Κορνουάλη

Αν εξαιρέσουμε τη Σκωτία και τις μεγάλες πόλεις της χώρας -που η καθεμιά έχει τη δική της ταυτότητα- η επαρχία της Αγγλίας έχει μια ομοιομορφία. Να όμως που στο πιο νοτιοδυτικό τμήμα της, στην Κορνουάλη, νιώθεις πως δεν βρίσκεσαι σε βρετανικό έδαφος. Το παραδέχονται και οι Βρετανοί που επί δεκαετίες "κλείνουν" τις διακοπές τους σε αυτό το τμήμα της χώρας. Εκεί όπου η αγγλική κουλτούρα εύκολα αναγνωρίζεται (τα fish and chips ξεπετάγονται σε κάθε μεριά), αλλά ταυτόχρονα κάτι μυστηριακά ξένο πλανάται παντού. Κάτι οι -μοναδικές ίσως στη χώρα- ενδιαφέρουσες ακτές για κολύμπι, κάτι τα πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά, κάτι που ο ουρανός σαν να "πλαταίνει", δεν θέλεις και πολύ για να ερωτευτείς αυτήν τη χερσαία μύτη που χτυπάει διάνα στον Ατλαντικό. Δεν είναι τυχαίο που το 1936 η Βιρτζίνια Γουλφ έγραφε σε επιστήθια φίλη της: "Θεέ μου, τι τόπος! Γιατί σπαταλάμε τις μικρές ζωές μας στο Σάσεξ, το Κεντ και το Λονδίνο;". Ή ότι το St. Ives, το κουκλίστικο αυτό ψαροχώρι, υπήρξε ορμητήριο έμπνευσης και δημιουργίας για τους avant-garde καλλιτέχνες του '30.
Μια βόλτα στο θαυμάσιο μουσείο (και τον κήπο του), με έργα της σπουδαίας Βρετανίδας γλύπτριας Μπάρμπαρα Χέπγουορθ, θα σας βάλει για τα καλά σε αυτό το κλίμα. Χωριό γεμάτο μυρωδιές θάλασσας και χρώματα καλοκαιρινά σε κάθε του γωνιά, με γλυκύτατα cottages, αυθεντικές αγγλικές παμπ, αλλά και καφέ που πλασάρουν τη μοντέρνα εκδοχή της κορνουαλέζικης κουζίνας (όπως το Porthminster Beach Cafe). Στο St. Ives οδηγούνται οι κατεξοχήν arty παρέες.
Οι σέρφερ πάλι δεν ψάχνονται πολύ, το Newquay είναι reserved αποκλειστικά για κείνους, καθώς στις top παραλίες του έχεις τη βρετανική εκδοχή του "Μπέιγουοτς". Ενώ στο επίσης παραθαλάσσιο Rock θα δείτε κυρίως οικογένειες Βρετανών που έρχονται από τα νοτιοανατολικά. Διαλέξτε το χωριό που σας ταιριάζει για τη διαμονή σας και ξεκινήστε αμέσως τις αυτοκινητάδες. Από χωριό σε χωριό, οι διαδρομές κρύβουν εναλλαγές τοπίων μαγευτικές.
Κι όπως θα πλαισιώνουν την άσφαλτο ψηλοί, πυκνοί θάμνοι κι εσείς θα προσπερνάτε τους αφοσιωμένους ποδηλάτες, να είστε προετοιμασμένοι για απρόοπτα -μας έχει τύχει τροφαντή αγελάδα στη μέση του πουθενά να μας χαζεύει για ώρα στη μέση του δρόμου!- και εκπλήξεις, όπως μία και μόνη παμπ μέσα σε καταπράσινο αγρό. Δεν πρέπει να χάσετε βέβαια με τίποτα κάποια hot spots που και οι ίδιοι οι Aγγλοι δεν γνωρίζουν. Πρώτο και καλύτερο το θέατρο Minack, στο χωριό Porthcurno, στη νοτιοδυτική μύτη της Κορνουάλης. Ένα εκπληκτικό ανοιχτό θέατρο, που το 1929 η Ροβένα Κέιντ έχτισε πάνω σε βράχο με τα ίδια της τα χέρια, και από το 1931 φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, σαιξπηρικά έργα, όπερες, και χοροθέατρο.
Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μεσημεριανές παραστάσεις. Να βλέπεις δηλαδή, στις 2 το μεσημέρι την "Τρικυμία" του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, μπροστά σου να απλώνεται ο Ατλαντικός, και πού και πού το μάτι σου να πιάνει μέσα στα νερά του τις σκιές από καρχαρίες... Στο Marazion πάλι μη φοβηθείτε, εκεί δεν θα τους βρείτε, καθώς νωρίς το μεσημέρι μια βάρκα θα σας φέρει απέναντι στο νησάκι με το εκπληκτικό κάστρο του St. Michael, αλλά θα γυρίστε στο χωριό με τα πόδια, λόγω της παλίρροιας.
Δεν φεύγετε βέβαια από την Κορνουάλη αν δεν επισκεφθείτε το ολοκαίνουριο Eden Project, λίγο έξω από το χωριό St. Austell. Ένα τεράστιο πάρκο που φιλοξενεί πάνω από 50.000 φυτά από όλο τον κόσμο και μας λέει με τον πιο ζωντανό και εύγλωττο τρόπο ιστορίες για τον άνθρωπο και τη φύση. Η αξεπέραστη βρετανική σύλληψη, οργάνωση και εκτέλεση αντίστοιχων θεματικών πάρκων-μουσείων που έχουμε συναντήσει σε διάφορα μέρη της Αγγλίας μας πείθει για το υψηλό ενδιαφέρον που κρύβει το Eden Project.

DATA
Πώς θα πάτε
Από το Λονδίνο με αυτοκίνητο παίρνετε τον αυτοκινητόδρομο Μ5 με κατεύθυνση το Exeter και από εκεί τον Α30 ή τον Α38. Με τρένο από το Λονδίνο, θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές τρένων σε κάποιες πόλεις - για πληροφορίες δρομολογίων καλέστε (0044) 0345 484950.
Διαμονή
St. Enodoc Hotel στο Rock ((0044) 01208 863394) και St. Edmund's House στο Padstow ((0044) 01841 532700).
Φαγητό
Στο μοντέρνο, δίπλα στη θάλασσα Porthminster Beach Cafe, στο St. Ives, για θαλασσινά πιάτα με μεσογειακές και ασιατικές επιρροές. Στο εστιατόριο The Seafood Restaurant του Rick Stein, που έβαλε το Padstow στο γαστρονομικό χάρτη, ή στο εξίσου καλό Brocks στην ίδια πόλη.
Ηot spots
Barbara Hepworth Museum & Sculpture, St. Ives, (0044) 01736 796226.
Tate, St. Ives, (0044) 01736 79626, www.tate.org.uk
Eden Project, St. Austell, (0044) 01726 811911, www.edenproject.com
The Minack Theatre, Porthcurno (0044) 01736 810181, www.minack.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: