Το δράμα του τουρίστα σε πολιτιστικές επισκέψεις

Αν θέλει κανείς να μάθει τι πιστεύουν οι ξένοι τουρίστες για τα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν έχει παρά να ρωτήσει ένα ξεναγό. Αυτοί είναι οι αποδέκτες των παραπόνων που συχνά καλούνται να «καλύψουν» πολλές αλήθειες. Από τα σκουπίδια στις διαδρομές, τις ελλιπείς υποδομές, σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους την απουσία χώρων υγιεινής και πόσα ακόμη. Φέτος όμως ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές. Με αφορμή τα παράπονα που δέχτηκαν κατ’ επανάληψη από διάφορους επισκέπτες, κοινοποίησαν επιστολή τους με θέμα το ωράριο στους υπουργούς Πολιτισμού Μ. Λιάπη και Τουρισμού Αρ. Σπηλιωτόπουλο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών επισημαίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της. Δεν είναι μόνο ότι βρισκόμαστε στον Μάιο με ωράριο χειμώνα στα μουσεία, αλλά και ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, ενημέρωση δεν έχει «ούτε το προσωπικό του ΥΠΠΟ, το οποίο συνεχώς ρωτάμε για νεότερα περί παράτασης του ωραρίου».

Συμπιέζουν τον χρόνο

«Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τους ξεναγούς και τα τουριστικά γραφεία να συμπιέζουν τον χρόνο παραμονής τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να προλάβουν οι επισκέπτες να δουν όσα περισσότερα αξιοθέατα είναι δυνατόν μέχρι το κλείσιμο των χώρων και μουσείων στις τρεις, αλλά και να καλύψουν ταυτόχρονα μεγάλες αποστάσεις διαδρομών σε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές ανά την Ελλάδα με το λεωφορείο». Και συνεχίζουν αποκαλύπτοντας το «δράμα» κάθε τουρίστα που σχεδίασε στο ταξίδι του πολιτιστικές επισκέψεις.

«Τυχόν άφιξη κρουαζιερόπλοιων σε νησιά μας ή στην ηπειρωτική Ελλάδα αργά το μεσημέρι ή το απόγευμα, κάνει την επίσκεψη σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αδύνατη». Υπογραμμίζουν πως η υψηλότερη σεζόν για όλους τους επισκέπτες του πολιτιστικού τουρισμού είναι οι μήνες: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος και καταλήγουν με την ελπίδα ενός καλύτερου προγραμματισμού για τις επόμενες χρονιές. Με τα λεγόμενά του είναι φανερό πως οι τρεις πρώτοι μήνες χάθηκαν...

(πηγή: www.kathimerini.gr, 16/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: