Ινδικό Λονδίνο

Ο "ινδικός πυρετός", που μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς στην Αθήνα, έχει προηγουμένως εξαπλωθεί για τα καλά στο Λονδίνο. Το νέο μιούζικαλ του Andrew Lloyd Weber, "Bombay Dreams", στο Apollo Victoria Theatre στο West End, το αφιέρωμα του British Film Institute στο Bollywood, τα νέου τύπου ινδικά εστιατόρια που προσφέρουν finger food στους αραχτούς σε χρυσοκέντητες μαξιλάρες Βρετανούς είναι η αφορμή που ψάχνατε για να προγραμματίσετε ένα γουικέντ στη δημοφιλέστερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Μη μείνετε όμως μόνο στα σάρι του Harrods και στα κάρυ των τρέντι εστιατορίων του Chelsea -επιχειρήστε και μια βόλτα στο East End, το ανατολικό κομμάτι του κεντρικού Λονδίνου, καρδιά εδώ και δεκαετίες της λονδρέζικης κοινότητας των μπανγκλαντέζι και από τις πιο ιδιαίτερες γειτονιές της πόλης. Κέντρο της Bangla Town, όπως αποκαλούν οι Λονδρέζοι την περιοχή, είναι η οδός Brick Lane, στην οποία μπορείτε να φτάσετε κατεβαίνοντας στο σταθμό μετρό Liverpool Street, Aldgate East ή Shoreditch. Η Brick Lane και η παράλληλή της Commercial Street είναι δυο από τους πιο ατμοσφαιρικούς δρόμους του East End, με τα παλιά υφασματάδικα της βικτωριανής εποχής, τους διαβάτες με τα τουρμπάνια, αλλά και τους αρτιστίκ λονδρέζους - η περιοχή είναι από τις αγαπημένες των νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν εδώ τα στούντιό τους. Η καλύτερη μέρα για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι η Κυριακή, αφού εκτός από τα φθηνά ινδικά εστιατόρια φημίζεται και για τις υπαίθριες αγορές της. Το τετράγωνο των αγορών περιλαμβάνει τη Spitalfields Market (η πιο εξειδικευμένη αγορά προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στο Λονδίνο), την πολύχρωμη Columbia Road Μarket (η μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών της πόλης), την Petticoat Lane (αγορά ρούχων, όπου αν είστε τυχεροί ίσως πετύχετε και σταντ που πουλάνε ανά τακτά διαστήματα πολύ προχωρημένα ρούχα από φοιτητές διαφόρων σχολών μόδας) και βέβαια την αγορά της ίδιας της Brick Lane (καλτ παζάρι, όπου πωλούνται τα πάντα: από ποδήλατα και τοστιέρες μέχρι κιτς παραφερνάλια).

Το πιο ινδικό σημείο της Brick Lane βρίσκεται νότια προς τη Whitechapel Road, όπου είναι μαζεμένα δεκάδες curry restaurants, από τα κλασικά οικονομικά ινδικά μαγειρεία Nazrul και Aladin μέχρι τα καινούργια και πιο μοντέρνα Cafθ Naz, Bombay Cuisine και City Spice. Σημειώστε ότι κάποια από αυτά είναι αποκλειστικά vegetarian, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι σε κάποιες περιοχές της Ινδίας, ενώ όσα φέρουν την επιγραφή "ΒΥΟD" στο τζάμι, δεν σερβίρουν αλκοόλ, μπορείτε όμως να φέρετε το δικό σας μπουκάλι. Ανάμεσα στα εστιατόρια, θα βρείτε ζαχαροπλαστεία με σιροπιαστά σπογγώδη ινδικά γλυκά, φθηνά υφάσματα σε εκτυφλωτικά χρώματα και σχέδια, σάρι, βίντεο κλαμπ που ειδικεύονται στα μπόλιγουντ φιλμ και ψηφιδωτά murals από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια των παιδιών των μεταναστών της περιοχής. Εκτός όμως από το αυθεντικό έθνικ feeling, η Brick Lane προσφέρει και πολλές επιλογές για art βόλτες και shopping, αφού εδώ και λίγα χρόνια έχουν ανοίξει εδώ αρκετές πρωτοποριακές γκαλερί και καταστήματα-εργαστήρια νέων designers επίπλων και σχεδιαστών μόδας. Από τις 24/11 ως τις 2/12 μάλιστα, τα ατελιέ της περιοχής έχουν open days και μπορεί κανείς ακολουθώντας τους σχετικούς χάρτες που θα μοιράζονται να τα επισκεφτεί, να δει και να αγοράσει. Το γνωστότερο art museum της περιοχής είναι βέβαια η Whitechapel Gallery, επί της Brick Lane, όπου από τις 12 Δεκεμβρίου φιλοξενείται μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Mies Van Der Rohe. Για κάτι πιο "ινδικό", επισκεφτείτε την έκθεση αφισών "Bigger Than Bollywood Poster Exhibition" του British Film Institute που περιοδεύει όλο το Δεκέμβριο σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ όσοι βρεθείτε στο Λονδίνο μεσα στο Νοέμβριο προλαβαίνετε και τις σχετικές προβολές ταινιών.

DATA
Πληροφορίες σχετικά με το "Bombay Dreams": www.bombaydreamsthemusical.com
Για τις εκδηλώσεων του British Film Institute: www.imagineasia.bfi.org.uk
Τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή του East End: www.spitalfiels.org.uk
Για τις υπαίθριες αγορές της περιοχής: www.eastlondonmarkets.com
Για τα ινδικά εστιατόρια της Brick Lane: www.bricklanerestaurants.com
Γενικές πληροφορίες: www.timeout.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: