Ναύπακτος

Αποτελεί την κατάληξη της Πίνδου στον Κορινθιακό κόλπο και πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Ελλάδας, από περιβαλλοντολογική κυρίως άποψη

Τα δάση της ορεινής Ναυπακτίας, όπου εναλλάσσονται η βελανιδιά, το έλατο, το πλατάνι, η καστανιά και σε κάποια σημεία υπάρχουν όλα μαζί, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Η πανίδα είναι επίσης καταπληκτική. Υπάρχουν θαυμάσια τοπία που προσφέρονται για ορειβασία και δημιουργία κατασκηνώσεων. Το υπέδαφος της ορεινής Ναυπακτίας πλούσιο σε διαφόρων ειδών πετρώματα έχει αρκετές ιαματικές πηγές. Γνωστότερες είναι των Λουτρών της Στάχτης και του Αγραπιδόκαμπου.

Από τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου, με τα πέντε τόξα, στη Δάφνη (4 χλμ. ανατολικά της Ναυπάκτου), ακολουθούμε τη διαδρομή μέσα από τα χωριά Καστράκι-Ευπάλιο-Φιλοθέη ή Γρηγορίτικα-Φιλοθέη. Στο 210 χλμ. υπάρχει διακλάδωση αριστερά 6 χλμ. που οδηγεί στο ιστορικό Μοναστήρι Βαρνάκοβας. Βυζαντινό μοναστήρι, που χρησίμευε ως τόπος ταφής των Δεσποτών της Ηπείρου. Το ανατίναξε ο Κιουταχής το 1826 και το ανοικοδόμησε ο Καποδίστριας το 1831. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στο 310 χλμ. φθάνουμε στη δεύτερη γέφυρα Μόρνου (γέφυρα Ρέρεσι). Διακλάδωση δεξιά οδηγεί στο Κροκύλειο και στο φράγμα του Μόρνου. Διακλάδωση αριστερά οδηγεί στο χωριό Λιμνίστα (36 χλμ.). Δρόμος αριστερά οδηγεί στα χωριά Κοκκινοχώρι (39 χλμ.), Χρύσοβο (41 χλμ.), Ασπριά (48 χλμ.), Κεντρική (54 χλμ.) και Καταφύγιο (56 χλμ.).

Από τη Λιμνίστα ο δρόμος προχωρεί βόρεια και στο 44ο χλμ. συναντάμε την Τερψιθέα, ένα ρουμελιώτικο χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά στη βουνίσια πλαγιά σε ύψος 800 μ. Διαθέτει οργάνωση για την εξυπηρέτηση ξένων.

Στο 50ο χλμ. βόρεια είναι η Ελατού, ένα επίσης όμορφο χωριό ανάμεσα στα έλατα με υπέροχο ξενώνα, μαγευτική θέα, απόλυτη γαλήνη και καθαρή ατμόσφαιρα. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο χωριό κτισμένο ανάμεσα σε έλατα και καστανιές.

Δρόμος αριστερά οδηγεί στην Ανω Χώρα (63 χλμ.). Η ?νω Χώρα είναι ένα κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς «Σύρτα» σε υψόμετρο 990 μ., μέσα σε καστανιές και έλατα. Έχει χαρακτηριστεί τουριστικός τόπος και διαθέτει αγορά, υπηρεσίες, Κέντρο Υγείας και έναν πανέμορφο ξενοδοχείο με την επωνυμία Crystal. Το χωριό έχει κεντρικό υδραγωγείο, όμορφη πλατεία με μαρμάρινο σιντριβάνι, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το καλοκαίρι δέχεται πολλούς παραθεριστές, οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις καθώς και το ονομαστό παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Από την ?νω Χώρα δέκα χιλιόμετρα βόρεια συναντάμε το χωριό Αμπελακιώτισσα, γνωστό από το ομώνυμο μοναστήρι. Το μοναστήρι κτίσθηκε το 1456 πάνω σε λοφίσκο ύψους 850 μ., όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Στο μοναστήρι Αμπελακιώτισσας φυλάσσεται το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και άλλα κειμήλια. Το μοναστήρι έπαιζε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους. Μετά την Ελατού δίκτυο δασικών δρόμων οδηγεί στο Οροπέδιο Ομάλια ύψους 1.700 μ., ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα τη γαλάζια κορδέλα του Κορινθιακού. Από το σημείο αυτό δρόμοι μέσα στα έλατα οδηγούν στα χωριά Ελατόβρυση (72 χλμ.), Κρυονέρια (84 χλμ.) και Περδικόβρυση (87 χλμ.), που τους θερινούς μήνες γεμίζουν ζωή. Από την Περδικόβρυση υπάρχει αυτοκινητόδρομος προς Κλεπά (94 χλμ.), Αράχοβα ( 101 χλμ.).

Β. ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο που περνά μέσα από τη Δάφνη και συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, σε απόσταση 10 χλμ. βρίσκουμε το Χάνι Λόη. Δρόμος δεξιά οδηγεί στο Καταφύγιο (36 χλμ.).

Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό Καταφύγιο και μέσα στην περιφέρεια της κοινότητας Αναβρυτή, κρυμμένο στο βάθος μιας κατάφυτης ρεματιάς, βρίσκεται ένα αληθινό μνημείο της φύσης με λαμπερούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το σπήλαιο Δρακότρυπα. Το σπήλαιο είναι γνωστό από το 1958 και άρχισε να εξερευνείται το 1969. Σήμερα έχει εξερευνηθεί έκταση 1.100 σε μήκος διαδρόμων 500 μέτρων περίπου. Πρόκειται για καλλιτέχνημα της φύσης με λίμνες, υπόγειο ενεργό ποτάμι και πλήθος σταλαγμιτών και σταλακτιτών που δημιουργούν κάθε είδους σχέδια απαράμιλλης και ίσως μοναδικής για της Ελλάδα ομορφιάς. Είναι άξιο απορίας πως ένα τόσο θαυμάσιο φυσικό στοιχείο δεν έχει αξιοποιηθεί ανάλογα τόσα χρόνια.

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο σπήλαιο και από το χωριό Ασπριά που απέχει μόλις 1,5 χλμ. Από το Χάνι Λόη δρόμος βόρεια οδηγεί στα χωριά Παλιόπυργο (19 χλμ.) και Σίμο (32 χλμ.). Η Σίμος είναι γνωστό κεφαλοχώρι που είναι κτισμένο στο Ν.Δ. μέρος του βουνού «Καλπάκι» της μεγάλης οροσειράς «Παπαδιάς» σε υψόμετρο 850 μ. Στην κοινότητα υπάγονται οι οικισμοί Σίμος, Κάμπος και Παλαιοχώρι. Είναι έδρα Ταχυδρομικού γραφείου, Αγροτικού ιατρείου, Δασικού σταθμού, Αστυνομικού σταθμού και Τηλεπικοινωνιακού πρακτορείου.

Λίγο πριν φτάσουμε στη Σίμο διακλάδωση δεξιά οδηγεί στα χωριά Ελευθέριανη (49 χλμ.) και Χόμορη (65 χλμ.) και φθάνει στο Χάνι Λιόλιου (66 χλμ.).

Μετά τη Σίμο διακλάδωση αριστερά οδηγεί στη Δορβιτσά (41 χλμ.), Στράνωμα (50 χλμ.), Κάμπο Φαμίλας (53 χλμ.) και στα Λουτρά Στάχτης (55 χλμ.). Η Στράνωμα είναι χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 560 μ. στις δυτικές πλαγιές του βουνού «Κορφές», στη μέση δύο λόφων, που καταλήγουν στο ποταμό Εύηνο. Στην ανατολική όχθη του ποταμού απλώνονται καταπράσινοι κάμποι. Οι οικισμοί που αποτελούν την κοινότητα είναι, η Στράνωμα, δηλ. το κυρίως χωριό και έδρα της κοινότητας, τα Διπόταμα, ο Κάμπος και τα Λουτρά Στάχτης. Στον οικισμό Λουτρών Στάχτης υπάρχει σπουδαία ιαματική πηγή στους πρόποδες του βουνού «Μοναστηράκι». Είναι πηγή δημοσίου, θερμοκρασίας 25, 7 και 0,57 ραδιενεργών μονάδων. Παρουσιάζει θεραπευτικές επιδράσεις στις αρθρίτιδες, ρευματισμούς, δερματικές παθήσεις κ.ά. Υπάρχουν εγκαταστάσεις λουτρικού συγκροτήματος και παραμονής λουομένων.

Η Λουτροπηγή αυτή είναι γνωστή, όπως υποστηρίζεται από τους Ομηρικούς χρόνους, ως πηγή της Καλλιρρόης και νερά του Ηρακλή. Κοντά στην πηγή βρέθηκε μαρμάρινο ανάκλιντρο, πιθανόν ελληνικής εποχής. Ίχνη των αρχαίων λουτρικών εγκαταστάσεων σώζονται ακόμα και σήμερα. Τα λουτρά παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση λουομένων κατά την θερινή περίοδο και τελευταία προγραμματίζεται εκσυγχρονισμός και οργάνωση, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα περισσότεροι λουόμενοι.

Από τη Σίμο ο δρόμος συνεχίζεται και συναντά την Ποκίστα (38 χλμ.) και τον Πλάτανο (55 χλμ.). Ο Πλάτανος είναι ένα κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας κτισμένο στην πλαγιά του βουνού «Αλωνάκι» σε υψόμετρο 880 μ., κάτω ακριβώς από ένα ωραιότατο δάσος. Συγκοινωνεί καθημερινά με τη Ναύπακτο και το Θέρμο. Εκεί λειτουργεί Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολείο, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο και άλλες υπηρεσίες. Υπάρχει και ξενώνας για τους επισκέπτες. Από τον Πλάτανο ένας δρόμος βόρεια συναντά στο 600 χλμ. την Περίστα. ?λλος δρόμος βορειοανατολικά συναντά στο 660 χλμ. το Χάνι Λιόλιου, σημαντικό σταυροδρόμι της επαρχίας Ναυπακτίας, όπου συναντώνται δρόμοι από Ναύπακτο, Θέρμο, Καρπενήσι και Λαμία.

Από το σημείο αυτό δρόμος βόρεια οδηγεί στον Αγιο Δημήτριο (76 χλμ.), το Νεοχώρι (98 χλμ.) και συνεχίζει προς το Καρπενήσι Ευρυτανίας. Μετά το χωριό Αγιος Δημήτριος δρόμος ανατολικά οδηγεί στην Αράχοβα (87 χλμ.) και Κλεπά (94 χλμ.), όπου καταλήγει και ο άλλος δρόμος από Τερψιθέα-Ελατού. Η Αράχοβα είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Ναυπακτίας. Είναι κτισμένη στην πλαγιά της «Κοκκινιάς» σε υψόμετρο 960 μ. Στην απογραφή του 1961 είχε 850 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τουλάχιστον διπλασιάζεται. Έχει δημοτικό σχολείο, αγροτικό ιατρείο, Αστυνομικό σταθμό. Το χωριό έχει μεγάλη γεωργική γη, όπου καλλιεργούνται τριφύλλια, φασόλια, καπνός, καρύδια. Το ανεξερεύνητο ακόμη κάστρο που είναι κτισμένο με πελασγική τοποθέτηση λίθων, είναι το μοναδικό στην ορεινή Ναυπακτία

(πηγή: www.eone.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: