36 ώρες στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας

Oσοι πιστεύουν ότι το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κέντρο πολιτικής αμφισβήτησης, ας ετοιμαστούν για μεγάλη έκπληξη. Η κεντρική λεωφόρος της πόλης, Κόλετζ Αβενιου, είναι πια γεμάτη νέους ανθρώπους, ενημερωμένους για την τελευταία λέξη της μόδας, που δεν θυμίζουν σε τίποτε τους χίπις του παρελθόντος. Τα ανακαινισμένα καταστήματα ανταγωνίζονται ευθέως τις καλύτερες μπουτίκ της Νέας Υόρκης, ενώ τα εστιατόριά της είναι εφάμιλλα με εκείνα του κοσμοπολίτικου Σαν Φρανσίσκο. Το πνεύμα του 1969 δεν έχει εξαφανισθεί, όμως, τελείως. Αν κατηφορίσετε την Τέλεγκραφ Αβενιου, θα δείτε ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ, υπέρμαχους της ομοιοπαθητικής ιατρικής και γερασμένους χίπις, πάντα πρόθυμους να σας εξηγήσουν την κοσμοθεωρία τους.

Παρασκευή
5 μ. μ. Σημειώστε τη διεύθυνση
Το παλιό και το νέο Μπέρκλεϊ, ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κατευθύνονται ομαδικά στο Μόουζ Μπουκς. Ιδρυθέν το 1959 και γεμάτο μεταχειρισμένα βιβλία, το βιβλιοπωλείο αυτό αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η Amazon δεν μπορεί να οδηγήσει όλα τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στην πτώχευση. Περιηγηθείτε στον επάνω όροφο και απολαύστε την εκπληκτική ποικιλία αναγνωστικού υλικού.
8 μ. μ. Ανετο «σόμπα»
Η γαστρονομία στο Μπέρκλεϊ έχει σημειώσει άλματα, από τις εποχές του χιπισμού. Πάρτε για παράδειγμα το δημοφιλές εστιατόριο «Ο Σαμέ». Ο περίτεχνος συνδυασμός ιαπωνικών και δυτικών γεύσεων δεν θυμίζει σε τίποτα πανεπιστημιούπολη. Τα ελαφρώς ταλαιπωρημένα τραπέζια και οι αναπαυτικοί καναπέδες παραπέμπουν –ευτυχώς– στη φοιτητική φύση της περιοχής. Δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ ψαρικών «σόμπα».
10 μ. μ. Σινεμά Παράδεισος
Το Πασίφικ Φιλμ Αρκάιβ (Κινηματογραφικό Αρχείο Ειρηνικού) στο Μουσείο Τέχνης του Μπέρκλεϊ προσφέρει μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές εμπειρίες στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Στην κινηματογραφική αίθουσα του αρχείου, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μπορεί να προλάβετε αφιέρωμα στη γαλλικό Νέο Κύμα. Το αρχείο ειδικεύεται στον ιαπωνικό κινηματογράφο και φιλοξενεί την αφρόκρεμα του φοιτητόκοσμου.

Σάββατο
8 π. μ. Στην άγρια Φύση
Εδώ, στην Καλιφόρνια, θα πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς για να βρείτε τα μονοπάτια ελεύθερα από τζόγκερς. Περπατήστε στο κάμπους του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και απολαύστε την ηρεμία του πρωινού, προτού προχωρήσετε προς τους κατάφυτους λόφους, πάνω από το πανεπιστήμιο. Στο δρόμο σας, θα συναντήσετε μεγάλες επαύλεις, οικογένειες που βγάζουν βόλτα τα μικρά σκυλιά τους, αλλά και φοιτητές που τρέχουν στα μονοπάτια, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα μεθύσια της προηγούμενης νύχτας. Αν θέλετε να επιμηκύνετε τη βόλτα σας, προχωρήστε στο γειτονικό Τίλντεν Παρκ, ιδανικό για ποδήλατο μάουντεν ή προτιμήστε το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου, με πάνω από 12.000 είδη φυτών.
Μεσημέρι. Αφθονία λαχανικών
Η επιλογή μεταξύ των πολλών αγορών λαχανικών της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Για μία αυθεντική γεύση επιλέξτε το Σαββατιάτικο Φάρμερς Μάρκετ του Μπέρκλεϊ, που διευθύνεται από αληθινούς αγρότες - παραγωγούς. Αργότερα, επισκεφθείτε την αγορά του Μπέρκλεϊ Μπόουλ, για να δείτε τη διαφορά. Πραγματικός παράδεισος τοπικών προϊόντων, το Μπόουλ θα σας τυφλώσει με την χρωματική ποικιλία και τις παράξενες γεύσεις.
3.30 μ. μ. Λάκκος των φιδιών
Αποφύγετε το Μουσείο Τέχνης του Μπέρκλεϊ, με τη μικρή συλλογή και προτιμήστε το Ιστ Μπέι Βιβάριουμ, ίσως το πιο παράξενο αξιοθέατο της πόλης. Μην πλησιάσετε, όμως, εάν φοβάστε τα φίδια, καθώς η τεράστια κεντρική αίθουσα, γεμάτη ερπετά, αμφίβια και αραχνοειδή, θα σας προκαλέσει φρίκη.
5 μ. μ. Ροκ μέχρι τέλους
Η καλύτερη θέα του πανεπιστημιακού κάμπους δεν είναι από το δεκαώροφο Εβανς Χολ, αλλά από το Ιντιαν Ροκ Παρκ. Σφηνωμένο σε συνοικία στα ΒΑ της πόλης, το πάρκο διαθέτει ψηλά βράχια, από τα οποία θα απολαύσετε θέα 360 μοιρών του Μπέρκλεϊ, του Ωκλαντ και της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, από την απέναντι πλευρά του κόλπου. Για ακόμη πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, πάρτε μαζί σας σκοινί και κραμπόν για το μεγάλο βράχο του Ιντιαν Ροκ, αγαπημένο σημείο προπόνησης των ορειβατών.
8 μ. μ. Διεθνής σούπα
Η λεωφόρος Ιντερνάσιοναλ του Ωκλαντ, 15 λεπτά νότια του Μπέρκλεϊ, αξίζει το όνομά της. Σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα, θα δείτε καταστήματα γαμήλιων ειδών από το Σαλβαδόρ, καντίνες με μεξικάνικα τάκος και πλανόδιους πωλητές φρέσκου ανανά, καλυμμένου με αλάτι. Τα μεξικάνικα εστιατόρια διαδέχονται το ένα το άλλο, αν και το καλύτερο από αυτά είναι σίγουρα το Ελ Χουαράτσε Αζτέκα. Οι σπεσιαλιτέ του είναι τα κάθε είδους μόλας (σάλτσες για νάτσος), οι τορτίγιες και τα τοπικά μανιτάρια χουιτλακότσε.
11 μ. μ. Εξαλλα νιάτα
Το μπαράκι Μπλέικς ον Τέλεγκραφ ιδρύθηκε το 1940, όταν το Μπέρκλεϊ φημιζόταν για την τζαζ του και όχι για το σκληρό ροκ του. Το σεβάσμιο μπαρ λειτουργεί ακόμη, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις μουσικών παραμένουν ενδιαφέρουσες. Πρώτα βεβαιωθείτε, όμως, ότι δεν πέσατε σε φοιτητική βραδιά, εκτός κι αν δεν σας πειράζει να παρακολουθείτε νέους ανθρώπους να πίνουν μέχρι σκασμού, ουρλιάζοντας πάνω από τη μουσική.

Κυριακή
9 π. μ. Διαβασμένοι μπαρίστας
Οπως και πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις, το Μπέρκλεϊ καταναλώνει καφεΐνη και οινόπνευμα, σε ίσες ποσότητες. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το καφέ Κόουλ παίρνει την πραμάτεια του πολύ στα σοβαρά. Εχοντας μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες καφέδων στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, οι εργαζόμενοι πίσω από το μπαρ (μπαρίστας) ξέρουν τα πάντα για το προϊόν τους. Μικρή προειδοποίηση: η στάση τους ξεπερνά ορισμένες φορές τα όρια της γνώσης, φθάνοντας την αλαζονεία.
11 π. μ. Μακριά πάσα
Η Τέταρτη οδός βρίσκεται σε μικρή γεωγραφική απόσταση από την Τέλεγκραφ, αλλά παρασάγγας μακριά της σε ό, τι αφορά το ύφος. Αυτή η μοδάτη γειτονιά καταστημάτων έχει μεταβληθεί σε πραγματική υπαίθρια αγορά. Εκεί μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα δείγματα χειροτεχνίας, όπως χειροποίητα υαλικά και ψυδεχελικά διακοσμητικά αντικείμενα.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Moe’s Books, www. moesbooks. com.
O Chame, 510-8418783.
Pacific Film Archive, www. bampfa. berkeley. edu.
Berkeley Paths, www. berkeleypaths. com.
California Botanical Garden, www. botaniocalgarden. berkeley. edu.
Berkeley Bowl Marketplace, www. berkeleybowl. com.
East Bay Vivarium, www. eastbayvivarium. com.
El Huarache Azteca, 510-5332395.
Blakes on Telegraph, www. blakesontelegraph. com.
Cole Coffee, www. colecoffee. com.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 5/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: