Βουδαπέστη: Στη μαγεία των Μαγιάρων

Τη χαρακτηρίζουν ως το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης με κύριο χαρακτηριστικό της το εκρηκτικό ταμπεραμέντο των κατοίκων της.

Με το Δούναβη να διασχίζει την καρδιά της πόλης, χωρίζοντάς τη στη Βούδα και την Πέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι πλούσιο σε εναλλαγές και εμπειρίες. Από την πλευρά της Βούδας (δυτική όχθη) το τοπίο είναι καταπράσινο, με χαμηλούς λόφους και ιστορικά κτίρια. Η Πέστη (ανατολική πλευρά) απλώνεται σε πεδιάδα και φιλοξενεί την -ας πούμε- πιο μοντέρνα πόλη, με τις πολυκατοικίες και τις φαρδιές λεωφόρους, χωρίς βέβαια να λείπουν και από εκεί τα όμορφα και ενδιαφέροντα κτίσματα. Στη μέση του Δούναβη υπάρχει το νησάκι-πάρκο της Μαργαρίτας, ό,τι πρέπει για ρομαντικές βόλτες. Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Μαγιάρους (φιννοουγγρικό λαό) τον 9ο με 10ο αιώνα, ενώ παλιότερα είχαν εγκατασταθεί εκεί οι Κέλτες και οι Ρωμαίοι. Το 16ο αιώνα η πόλη παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της και εκείνη την εποχή κτίστηκαν και τα πρώτα της ιστορικά κτίρια. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι έμειναν εκεί για 140 χρόνια, αφήνοντας τη σφραγίδα τους, όπως τις έντονες επιρροές στη γλώσσα και στο φαγητό, αλλά και τα πολλά δημόσια λουτρά και χαμάμ.

Η Βούδα
Πηγαίνετε στο Λόφο του Γκέλερτ, όπου θα ανεβείτε με το τελεφερίκ. Θα επισκεφθείτε το κάστρο που κατασκεύασαν οι Αυστριακοί το 1848, το μνημείο της Απελευθέρωσης που στήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα απολαύσετε μια καταπληκτική θέα στην πόλη. Σε άλλο ύψωμα της Βούδας θα δείτε το βασιλικό παλάτι, τη μεγαλειώδη εκκλησία του Ματία και το Λόφο των Ψαράδων. Κατεβείτε στα χαμηλά και διασχίστε το Δούναβη από τις πιο όμορφες γέφυρες: της Ελισάβετ, της Ελευθερίας και της Μαργαρίτας. Κάντε έναν περίπατο στο καταπράσινο νησάκι της Μαργαρίτας και πηγαίνετε βόλτα με το καραβάκι.

Και η Πέστη
Εδώ θα δείτε το θαυμάσιο κτίριο της Βουλής, την κρατική Όπερα, τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου, το Εθνικό Μουσείο και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Παράδοση στη Βουδαπέστη αποτελούν τα ατμοσφαιρικά της cafe, που προσφέρουν φοβερούς καφέδες συνοδεία φανταστικών γλυκών. Να πάτε στα: Gerbeaud, New York, Angelika, Ruszwurm. Παρακολουθήστε παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και απολαύστε υπέροχη κλασική μουσική.

Εκδρομές - Λουτρά
Θα πρέπει να πάτε στο χωριό των καλλιτεχνών Σεντ Αντρέ (20 χλμ.) του 14ου αι., στο γραφικό χωριό Βίζεγκραντ του 15ου αι. και στο Έστεργκομ (70 χλμ.), μία πανέμορφη πόλη του 16ου αιώνα. Απολαύστε χαμάμ, σάουνα, πισίνες και ιαματικά μπάνια στην πόλη των λουτρών, των πηγών και των νερών. Πουθενά δεν θα βρείτε καλύτερα, πιο παραδοσιακά και συγκεντρωμένα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 23/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: