Τι πρέπει να προσέξει ο διαβητικός; Μερικά απλά πράγματα όπως
1) Να προγραμματίσεις το ταξίδι όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
2) Τακτικός έλεγχος σακχάρου αίματος ώστε να ξεκινήσεις το ταξίδι με καλή ρύθμιση του διαβήτη.
3) Συμβουλέψου το γιατρό σου, αν ταξιδεύεις σε χώρες με διαφορετική ώρα, για το σχεδιασμό των δόσεων της ινσουλίνης και προγραμματισμό των γευμάτων. Έχε μαζί σου πάντα μια βεβαίωση ότι είσαι διαβητικός και ότι χρησιμοποιείς ινσουλίνη (αν είσαι ινσουλινοθεραπευόμενος) για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
4) Είναι προτιμότερο να είσαι εφοδιασμένος με όλη την ποσότητα ινσουλίνης ή δισκίων και με σύριγγες ή βελόνες που θα χρειασθείς στη διάρκεια του ταξιδιού. Αν δεν είναι αυτό δυνατό ζήτησε από το γιατρό σου συνταγή όπου να αναφέρεται η χημική ονομασία (όχι το εμπορικό όνομα) των δισκίων ή της ινσουλίνης σου.
5) Εάν ταξιδεύεις αεροπορικά ενημέρωσε την αεροπορική εταιρεία για τις διαιτητικές ανάγκες σου και το χρόνο των γευμάτων σου. Συνήθως υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ειδικών γευμάτων στον κατάλληλο χρόνο. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, σίγουρα θα μπορέσεις να διαλέξεις το σωστό φαγητό από αυτά που σερβίρονται.
6) Εάν χρειάζονται εμβολιασμοί για τη χώρα προορισμού τότε εμβολιάσου ένα μήνα περίπου πριν το ταξίδι. Έτσι εάν απορυθμισθεί ο διαβήτης θα μπορέσεις να τον ξαναρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.
Αν κάνετε ινσουλίνη και πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρα με διαφορά ώρας, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν το ταξίδι. Φέρτε του το πρόγραμμα του ταξιδιού και πληροφορίες για τις αλλαγές ώρας. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να κανονίσετε τις ώρες που θα κάνετε την ινσουλίνη κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
Να θυμάστε: όταν ταξιδεύουμε ανατολικά η μέρα «μικραίνει». Αν κάνετε ινσουλίνη, τότε μπορεί να χρειαστείτε λιγότερη (μικρότερη ημερήσια δόση). Ταξίδια προς την δύση σημαίνουν «μεγαλύτερη» μέρα οπότε μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ινσουλίνη (μεγαλύτερη ημερήσια δόση). Για να τηρήσετε το πρόγραμμα των ενέσεων και των γευμάτων κατά την διάρκεια του ταξιδιού, μην αλλάξετε την ώρα στο ρολόι σας (αφήστε την ώρα της χώρας σας) μέχρι το επόμενο πρωί από την άφιξή σας.
Αν κάνετε ινσουλίνη στην διάρκεια μιας πτήσης, άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά συνιστούν προσοχή ώστε να μην μπει αέρας στη φιάλη της ινσουλίνης. Στην καμπίνα διατήρησης της ατμοσφαιρικής πίεσης, οι διαφορές στην πίεση μπορεί να κάνουν το έμβολο της σύριγγας να μην «υπακούει» κι αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα αδυναμία υπολογισμού της δόσης της ινσουλίνης.
Ο έλεγχος του σακχάρου αίματος όταν ταξιδεύετε είναι εξ’ ίσου απαραίτητος όπως κι όταν είστε στο σπίτι. Επίσης, ελέγξτε το σάκχαρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά την προσγείωση. Τo jet lag μπορεί να μην σας επιτρέψει να αντιληφθείτε πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου.
Μετά από μια μεγάλη πτήση, ηρεμείστε για αρκετές μέρες. Ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο αίματος. Αν κάνετε ινσουλίνη, οργανώστε κατάλληλα το πρόγραμμά σας ώστε να συνδυάσετε τα γεύματα με την ινσουλίνη. Αν είστε περισσότερο δραστήριοι τότε τα επίπεδα σακχάρου θα πέσουν. Πάρτε μαζί σας κολατσιό αν πρόκειται να περπατήσετε αρκετά ή να περιηγηθείτε για ώρες. Μην θεωρείτε ότι θα βρείτε τροφή όποτε θέλετε.
Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη που έχετε, θα ήταν σκόπιμο να ελέγχετε τι τρώτε και τι πίνετε όταν ταξιδεύετε. Αποφεύγετε να καταναλώνετε παγάκια σε υπερατλαντικά ταξίδια. Ζητείστε πληροφορίες για τα συστατικά τροφών που δεν γνωρίζετε. Μερικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και να δυσκολέψουν την ρύθμιση του διαβήτη σας. Μπορεί όμως και να βρείτε τροφές υγειινές και παραδοσιακές ταυτόχρονα.
Να φοράτε πάντα αναπαυτικά παπούτσια και ποτέ να μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Να ελέγχετε τα πόδια σας κάθε μέρα. Να τα εξετάζετε για «φουσκάλες», πληγές, ερυθρότητα, οίδημα και εκδορές. Να αναζητάτε ιατρική φροντίδα με τις πρώτες ενδείξεις φλεγμονής ή λοίμωξης.
Όταν ταξιδεύετε με ινσουλίνη δώστε λίγη προσοχή στο πού θα τοποθετηθούν οι αποσκευές σας. Η ινσουλίνη δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Αν όμως εκτεθεί σε πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τότε μπορεί να χάσει την ισχύ της. Μην την αποθηκεύετε στο ντουλάπι στο ταμπλώ του αυτοκινήτου ούτε στο πορτ-μπαγκάζ. Σακίδια πλάτης ή σακίδια ποδηλάτου μπορεί να ζεσταθούν αρκετά αν εκτίθενται στον ήλιο. Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο ή ποδήλατο, πάρτε μέτρα για να προστατέψετε την ινσουλίνη σας. Υπάρχουν αρκετοί ταξιδιωτικοί σάκοι που κρατούν την ινσουλίνη δροσερή.
(πηγή: www.diabetes.com)
Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα;
Ετικέτες υγεία και φυσική κατάσταση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου