36 ώρες στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος

Οι Δυτικοί επισκέπτες στη Ν.Α. Ασία ακολουθούν πια την ίδια ρότα. Τα πλήθη αυτά αρχίζουν τώρα να φθάνουν και στο Λάος, με τη Βιεντιάν και τη Λουάνγκ Πραμπάνγκ να αναδεικνύονται στα επόμενα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος. Η Λουάνγκ Πραμπάνγκ, η μυστηριώδης αρχαία πρωτεύουσα στριμωγμένη ανάμεσα στους ποταμούς Μεκόνγκ και Ναμ Χαν, συνεχίζει να θυμίζει τις παλιές εποχές.

Παρασκευή
5-7 μ.μ. Το ιερό βουνό
Το όρος Φούσι, ορατό από κάθε σημείο της Λουάνγκ Πραμπάνγκ, προσφέρει ιδανικό σημείο προσανατολισμού σε αυτή τη συμπαγή πόλη των 30.000 κατοίκων. Ανεβείτε τα 328 σκαλοπάτια, μέχρι τον ναό Βατ Τσόμσι και το εγκαταλειμμένο σοβιετικό αντιαεροπορικό πυροβόλο στο προαύλιό του. Από εκεί θα εντοπίσετε τις επίχρυσες οροφές των πάνω από 30 μονών (βατ) της πόλης. Στη μεγάλη υπαίθρια νυχτερινή αγορά της πόλης, μεγάλη κόκκινη τέντα σκεπάζει κάθε έναν από τους πωλητές μεταξωτών ειδών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ τηγανητού ψαριού.

Σάββατο
6 π.μ. - 2 μ.μ. Προσφορά στις μονές
Η προσφορά δωρεών στις σειρές μοναχών κάθε ξημέρωμα, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα θεάματα στην Λουάνγκ Πραμπάνγκ. Πλήθη τουριστών σπεύδουν να εξασφαλίσουν τις καλύτερες θέσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και αγοράζουν σακούλα με πρόσφορα, αρκετά για να ταΐσουν 300 μοναχούς. Περπατήστε κατά μήκος της οδού Σισαβανγκόνγκ και περάστε τα καφέ, μέχρι την οδό Σακαρίν. Εκεί θα βρείτε την καλόγουστη μπουτίκ Καρούσο Λάο με ό,τι καλύτερο μεταξωτό έχει να προσφέρει το Λάος. Μία προειδοποίηση μόνο: το παζάρι δεν επιτρέπεται. Το Λάος, αντίθετα από τους γείτονές του, δεν φημίζεται για τη γαστρονομία του. Το εστιατόριο Τάμαριντ, όμως, διεκδικεί επάξια τον τίτλο του καλύτερου στη χώρα. Μην το χάσετε.
2 μ.μ. - 8 μ.μ. Βόλτα στον Μεκόνγκ
Πάρτε ένα από τα πολλά καραβάκια για μία βόλτα στον Μεκόνγκ, μέχρι τα σπήλαια του Πακ Ου, που στεγάζουν δεκάδες τοιχογραφίες του Βούδα. Το ταξίδι στο μαγευτικό ποτάμι αξίζει εξίσου όσο και τα σπήλαια. Η διαδρομή απαιτεί δύο ώρες ανεβαίνοντας τον ποταμό και μία ώρα, στο κατέβασμα. Μην παραλείψετε να κρατήσετε τραπέζι στο εστιατόριο 3 Νάγκας. Εκεί, θα βρείτε ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στην αγορά της Λουάνγκ Πραμπάνγκ, από βούβαλο μέχρι ποταμόψαρο.

Κυριακή
9-11 π.μ. Παλάτια και ανάπαυση
Αρπάξτε ένα γρήγορο πρωινό με φρέσκα κρουασάν και δυνατό λαοσιανό καφέ στο Αρτοποιείο ΤζοΜα, προτού κάνετε τη βόλτα σας στο κοντινό Εθνικό Μουσείο, που υπήρξε κάποτε το βασιλικό ανάκτορο της Λουάνγκ Πραμπάνγκ. Χτίσθηκε από τους Γάλλους το 1904 και στέγασε τη βασιλική οικογένεια μέχρι τη φυγή της, το 1975. Αποφύγετε τις οργανωμένες επισκέψεις στους ναούς της Λουάνγκ Πραμπάνγκ. Η μονή Βατ Χσιεν Τονγκ προσφέρει όντως εντυπωσιακό θέαμα χάρη στις περίτεχνες τοιχογραφίες της και πράγματι η Βατ Βισούν είναι η αρχαιότερη μονή της πόλης... Ο κατάλογος μπορεί να συνεχισθεί στο διηνεκές.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Caruso Lao Home Craft (60 Sakkarine Road, 856-71-254-574; www.carusolao.com)
Fibre2Fabric Gallery (71 Ounkham Road, 856-71-254-761; www.fibre2fabric.org)
Monument Books (2 Thou Gnai Thao Road, 856-71-254-954)
Tamarind Restaurant (Kounxoa Road, generally lunch only, except for special banquets, 856-71-770-484; www.tamarindlaos.com)
3 Nagas (Sakkarine Road; 856-71-253-750, www.3Nagas.com)
Εθνικό Μουσείο (Sisavangvong Road, 856-71-212-122)

(πηγή: www.kathimerini.gr, 24/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: