Δυτική Ακτή Καβάλας: Παραθαλάσσιο περιβόλι

Στη Δυτική Ακτή του Νομού Καβάλας, στο Δήμο Ελευθερών, θα απολαύσετε θαυμάσια τοπία και αρχαιολογικά ευρήματα.

Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τη θάλασσα, η Καβάλα έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανή την παράδοσή της. Περπατήστε μέσα από τα τείχη στις παλιές γειτονιές, στα στρωμένα με κυβόλιθους δρομάκια της. Παρατηρήστε τα σπίτια με τους χαρακτηριστικούς ξύλινους εξώστες, εκεί όπου συναντιούνται η αρχιτεκτονική της Δύσης και της Ανατολής. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και περπατήστε δίπλα στη θάλασσα, πριν μπείτε στο αυτοκίνητο για να επισκεφθείτε την όμορφη Δυτική Ακτή.

Οδοιπορικό
Περάστε από τη Νέα Ηρακλίτσα, 13 χλμ. από την Καβάλα, με την πεντακάθαρη παραλία. Αν είστε οπαδός των έντονων συγκινήσεων, τα Κόκκινα Βράχια είναι ιδανικά για αναρρίχηση. Λίγο αργότερα, σταματήστε στο μικρό οικισμό του Αγίου Ανδρέα, που δημιουργήθηκε το 1919 από Ρώσους καλόγερους. Πιο κάτω, η Νέα Πέραμος είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής και χτίστηκε από Έλληνες της Μικράς Ασίας πάνω στα απομεινάρια της αρχαίας Οισύμης. Επισκεφτείτε το βυζαντινό κάστρο. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό ξεκουραστείτε και κάνετε μπάνιο σε κάποια αμμουδερή παραλία.

Στις Ελευθερές, το χωριό των δεκατεσσάρων εκκλησιών -από τις οποίες όμως σώζεται μόνο μία-, απολαύστε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία και αγοράστε τσίπουρο από το Ελαιοχώρι, το χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σύμβολο από πρόσφυγες του Πόντου. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται το Μυρτόφυτο, οι περισσότεροι από τους κατοίκους του οποίου ασχολούνται με την καλλιέργεια αμπελιών. Εκεί μπορείτε να περιηγηθείτε στο σύγχρονο εμφιαλωτήριο κρασιού!

Στη Φωλιά θα περπατήσετε μέσα στη φύση και θα επισκεφθείτε το βυζαντινό πύργο που χτίστηκε γύρω στον 13ο - 14ο αιώνα. Η περιοχή με το σύγχρονο αρδευτικό φράγμα της έχει εξελιχθεί πλέον σε σημαντικό υδροβιότοπο, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών. Συνεχίστε το οδοιπορικό σας προς την Κάριανη -οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά με μαγευτική θέα στη θάλασσα- και θαυμάστε το ιδιαίτερο καμπαναριό του χωριού. Στον Ακροπόταμο θα συναντήσετε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών σιταριού και καπνού, ενώ λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα θα βρείτε τα Λουτρά Ελευθερών με τα διάσημα ιαματικά νερά τους. Στο Ορφάνι επισκεφθείτε το σωζόμενο τμήμα του βυζαντινού κάστρου ενώ στο Οφρύνιο χαλαρώστε με μια ήρεμη βόλτα στο καταπράσινο πευκοδάσος και κολυμπήστε στην πεντακάθαρη ακτή Ορφανού.

(πηγή: www.7merestv.gr, 30/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: