Πάσχα στο Λεωνίδιο

Δίπλα στη θάλασσα, στη σκιά του μυροβόλου Πάρνωνα, η γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς προσφέρεται για κοντινές ανοιξιάτικες αποδράσεις.

Φτάνουμε εύκολα από τον παραλιακό δρόμο μέσω του Aστρους, κάνοντας μια στάση για ψάρι, αν έχουμε πεινάσει, στο όμορφο λιμανάκι της Σαμπατικής, μεταξύ Τυρού και Λεωνιδίου. Αφού κάνουμε μια βόλτα στο διατηρητέο οικισμό με τους πύργους και τα αρχοντικά του 17ου αιώνα με τις βοτσαλωτές αυλές, τα κεραμοσκέπαστα χαγιάτια και τα σκαλιστά ταβάνια (ξεχωρίζουν ο Πύργος του Τσικαλιώτη, το αρχοντικό Πολυτίμου και το αρχοντικό Κατσικογιάννη), παίρνουμε τα βουνά.

Ο ανοιξιάτικος Πάρνωνας σε ζαλίζει με τις μυρωδιές του. Πνιγμένα στο δάσος, τα μικρά παρθένα χωριουδάκια Καστάνιτσα, Πραστός, Τσίντζινα σε προκαλούν να τα περπατήσεις. Πιο νότια ο παραδοσιακός Κοσμάς μες στα έλατα και τα τρεχούμενα νερά είναι άλλη μια πρόταση για εκδρομή. Στη διαδρομή, αξίζει να κάνετε μια στάση στο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας που είναι χτισμένο μες στο βράχο - αν έρθετε στην περιοχή Πάσχα είναι μια καλή λύση και για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής που ο Επιτάφιος τελείται σε κατανυκτική μοναστηριακή ατμόσφαιρα.

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: