Σινιάλ, νέος «Πύργος» στο Παρίσι

Το σχέδιο του πολυβραβευμένου Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ για τον ουρανοξύστη «Σινιάλ» της συνοικίας της Ντεφάνς στο Παρίσι επελέγη από την αρμόδια επιτροπή, που θέλει με το έργο αυτό να δώσει νέα πνοή στην Ντεφάνς. Το σχέδιο ανάπλασης της συνοικίας, που φιλοξενεί τα αρχηγεία των μεγαλύτερων γαλλικών και διεθνών εταιρειών, αποτελεί προσωπική επιδίωξη του σημερινού προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, από το 2006, εποχή κατά την οποία κατείχε την προεδρία του Συμβουλίου του νομού του «Ανω Σηκουάνα». Η επιλογή του 62χρονου Ζαν Νουβέλ, που τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτσκερ 2008 (το «Νομπέλ» αρχιτεκτονικής) δεν εξέπληξε, καθώς ο Γάλλος αρχιτέκτονας εξασφάλισε θετικές κριτικές για προηγούμενα έργα του, όπως το Μουσείο Μπρανλί, το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου και το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι.

Σκληρός ανταγωνισμός
Τα ονόματα των πέντε φιναλίστ αρχιτεκτόνων είχε παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος UMP, Πατρίκ Ντεβετζιάν, διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία του Συμβουλίου του Ανω Σηκουάνα. Ο ανταγωνισμός υπήρξε σίγουρα σκληρός, καθώς εκτός από τον Νουβέλ, στον κατάλογο περιλαμβάνονταν ο Ζακ Φεβριέ, ο σερ Νόρμαν Φόστερ, ο Ντάνιελ Λάιμπσκιν και ο Ζαν-Μισέλ Ουιλμότ.

Οι φιλοδοξίες του Νουβέλ μοιάζουν να μην έχουν όρια. «Στον σημερινό παρισινό ουρανό υπάρχει μόνο ένα εικονικό κτίριο στο υψόμετρο των 300 μέτρων. Πρόκειται για την “κυρία Αϊφελ”. Η δημιουργία δεύτερου τέτοιου κτίσματος προκαλεί δέος... Θα δημιουργήσουμε μία νέα τυπολογία ουρανοξύστη, που θα αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ποικιλία των ενοίκων. Είμαστε μάρτυρες της γέννησης νέου αστικού σχεδιασμού. Αποδεικνύουμε ότι η αστική μίξη είναι εφικτή και στην κατακόρυφη πόλη», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το γραφείο του Νουβέλ.

Ο ουρανοξύστης, που θα ολοκληρωθεί έως το 2014, θα αποτελείται από σκυρόδεμα, γυαλί και ατσάλι, ενώ το ύψος του θα φθάνει τα 301 μέτρα, λίγο κοντύτερος από τον Πύργο του Αϊφελ και τα 324 μέτρα του. Το κτίσμα θα βρίσκεται περικυκλωμένο από κατάφυτο πάρκο, ενώ οι 71 όροφοί του θα χωρίζονται σε τέσσερις κύβους, με εστιατόρια και καταστήματα στο ισόγειο, τα γραφεία να καταλαμβάνουν το μεσαίο κύβο, μαζί με ξενοδοχείο 333 δωματίων, και -τέλος- πολυτελή διαμερίσματα στους τελευταίους ορόφους.

Γυάλινες στοές
Κάθε τμήμα θα είναι χτισμένο γύρω από γιγάντια περίστυλο στοά, που θα επιτρέπει την είσοδο φυσικού φωτός και θα διαθέτει κήπους και δημόσιους χώρους. Τα γυάλινα τοιχία της στοάς θα ανοίγουν τους θερινούς μήνες. Οι τεράστιες χρωματιστές γυάλινες επιφάνειες των στοών θα είναι ορατές από απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Οι σχεδιαστές του ουρανοξύστη, που θα έχει κόστος 600 εκατομμυρίων ευρώ, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν «πράσινο» κτίριο, που θα επιτυγχάνει 50% οικονομία ενέργειας, χάρη σε συστοιχίες ηλιακών κατόπτρων και ανεμογεννήτριες, που θα τοποθετηθούν στην οροφή του. Την ίδια ώρα, η αρχιτεκτονική ομάδα αποφάσισε να τοποθετήσει καθρέφτες στα περβάζια των παραθύρων, ώστε οι εσωτερικοί χώροι να φωτίζονται επαρκώς από το φως του ήλιου.

Τα κτίρια του Νουβέλ βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία έως την Ιταλία και από την Γερμανία έως και τις ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Νουβέλ σχεδίασε ουρανοξύστη ύψους 400 μέτρων για τη συνοικία της Ντεφάνς, τον οποίο ονόμασε ο «Πύργος Χωρίς Τελειωμό». Το σχέδιό του δεν ολοκληρώθηκε, όμως, ποτέ.

Κατεδάφιση 17 κτιρίων
Στη συνοικία της Ντεφάνς εργάζονται καθημερινά πάνω από 400.000 άνθρωποι, ενώ 2.500 εταιρείες διατηρούν εκεί τα αρχηγεία τους. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης του 2006, 17 γερασμένα κτίρια της περιοχής θα κατεδαφισθούν μέχρι το 2013, δίνοντας τη θέση τους σε ουρανοξύστες, καταστήματα και πάρκα.


(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: