Κάρπαθος

Κάπου μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, βρίσκεται η ακόμη και σήμερα αδάμαστη Κάρπαθος

Εξαιρετικά ορεινή, με σημεία που ξεπερνούν τα 1200 μέτρα, η Κάρπαθος συγκεντρώνει σεβαστό αριθμό Σκανδιναβών και Γερμανών τουριστών κυρίως, και όχι άδικα αφού οι παραλίες της Καρπάθου είναι άγριες, καθαρές και πάμπολλες.

Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται μια ομάδα χωριών που λόγω της θέσης τους, έχουν υπέροχη θέα, νερά που τρέχουν παντού, και δροσερό κλίμα, ακόμη και τον Αύγουστο.

Σχεδόν οι πάντες εκεί έχουν ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, ιδίως στις ΗΠΑ ή στον Καναδά και έχουν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, αρκετά πιο εύποροι.

Στα δυτικά, οι Πυλές είναι το πιο ελκυστικό χωριό, ενώ ο Όθος, γνωστό για το κόκκινο κρασί του και το μουσείο του, βρίσκεται στα 400 μέτρα, οπότε είναι και το πιο δροσερό χωριό. Φάτε στον Τοξότη, που έχει καλούς μεζέδες, λίγα μαγειρευτά, και το φημισμένο ζυμωτό ψωμί της περιοχής.

Στα ανατολικά θα βρείτε την Βωλάδα, με το μικρό Βενετσιάνικο οχυρό του και μια-δυο ταβέρνες. Από το Απέρι, τον μεγαλύτερο, πλουσιότερο και λιγότερο ορεινό οικισμό, μπορείτε να ταξιδέψετε 6χμ -σε έναν πολύ κακοτράχαλο δρόμο- προς την υπέροχη παραλία με βότσαλο Αχάτα.

Μετά το Απέρι, ο δρόμος στην ανατολική ακτή, είναι εξαιρετικά δύσκολος, και είναι καλύτερα για τις παραλίες αυτής της πλευράς να διαλέξετε τη θαλάσσια οδό με καραβάκι από τα Πηγάδια.

Η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε είναι η Κυρά Παναγιά. Εκεί θα βρείτε έναν μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων και μερικές ταβέρνες, εκτός από την παραλία με τα τυρκουάζ νερά και το ψιλό βότσαλο.

Η Απελλα είναι η καλύτερη από τις παραλίες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε οδικώς αν και θα πρέπει να περπατήσετε 300 μέτρα περίπου για να φτάσετε στη θάλασσα.

Η πιο συνήθης τρόπος για να φτάσετε στο βόρειο μέρος του νησιού είναι με το φέρι, που θα πάρετε στο Διαφάνι. Δυο-τρεις φορές την εβδομάδα το φέρι κάνει το δρομολόγιο, υπάρχει όμως και καϊκάκι που κάνει το ταξίδι καθημερινά -μιάμιση ώρα διαρκεί περίπου- από τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού. Βέβαια, θα πάτε στον Όλυμπο, αν φτάσετε στα βόρεια της Καρπάθου. Στις Βυζαντινές εποχές ήταν το καταφύγιο από τους πειρατές. Η περιοχή είναι σπαρμένη με ανεμόμυλους, λίγοι όμως είναι αναπαλαιωμένοι. Σε έναν από αυτούς θα βρείτε ένα λαογραφικό μουσείο, ενώ ένα διπλανό μαγαζάκι πουλά τοπικά προϊόντα, για να αποδείξετε ότι πράγματι φτάσατε ως εδώ!

Πολλοί είναι οι ξένοι και οι Έλληνες εθνολόγοι που έρχονται εδώ και που θεωρούν την περιοχή ως ένα ζωντανό μουσείο. Η διάλεκτος, η ενδυμασία, οι τέχνες που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοι, αλλά και η μουσική, έχουν εκλείψει από οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Πρόκειταιγιαέναντόπογραφικό, ανκαιοιπαραδόσειςαποδυναμώνονταιχρόνομετοχρόνο.

Σήμερα, μόνο οι ηλικιωμένες γυναίκες και εκείνες που δουλεύουν στα τουριστικά μαγαζιά, φορούν την πολύχρωμη παραδοσιακή ενδυμασία.

Η περιοχή σφύζει από γυναίκες. Οι περισσότεροι άντρες είτε μεταναστεύουν ή δουλεύουν εκτός χωριού στο οποίο επιστρέφουν κατά τη διάρκεια διακοπών και γιορτών.

Αν και τα μέρη για φαγητό δεν είναι πολλά, ένα από τα καλύτερα είναι ο Μύλος, -σε έναν από τους ανακαινισμένους μύλους βέβαια- όπου θα βρείτε το τοπικό κρασί και σπιτικές λιχουδιές.

Στα δυτικά θα βρείτε τις Φύσσες, μια εκπληκτική παραλία 35 λεπτά μακριά. Πιο εύκολη πρόσβαση θα έχετε στα βόρεια ή στα ανατολικά.

Σημαντικοί οικισμοί

Διαφάνι:
Λιμανάκι με αρκετά μέρη για να μείνει κανείς, αλλά και με άλλες ευκολίες του πολιτισμού (βλ. Πρακτορείο, ανταλλακτήριο χρημάτων, καταστήματα).

Με καραβάκι μπορείτε να πάτε στα Παλάτια, έναν βυζαντινό οικισμό, στο μικρό, ακατοίκητο πια νησάκι Σαρία.

Πηγάδια:
Η κοντινή Αρκάσα, είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, και κυρίως εξυπηρετεί τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό με συγκεκριμένα πακέτα διακοπών. Έτσι, η περιοχή είναι γεμάτη ξενοδοχεία και πανσιόν, χωρίς γραφικότητα. Μπορείτε να επισκεφθείτε όμως την Αγία Σοφία, ένα κατάλευκο εκκλησάκι, με μεγάλη ιστορία.

Βορειοδυτικά των Πηγαδιών, στο κέντρο περίπου του νησιού βρίσκεται το Μεσοχώρι, χτισμένο αμφιθεατρικά, κοντά στη θάλασσα, με εξαιρετική θέα, απέχει 31 χλμ ΒΔ από τα Πηγάδια. Τα σπίτια του είναι πολύ όμορφα και βαμμένα με έντονα χρώματα.

Αγοράστε Καρπαθιώτικα πιάτα και μπακίρια, σουσαμόμελο, παραδοσιακά υφαντά, στιβάνια στα παραδοσιακά τσαγκαράδικα του νησιού. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις μακαρούνες, τα μεγάλα μακαρόνια με βούτυρο και τυρί.

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: