36 ώρες στο Ντουμπάι

Ο,τι κι αν φανταστείτε, θα υπάρχει στο Ντουμπάι. Κι αν δεν υπάρχει, χτίζεται αυτή τη στιγμή. Αν δεν χτίζεται, τότε το κρατίδιο δημιουργεί νέο νησί, για να το στεγάσει. Το πιο πολύβουο από τα επτά Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αναπτύσσεται με τόσο ιλιγγιώδεις ρυθμούς, που σύντομα θα διαθέτει το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το μεγαλύτερο εργοστάσιο αλουμινίου και τη μακρύτερη γέφυρα του πλανήτη

Παρασκευη
4 μ.μ. Αποκτήστε φτερά
Ο μόνος τρόπος να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος του Ντουμπάι, είναι από τον αέρα. Πάρτε ταξί μέχρι το Τζεμπέλ Αλι, 45 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Από εκεί, επιβιβασθείτε σε πτήση της εταιρείας υδροπλάνων Seawing. Για περίπου 190 ευρώ, θα πετάξετε για 30 λεπτά πάνω από το Ντουμπάι, για να δείτε από ψηλά το διάσημο ξενοδοχείο Μπουρτζ αλ Αράμπ, το απίστευτα ψηλό κτίριο Μπουρτζ Ντουμπάι και το τεχνητό νησιωτικό αρχιπέλαγος, σε σχήμα φοινικόδεντρων και ηπείρων.
8 μ.μ. Ζεστό και κρύο
Ουδείς δεν γνωρίζει γιατί κατά την είσοδό τους οι θαμώνες του εστιατορίου «Φάιαρ εν Αϊς» στο ξενοδοχείο Ραφλς, πρέπει να συνοδεύονται από σερβιτόρους που φορούν λευκά γάντια και λιβρέες. Παρά την πολυτέλεια, το εστιατόριο μπορεί δικαίως να χαρακτηρισθεί ζεστό και φιλικό, με τοίχους από τούβλα και βαθιές, αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες. Η υπαίθρια κουζίνα διαθέτει εντυπωσιακή εστία, ενώ το μενού είναι μεγαλειώδες, καθώς διαθέτει ό,τι καλύτερο ψαρικό διαθέτει η Θάλασσα της Αραβίας, αλλά και εκλεκτά κρέατα.
11 μ.μ. Μπαρ με θέα
Αν νιώσατε ποτέ ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα χρειάζονταν ένα μπαράκι, το Τσάινα Μουν Σαμπέιν Μπαρ είναι για σας. Χωμένο στους ψηλότερους ορόφους του ξενοδοχείου Ραφλς, το μπαρ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα του Ντουμπάι. Αυτό που θα σας μείνει, όμως, αξέχαστο είναι το γιγάντιο κεφάλι φαραώ, που φυλάει την είσοδο, αλλά και η εκπληκτική θέα 360 μοιρών σε όλο το Ντουμπάι και τη γύρω αραβική έρημο.

Σαββατο
10 π.μ. Μεταβολή!
Κάθε ξενοδοχείο του Ντουμπάι που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και δικό του σπα, ενώ μία από τις καλύτερες του είδους είναι εκείνη του Intercontinental Ντουμπάι Φέστιβαλ Σίτι. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις παραπέμπουν σε άλλο κόσμο, με την άνεση και την πολυτέλεια να κυριαρχούν. Αφεθείτε στην περιποίηση του ειδικευμένου προσωπικού και των εκλεκτών προϊόντων ομορφιάς και χαλάρωσης.
1 μ.μ. Γεύση παράδοσης
Η λάμψη του καινούργιου έχει, όμως, και τα όριά της. Επισκεφθείτε ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης για μία στιγμή αυθεντικότητας. Το εστιατόριο Σπέσιαλ Οσταντί βρίσκεται στο ίδιο σημείο τα τελευταία 41 χρόνια, ενώ ο ιδιοκτήτης, ο Ιρανός Μοχάμεντ Αλι Ανσαρί θα σας καλωσορίσει με τη ζέση που τον διακρίνει. Τα τραπέζια είναι ελάχιστα και πάντα γεμάτα. Αξίζει, όμως, να περιμένετε λίγο για ένα αξέχαστο σουβλάκι–κεμπάπ με πίτα, ξινή σάλτσα γιαουρτιού, κρεμμύδι, αγγούρι, μαϊντανό, ντομάτα και λεμόνι.
2 μ.μ. Χωρίς μάρκα
Σε μία πόλη μεγάλων καταστημάτων και διεθνών αλυσίδων, η ανακάλυψη ενός μικρού καταστήματος είναι μεγάλη υπόθεση. Το Sauce, που πρόσφατα επεκτάθηκε, διπλασιάζοντας το χώρο του, προσφέρει ενδιαφέρουσα επιλογή σύγχρονων ρούχων, με έμφαση στα τζιν και τα μπλουζάκια με ειρωνικά συνθήματα. Θα νομίσετε ότι μπήκατε σε μία πολύ μεγάλη ντουλάπα νέου ανθρώπου, με ρούχα σχεδιασμένα από τη Στέλα Μακάρτνεϊ και την Αννα Σούι.
4 μ.μ. Μουσείο ή κατάστημα;
Το εμπορικό κέντρο Τράφικ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο εξεζητημένα καταστήματα επίπλων, που προάγουν το υψηλό ντιζάιν στην Ευρώπη. Το αχανές εμπορικό κέντρο στο κέντρο του Ντουμπάι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα των επίπλων, με πολλά από τα κομμάτια να ανήκουν σε μουσεία ντιζάιν, όπως το κομοδίνο του Ολλανδού σχεδιαστή Ντρουγκ, με τίτλο «You Can’t Lay Down Your Memory».
8 μ.μ. Ταϊλανδέζικη θέα
Τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης βρίσκονται στο εσωτερικό ξενοδοχείων, καθώς μόνον εκεί σερβίρεται οινόπνευμα στο Ντουμπάι. Το δημοφιλέστερο εστιατόριο αυτές τις ημέρες είναι το Τιπτάρα Ρόγιαλ Τάι, στο νεόχτιστο ξενοδοχείο Σοφιτέλ. Το Τιπτάρα είναι διάσημο για τα πικάντικα ταϊλανδέζικα πιάτα του, ενώ από τα παράθυρά του μπορείτε να παρακολουθήσετε την ανέγερση του ψηλότερου κτίσματος στον κόσμο, του ουρανοξύστη Μπουρτζ Ντουμπάι, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα. Μετά το πλούσιο γεύμα, κάντε μία χωνευτική βόλτα μέχρι την πισίνα του ξενοδοχείου για ένα ποτό.
Μεσάνυχτα. Υπόγειο κλαμπ
Η νυχτερινή ζωή του Ντουμπάι θα σας δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά τους ντόπιους. Πηγαίνετε στο Σαμπμαρίν Κλαμπ του ξενοδοχείου Ντάου Παλάς. Οπως λέει και το όνομά του, το κλαμπ έχει ναυτική διακόσμηση και έχει τη δυνατότητα να ανοίγει την οροφή του. Ανεξάρτητα, όμως, από το θέμα της βραδιάς (σάμπα, ρέγκε, ροκ ή βαλς), το μέρος θα είναι γεμάτο με τη νεολαία του Ντουμπάι. Ετοιμαστείτε για μια νύχτα ποτού, χορού, γνωριμιών και απολαύσεων, που θα σας οδηγούσαν στη φυλακή μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα Δυτικά (στη Σαουδική Αραβία). Οταν αποφασίσετε να φύγετε, ακολουθήστε τους ντόπιους μέχρι το μικρό εστιατόριο Ζατάαρ Ζάιτ για ένα σάντουιτς «στο όρθιο» και ένα παγωμένο γιαούρτι.
Κυριακή
Κυριακή. 10 π.μ. Νους υγιής...
Ποιος θα πίστευε ότι ένα από τα καλύτερα γήπεδα γκολφ του κόσμου, βρίσκεται στο ερημικό Ντουμπάι. Το μοναδικό 18τρυπο γήπεδο της Αραβίας σχεδιάσθηκε από τον πρωταθλητή Ερνι Ελς και αποτελεί μία «συρραφή» των αγαπημένων του γηπέδων απ’ όλο τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν σας πολυαρέσει το γκολφ, αξίζει να επισκεφθείτε το «Ελς Κλαμπ». Το κλαμπ βρίσκεται στο μέσον του «Ντουμπάι Σπορτ Σίτι», όπου κατασκευάζονται τέσσερα στάδια (ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ, κρίκετ και χόκεϊ επί χόρτου), ακαδημία τένις, ακαδημία ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κλειστό γυμναστήριο, χιλιάδες ιδιόκτητες κατοικίες και –αναγκαίο αφού είμαστε στο Ντουμπάι– ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
Seawings υδροπλάνα www.seawings.ae
Fire & Ice Restaurant www.dubai.raffles.com
Spa Intercontinental Dubai Festival City www.intercontinental.com/dubai
Special Ostadi restaurant 971-43971469
Sauce www.shopatsauce.com Traffic www.viatraffic.org Thiptara Royal Thai www.sofitel.com
Club Submarine www.dhowpalacedubai.com
Els Club www.elsclubdubai.com

(πηγή: www.kathimerini.gr, 12/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: