Αναδρομή στους βασικούς σταθμούς του πατρινού Καρναβαλιού
* Ο πρώτος αποκριάτικος χορός στην Πάτρα έγινε το 1829 στο σπίτι του Μωρέτη, ενός πλούσιου εμπόρου σταφίδας.
* Ο χαρτοπόλεμος έκανε την παρθενική εμφάνισή του στους αποκριάτικους χορούς το 1894, ενώ οι σοκολάτες άρχισαν να εκσφενδονίζονται στους τυχερούς περαστικούς και στις αυλές των σπιτιών ήδη από το 1899.
* Τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα στο πατρινό καρναβάλι άρχισαν να εισχωρούν άρματα σατιρικής μορφής με αιχμές κατά των τοπικών αρχόντων.
* Τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου σταματούν οι παρελάσεις αλλά οι καρναβαλιστές συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σπίτια την περίοδο του Τριωδίου.
* Η παλαιότερη εκδήλωση του πατρινού καρναβαλιού είναι τα περίφημα «Μπουρμπούλια». Η ακριβής ημερομηνία έναρξης του εθίμου παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη αλλά κατά πάσα πιθανότητα καθιερώνεται λίγο μετά το 1872, οπότε και ολοκληρώνεται η κατασκευή του θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Τα «Μπουρμπούλια» αποκτούν γρήγορα μεγάλη φήμη, αφού δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να παίξουν ερωτικά κρυμμένες πίσω από το μαύρο τους ντόμινο η ονομασία του εθίμου άλλωστε είναι χαρακτηριστική: μπουρμπούλι ονομάζεται ο ήχος που κάνει το κρέας όταν βράζει.
* Στην αρχή του αιώνα καθιερώνεται ο Χορός του Μαύρου Ντόμινου, που γίνεται το τελευταίο Σάββατο των «Μπουρμπουλιών» και δίνει την ευκαιρία στους συνοδούς των μεταμφιεσμένων γυναικών να τους τραβήξουν τα μεσάνυχτα τη μάσκα.
* Χρονολογία-σταθμός για το καρναβάλι στάθηκε το 1966 με την καθιέρωση του παιχνιδιού του «Κρυμμένου Θησαυρού». Το παιχνίδι ανάγκασε την πόλη να συμμετέχει σύσσωμη αναζητώντας λύσεις στα πιο απίθανα αινίγματα.
* Τη δεκαετία του '80 αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, στις 17 Ιανουαρίου, οι «μπούλες», οι καρναβαλιστές δηλαδή με τα μασκαρεμένα πρόσωπα που ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης αναγγέλλοντας την έλευση του Καρνάβαλου.
* Πριν λίγα χρόνια το καρναβάλι υποδέχθηκε στους κόλπους του το Καρναβάλι των Μικρών διάδοχος του Baby Rally, με τους πολύ μικρούς να κάνουν τη δική τους παρέλαση την προτελευταία Κυριακή των Απόκρεω.
* Στον αντίποδα των μικρών καρναβαλιστών καθιερώθηκε το Καρναβάλι των Παλιών, με τους παλαίμαχους καρναβαλιστές να παρελαύνουν συν γυναιξί και τέκνοις σε αυτοκίνητα αντίκες.
(πηγή: ΒΗΜΑ)
Καρναβάλι της Πάτρας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου