Πορτογαλία, η γοητεία των pousadas

Κάστρα και πύργοι, αγροκτήματα κρυμμένα σε δάση, επιβλητικά μοναστήρια. Δεκάδες κτίρια εποχής στην Πορτογαλία έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, τα λεγόμενα "pousadas", και προσφέρουν μια γνωριμία της χώρας μέσα από παραδοσιακές γεύσεις, σπιτική φιλοξενία και συναρπαστικές διαδρομές.

Η ιστορία των παραδοσιακών ξενώνων της Πορτογαλίας ξεκινάει την δεκαετία του 1940. Από τότε άρχισαν να αποκαθίστανται ιστορικά κτίρια και να μετατρέπονται σε μικρά, ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία. Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, το δίκτυο των pousadas διαθέτει πάνω από 40 καταλύματα και διατρέχει όλη τη χώρα, από τις ήρεμες ακτές και τα γραφικά χωριουδάκια του Νότου μέχρι τα καταπράσινα βουνά και τα κάστρα του Βορρά. Οι φανατικοί θαυμαστές έρχονται από κάθε γωνιά της γης και απολαμβάνουν την παραδοσιακή φιλοξενία μια μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έρχονται σε στενή επαφή με τις γεύσεις και τα τοπικά έθιμα.

Έχουν επίσης εξασφαλισμένη την ξεχωριστή ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, την άνεση στα δωμάτια και την προσεγμένη διακόσμηση, που συχνά αναμειγνύει εύστοχα το παραδοσιακό με το σύγχρονο ντιζάιν.
Οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα και διαμορφώνονται ανάλογα με την κατηγορία του παραδοσιακού κτιρίου. Για παράδειγμα, θα πληρώσετε 76 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο στην Quinta da Ortiga (αγρόκτημα στην περιοχή Santiago do Cacem) και 140 ευρώ για να μείνετε στο ιστορικό κάστρο του παραδοσιακού χωριού Obidos (διάσημο για τη γραφικότητα του, σαν να λέμε η Μονεμβασιά της Πορτογαλίας).
Εύχρηστο πληροφοριακό υλικό θα βρείτε στα αεροδρόμια και στα τουριστικά γραφεία της χώρας, αλλά και στην καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα http://www.pousadas.pt
Ακόμη και αν ταξιδεύετε στη χώρα με αυτοκίνητο, πράγμα που είναι εξαιρετικά άνετο και ασφαλές, οι ειδικές ταμπέλες θα σας οδηγήσουν με σιγουριά στην pousada της επιλογής σας. Το δοκιμάσαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες (βράδυ σε επαρχιακό χωματόδρομο) και λειτούργησε τέλεια.
Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη διαμονή σας σε pousadas, συνδυάζοντάς την με θεματικές διαδρομές που θα σας φέρουν σε επαφή με διαφορετικά κομμάτια της ιστορίας της χώρας. Επιλέγοντας τη Διαδρομή των Ρωμαίων, που περνάει από τις περιοχές Crato, Arraiolos, Palmela, θα γνωρίσετε μερικά από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της Πορτογαλίας. Κοντά στο Crato, βρίσκεται η Ρousada Flor da Rosa, ένα εντυπωσιακό παλιό μοναστήρι. Στο νότο της χώρας βρίσκεται η περιοχή Alentejo. Εκεί, γύρω από την πόλη Beja, θα βρείτε τα ίχνη των Μαυριτανών, που δεν παρέλειψαν βέβαια να περάσουν κι από την Πορτογαλία. Μισογκρεμισμένα τζαμιά και παλάτια σουλτάνων χαρακτηρίζουν όλη την περιοχή. Τέλος, στο βόρειο κομμάτι της χώρας, μπορείτε να επιλέξετε τη Διαδρομή των Εμπόρων. Ακολουθώντας τα βήματα των εμπόρων που περιπλανιόνταν με ζώα στις γειτονιές της Ευρώπης, θα περάσετε από τις περιοχές Condeixa-a-Nova, Almeida, όπου τα καταπράσινα βουνά και τα δροσερά ποτάμια δίνουν μια άλλη διάσταση στο τοπίο.
Μια μικρή επιλογή από εξαιρετικά κτίρια και τοποθεσίες:
• Pousada da Ria, κοντά στο λιμάνι του Aveiro με θέα σε λιμνοθάλασσα.
• Pousada do Castelo, μεσαιωνική ατμόσφαιρα στο καταπληκτικό κάστρο του Obidos.
• Pousada de Palmela, κοντά στη Λισαβόνα με θέα στον Ατλαντικό.
• Pousada de Santa Marinha da Costa, ένα πανέμορφο μεσαιωνικό μοναστήρι
στο Βορρά της χώρας.
• Pousada dos Loios, μοναστήρι χτισμένο στα ερείπια ρωμαϊκού ναού στην πόλη Evora.
• Pousada de Sao Francisco, εντυπωσιακό κτίριο του 13ου αιώνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης Beja.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα http://www.pousadas.pt ή στο τηλέφωνο 0035-1218442001. Κεντρική διεύθυνση: Avenida Santa Joana Princesa 10, 1749-090, Lisboa - Portugal. Ας έχετε υπόψη ότι θα πρέπει να φροντίσετε εγκαίρως την κράτησή σας, διότι στις περισσότερες pousadas ο αριθμός των δωματίων είναι περιορισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: