Η βραδινή Ρώμη, μια μεγάλη, φωτεινή σκηνή

Η Ρώμη, όταν πια ο ήλιος δύσει, είναι μια πόλη απολύτως ασφαλής με χαμηλή εγκληματικότητα, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει και να δειπνήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά και φόβο του σκότους να έχετε, ηρεμήστε: Η βραδινή Ρώμη δεν είναι καν σκοτεινή. Ολα τα ιστορικά μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε είναι κατάφωτα και ο διαβάτης νιώθει σαν να βρίσκεται σε θεατρική σκηνή, ιδιαίτερα τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου που οι ρομαντικοί περιπατητές αφθονούν.

Και στην Αιώνια Πόλη η προσέγγιση στο ζήτημα του φωτισμού είναι ανάλογη με αυτήν που έχουν οι Ιταλοί προς το φαγητό. Υπάρχουν τόσο πολλά μνημεία να δει κανείς στη Ρώμη που είναι εντελώς μάταιο να προσπαθήσεις να τα «μεταμφιέσεις». Οι φωτισμοί απλά αναδεικνύουν ό,τι ήδη υπάρχει.

Βόλτα στις πλατείες
Η μακρά ιστορία της Ρώμης, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που θα σας οδηγήσει στο να κάνετε νυχτιάτικα μια βόλτα. Οπως πολύ καλά γνωρίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι, η πόλη τους, πέρα από τα ιστορικά μνημεία, έχει και μια ανθρώπινη πλευρά που αξίζει να δείτε. Οι σύγχρονοι Ρωμαίοι, τα βράδια του καλοκαιριού, περπατούν στους δρόμους και τις συνοικίες. Και όταν βρίσκεστε στη Ρώμη, πρέπει να κάνετε το ίδιο. Ας πούμε, αξίζει να κάνετε μία βόλτα στη Πιάτσα ντελ Πόπολο και επ’ ουδενί δεν πρέπει να παραλείψετε την Πιάτσα ντι Σπάνια, που είναι γεμάτη κόσμο κάθε ώρα της ημέρας. Επίσης, απαραίτητο είναι να επισκεφθείτε τη Φοντάνα ντι Τρέβι, παραδομένη στους τουρίστες, για να φανταστείτε έστω και για λίγο ότι ζείτε την ταινία Dolce Vita του Φελίνι, και ειδικότερα τη σκηνή κατά την οποία η Ανίτα Εκμπεργκ μπαίνει στο σιντριβάνι.

Ιούλιο και Αύγουστο η ζέστη είναι αποπνικτική στην ιταλική πρωτεύουσα και οι περισσότεροι ντόπιοι βρίσκονται ει δυνατόν κοντά στη θάλασσα. Οι δημοτικές αρχές της πόλης φροντίζουν, όμως, για όσους είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν εντός των τειχών, ώστε να απολαμβάνουν την ημέρα τους ή καλύτερα το βράδυ τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ετσι κάθε βράδυ, η καλοκαιρινή Ρώμη μεταβάλλεται σε μια πελώρια σκηνή όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει θέατρο δρόμου ή προβολές ταινιών και συναυλίες και φυσικά να επισκεφθεί τα παραδοσιακά μικρά εστιατόρια στις συνοικίες. Κάθε εποχή, όμως, υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων τις νυχτερινές ώρες.

Οσοι τουρίστες ενδιαφέρονται μπορούν έναντι 250 ευρώ να επισκεφθούν σε μικρές ομάδες, με τον προσωπικό τους ξεναγό, το Μουσείο του Βατικανού, αφού κλείσουν οι θύρες του για τους πολλούς. Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε την εμπειρία, θα απολαύσετε ολομόναχος τα εκπληκτικά εκθέματα, ενώ τις ώρες που το μουσείο λειτουργεί διά της βίας μπορείτε να περπατήσετε στις αίθουσες.

Αλλά ακόμα και αν κουραστείτε από τη ζωή στην πόλη και θέλετε για λίγο να ξεφύγετε, δεν θα κάνετε λάθος αν επισκεφθείτε τη γειτονική πόλη Φρασκάτι και τους λοφίσκους που την κυκλώνουν. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκεί έβρισκαν καταφύγιο και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 24/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: