Η Νέα Υόρκη έχει ... συρρικνωθεί κατά 42,5 τετρ. χλμ.

H Νέα Υόρκη συρρικνώθηκε κατά 42,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αναφέρει ο γεωγράφος της δημοτικής Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, που ανέλαβε να μετρήσει εκ νέου την ακριβή έκταση του Μεγάλου Μήλου. Με την ομάδα του δαπάνησε πολλούς μήνες αναλύοντας ψηφιακές αεροφωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες απεικόνιζαν τις ακτογραμμές και άλλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της. Στα 42,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που… λείπουν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 13 νέα Σέντραλ Παρκ, 36 πόλεις του Βατικανού και δύο κρατίδια του Μονακό. Με τις ισχύουσες τιμές γης στο κεντρικό Μανχάταν το «χαμένο έδαφος» θα κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ενώ θα μπορούσε να στεγάζουν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Σε πρακτικό επίπεδο, η νέα μέτρηση της αμερικανικής μητρόπολης, δεν θα έχει καμιά συνέπεια πέρα από τη διόρθωση των δημοτικών ρυμοτομικών αρχείων, των σχολικών βιβλίων και κάποιους στατιστικούς πίνακες.

Ακόμα, όμως, και παρά τις τελευταίες απώλειές της η Νέα Yόρκη παραμένει 14η σε έκταση μεταξύ των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Χθες, όμως, παρά τη συρρίκνωσή της η Νέα Υόρκη γιόρτασε τα 125α γενέθλια της Γέφυρας του Μπρούκλιν. Τα 1829 μέτρα της αποτελούν σύμβολο για την πόλη αλλά και γενικότερα για τις ΗΠΑ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 24/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: