«Ναι» στα κινητά εν πτήσει, είπε η Κομισιόν

Αν μέχρι σήμερα δυσανασχετούσατε όταν μπαίνοντας στο αεροπλάνο αναγκαζόσασταν να κλείνετε το κινητό σας, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει η χθεσινή απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εν πτήσει.

Χθες η Κομισιόν αποφάσισε ότι οι άδειες που θα χορηγούνται στις αεροπορικές εταιρείες από τα κράτη-μέλη θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι, ένα ελληνικό αεροπλάνο θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στους επιβάτες του ενόσω πετάει επάνω από τη Γερμανία. Παράλληλα, η Κομισιόν με δεύτερη απόφασή της καθόρισε εναρμονισμένες τεχνικές παραμέτρους για τον εξοπλισμό που θα έχουν τα αεροπλάνα. Στην πράξη κάθε αεροπλάνο θα είναι εφοδιασμένο με ένα μικρό κινητό σταθμό βάσης και μια μονάδα ελέγχου δικτύου. Τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών θα συνδέονται στον σταθμό του αεροπλάνου, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με το έδαφος μέσω δορυφόρου. Η μονάδα ελέγχου δικτύου εμποδίζει τα κινητά να συνδεθούν σε επίγεια δίκτυα. Μέχρι σήμερα οι παρεμβολές στα επίγεια δίκτυα ήταν ένας από τους λόγους που εμπόδιζαν την πραγματοποίηση κλήσεων εν πτήσει. Ταυτόχρονα, επειδή τα κινητά των επιβατών συνδέονται με τον σταθμό που βρίσκεται επάνω στο αεροσκάφος χρησιμοποιούν μικρή ισχύ και έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παρεμβληθούν στα όργανα του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αεροπορικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ενδιαφέρονται για τη νέα υπηρεσία. Παρόλο που η Κομισιόν καθόρισε το αδειοδοτικό και τεχνικό πλαίσιο, στο ζήτημα της τιμολόγησης περιορίστηκε σε ευχές. «Από την πλευρά των μεταφορέων περιμένουμε τώρα να διαμορφώσουν τις τιμές τους με διαφάνεια», δήλωσε χθες η αρμόδια επίτροπος κ. Βίβιαν Ρέντινγκ. Οι τελικές δοκιμές του συστήματος αρχίζουν τον Ιούνιο, ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ελπίζουν ότι πριν από το τέλος του χρόνου οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 8/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: