Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο

Δεν έχετε παρά να αφεθείτε στο κατάλευκο φως που λούζει τον Aγιο Νικόλαο και να ανακαλύψετε τη γοητεία των κοκκινωπών βράχων που κυκλώνουν τη λίμνη και τα βαρκάκια που τραμπαλίζουν στα νερά της.
Κατηφορίστε την πεζοδρομημένη 28ης Οκτωβρίου, τον πιο τουριστικό δρόμο του Αγίου, κατάμεστο από γουστόζικα κοσμηματοπωλεία και τουριστικά καταστήματα. Ο δρόμος σάς βγάζει στη γέφυρα που περνάει από το κανάλι και ακριβώς μπροστά της είναι συγκεντρωμένα καφενεία και ζαχαροπλαστεία με θαυμάσια θέα στο λιμάνι. Η Κων. Παλαιολόγου θα σας οδηγήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με εξαιρετικά εκθέματα της αρχαιότητας από ολόκληρη την ανατολική Κρήτη.
Από την αντίθετη πλευρά της γέφυρας, ακολουθήστε την ακτή Ιωσήφ Κούνδουρου και χαζέψτε τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια που λούζονται στο ανοιξιάτικο φως. Είναι η καλύτερη πρόσοψη της πόλης, που σε καλωσορίζει μόλις το καράβι πιάσει λιμάνι. Το βραδάκι, οι περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στην λίμνη και αράζουν στα παρατεταγμένα all day cafe-bars της Κούνδουρου για τα πρώτα ποτά.

Συνάντηση Επιταφίων
Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι από τις ενορίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας συναντιούνται στην γέφυρα της λίμνης. Το βράδυ της Ανάστασης οι περισσότεροι Αγιονικολιώτες θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Ανάστασης στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, πίσω από το Λιμεναρχείο. Τα μεσάνυχτα ο ιερέας δίνει το άγιο φως στους πιστούς και με τα εξαπτέρυγα και την εικόνα της Ανάστασης οδεύει προς τη λίμνη. Εδώ, μετά το "Χριστός Ανέστη", θα γίνει το Κάψιμο του Ιούδα - έθιμο που συναντάται σε όλη την Κρήτη, αλλά στο φαντασμαγορικό σκηνικό της λίμνης παίρνει ιδιαίτερα εντυπωσιακές διαστάσεις. Τα αναμμένα κεριά των πιστών με το άγιο φως, το "φιλί της αγάπης", οι φωτοβολίδες και ο φλογισμένος Ιούδας πάνω σε σχεδία που έχουν στήσει οι πρόσκοποι, συνθέτουν ένα θέαμα που σας παρακινεί να γίνετε μέρος του.

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: