίβερπουλ θα έκανε υπερήφανο τον προπάτορά της, Τζον Λένον.

Παρασκευή
5 μ.μ. Σταφύλια της απόλαυσης
Οι επισκέπτες συνωστίζονται στη συνοικία Κάβερν Κουόρτερ και το σκοτεινό ανακαινισμένο κλαμπ της Μάθιου στριτ, όπου οι Μπιτλς ξεκίνησαν την καριέρα τους. Συνεχίστε στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σταματήστε λίγο πριν τα τουριστικά καταστήματα και μπείτε στο παμπ Γκρέιπς (Σταφύλια), όπου τα βαριά ξύλινα τραπέζια και οι ταπετσαρίες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960.
7.30 μ.μ. Ποιοτικά ψαρικά
Η Χόουπ στριτ συγκεντρώνει ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λίβερπουλ. Για ένα κάπως πιο περιποιημένο γεύμα, πηγαίνετε στο 60 Χόουπ Στριτ, που διαθέτει σίγουρα το καλύτερο ψάρι στην πόλη. Το αγαπημένο παμπ των ντόπιων είναι, όμως, το Εβεριμαν Μπίστρο, που εκτός από φιλική ατμόσφαιρα και καλό ποτό, προσφέρει και τοπικές σπεσιαλιτέ, που περιλαμβάνουν ακόμη και εξαίρετο ινδικό κάρι κοτόπουλου.
10 μ.μ. Νέοι ήχοι
Η μουσική «φωτιά» του Λίβερπουλ, που κάποτε έκαιγε στα υπόγεια του Κάβερν Κουόρτερ, έχει μεταφερθεί σήμερα στην περιοχή Ρόουπουοκς, λίγα μέτρα στα νότια του κέντρου. Οι παλιές αποθήκες της περιοχής, χτισμένες σε κόκκινο τούβλο, είναι σήμερα γεμάτες παμπ, μοδάτα κλαμπ. Το Ζάνζιμπαρ φιλοξενεί νέα αλλά ελπιδοφόρα μουσικά σχήματα, από παραδοσιακό ροκ μέχρι και ποπ - πανκ.
Μεσάνυχτα Ροκ κληρονομιά
Το βιβλίο του Πολ ντε Νουαγέ «Λίβερπουλ: Μαγικός τόπος», για την ιστορία της μουσικής σκηνής του Λίβερπουλ, προσφέρει την καλύτερη εικόνα του δημιουργικού Λίβερπουλ. Στο 3345, το σκοτεινό μπαράκι της περιοχής του Ρόουπουοκς, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε κάτι από τις σελίδες του βιβλίου. Το μπαρ παριστάνει το ιδιωτικό κλαμπ, για να κρατά μακριά τους ανεπιθύμητους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανοιχτό σε όλους. (Ψάξτε την κρυμμένη σκάλα, δίπλα στα στούντιο της Παρ στριτ, τόπο ηχογράφησης τριών τιμηθέντων με βραβεία Γκράμι άλμπουμ.) Εκεί, θα δείτε στελέχη της δισκογραφικής βιομηχανίας να πίνουν το ποτό τους, ενώ μέλη των Echo and the Bunnymen μπορεί να βρεθούν εκεί για χαλαρώσουν μετά το στούντιο.

Σάββατο
10 π.μ. Διαμάντια από βινύλιο
Σε μια πόλη γεμάτη ενθύμια των Μπιτλς, το Μάικροζιν είναι ένα σπάνιο παράδειγμα του πώς να τιμάς τα «Σκαθάρια» χωρίς να καταφεύγεις στο κακό γούστο. Ψάξτε για μπλουζάκια με τα εξώφυλλα των δίσκων του συγκροτήματος, αλλά και απομιμήσεις των διάσημων ρούχων του Τζον Λένον. Στον ίδιο δρόμο θα βρείτε και το δισκοπωλείο Χέρι Ρέκορντς, που διαθέτει μία από τις καλύτερες συλλογές βινυλίου στη ΒΔ Αγγλία.
Μεσημέρι Μελλοντικός ήχος
Το Λίβερπουλ δεν αναπαύεται στις δημιουργικές του δάφνες. Για μια ματιά στο καλλιτεχνικό μέλλον της πόλης, περάστε μια βόλτα από το Ιδρυμα Τέχνης και Δημιουργικής Τεχνολογίας FACT. Χτισμένο το 2003, το επενδυμένο με λευκοσίδηρο κτίριο στεγάζει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Σε τρεις αίθουσες, θα βρείτε εκτεθειμένα έργα των Μαρκ Ουόλιντζερ, Μπάρμπαρα Κρούγκερ, Τόνι Ούρσλερ και Ισαάκ Ζιλιέν. Η ταινιοθήκη του κέντρου ειδικεύεται στον σύγχρονο κινηματογράφο, ενώ μπορείτε απλά να καθίσετε στο καφέ και να κρυφακούσετε τις συζητήσεις των δημιουργών.
3 μ.μ. Πιο πολύ κι απ' τη μουσκή…
Το ποδόσφαιρο είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να ανταγωνιστεί τη μουσική στο Λίβερπουλ. «Μερικοί πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ περισσότερο…», είχε πει ο προπονητής της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλεϊ τη δεκαετία του 1970. Η ποδοσφαιρική παράδοση της πόλης ατσαλώθηκε στους δρόμους της εργατικής συνοικίας, γύρω από το Ανφιλντ Ρόουντ. Το βουητό των 45.000 θεατών στο στάδιο του Ανφιλντ είναι μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα όταν όλα τα στόματα τραγουδούν τον ύμνο των Ρότζερ και Χάμερστιν, «You'll Never Walk Alone».
8 μ.μ.Ψυχή της Κούβας
Αναζητείτε κάτι πέρα από το «φις εν τσιπς»; Κρατήστε τραπέζι στο Αλμα ντε Κούμπα, ένα από τα πιο ευρηματικά εστιατόρια της πόλης, σε μενού και ντιζάιν. Η επιλογή των ιδιοκτητών να το στεγάσουν στον ανακαινισμένο γοτθικό ναό του Αγίου Πέτρου, δίνει στο Αλμα ντε Κούμπα επιβλητικό και συνάμα ρομαντικό σκηνικό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σαλάτα με καραμελωμένα αχλάδια και γκοργκοντσόλα, με ντρέσινγκ ροδιού, αλλά και το κοτόπουλο με ινδική καρύδα και μπιζέλια. Κάποιες νύχτες την εβδομάδα, μπορείτε να χορέψετε και σάλσα στην επιβλητική αίθουσα του εστιατορίου.
10 μ.μ. Ηλεκτρική παμπ
Αν και το Λίβερπουλ είναι η πόλη της κιθάρας, η σημαντικότερη σύγχρονη μουσική σκηνή περιστρέφεται γύρω από το «ηλεκτροκλάς», συνθετικό αμάλγαμα ηλεκτρονικής και πανκ μουσικής, που εφευρέθηκε από το ντόπιο σχήμα «Ladytron». Το συγκρότημα άνοιξε μάλιστα και μπαρ στη συνοικία Ρόουπουοκς, το Κόροβα, που θα σας κάνει να ξεχάσετε τα τυπικά παμπ της πόλης, χάρη στο εκλεκτικό μείγμα μοδάτης νεολαίας και μεταμοντέρνου σκηνικού.

Κυριακή
11 π.μ. Λυρική παραλία
Αν νιώθετε λίγο ζαλισμένοι από το προηγούμενο βράδυ, κάντε έναν περίπατο στην προκυμαία του λιμανιού και πάρτε ένα ταξί μέχρι την παραλία Κρόσμπι. Εκεί, ο αμφιλεγόμενος εικαστικός καλλιτέχνης Αντονι Γκόρμλεϊ έχει εγκαταστήσει το έργο του, «Ενα άλλο μέρος». Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταλλική εγκατάσταση, αποτελούμενη από 100 ανθρωπόμορφα γλυπτά, φυσικού μεγέθους, που ατενίζουν τη θάλασσα και καλούν τους επισκέπτες να βουτήξουν στα νερά.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Grapes pub (25 Matthew Street; 44-151-255-1525) 60
Hope Street (60 Hope Street; 44-151-707-6060; www.60hopestreet.com)
Everyman Bistro (5-9 Hope Street; 44-151-708-9545; www.everyman.co.uk) Zanzibar (43 Seel Street; 44-151- 707-0633; www.thezanzibarclub.com)
3345 (33-45 Parr Street; 44-151-708-6345; www.3345parrst.com)
Microzine (65-67 Bold Street; 44-151-709-7282; www.microzine.co.uk)
Foundation for Art and Creative Technology, FACT (88 Wood Street; 44-151-707-4450; www.fact.co.uk)
Alma de Cuba (90 Seel Street; 44-151-702-7394; www.alma-de-cuba.com)
Korova (39-41 Fleet Street; 44-151-709-7097; www.korova-liverpool.com)

(πηγή: www.kathimerini.gr, 17/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: