Αρχίστε σωστά τις διακοπές σας με... άνετο ταξίδι!

Για να ξεκινήσουν καλά οι διακοπές μας, ας φροντίσουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μερικά δυσάρεστα «προβληματάκια» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή των ταξιδιών: τα σαββατοκύριακα προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις, ενώ η άδειά μας για διακοπές διαρκείας. Για να μη χάσουμε, όμως, ούτε δευτερόλεπτο απόλαυσης, πρέπει να εξασφαλίσουμε ευχάριστα και ξεκούραστα ταξίδια, που δεν θα γίνουν αιτία ταλαιπωρίας και κούρασης. Η ναυτία, το jet lag και, τελευταία, το σύνδρομο οικονομικής θέσεως μπορεί να γίνουν αφορμή για να ξεκινήσουν δυσάρεστα οι διακοπές μας. Ας μην το επιτρέψουμε...

1. Ναυτία: το σημαντικό είναι να προληφθεί
Ο λόγος που παθαίνουμε ναυτία είναι γιατί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να ερμηνεύσει τα διαφορετικά μηνύματα που παίρνει την ίδια χρονική στιγμή. Για να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας δέχεται μηνύματα από τα μάτια και τα αφτιά, τα οποία ερμηνεύει, για να ελέγξει την ισορροπία μας. Όταν ταξιδεύουμε (δηλαδή, όταν κινούμαστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο), οι συνεχείς αλλαγές της θέσης μας αναγκάζουν τα μάτια και τα αφτιά μας να στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα στον εγκέφαλο. Η προσπάθεια του εγκεφάλου να τα ερμηνεύσει και, κυρίως, η αδυναμία του να το κάνει σωστά έχουν ως αποτέλεσμα τη ναυτία.
Τα συμπτώματα
Είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και μπορούν να χαλάσουν τη διάθεσή μας όχι μόνο την ημέρα του ταξιδιού, αλλά και την επομένη. Το πρώτο που θα παρατηρήσουμε σε έναν άνθρωπο που παθαίνει ναυτία είναι ότι γίνεται ωχρός. Η χλομάδα αυτή οφείλεται στο ότι μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι. Η ίδια αιτία προκαλεί και το πάγωμα των άκρων του. Το επόμενο βασικό σύμπτωμα της ναυτίας είναι η τάση για εμετό. Η ανάγκη να αδειάσει το περιεχόμενο του στομαχιού λειτουργεί ως ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας του σώματος στην προσπάθειά του ν' αντιμετωπίσει τη ναυτία. Αν, μάλιστα, ο άνθρωπος που έχει πάθει ναυτία καταφέρει να κάνει εμετό, θα νιώσει ανακούφιση για αρκετή ώρα. Τέλος, όσοι ζαλίζονται στα ταξίδια, συχνά παραπονιούνται για τάσεις λιποθυμίας. Αυτό είναι μάλλον ο τρόπος για να εκφράσουν την αδυναμία και τη σύγχυση που τους έχει προκαλέσει η ναυτία.
10 συμβουλές για να την αποφύγουμε
1. Φροντίζουμε να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε καλά το βράδυ πριν από το ταξίδι μας.
2. Η διατροφή μας την προηγουμένη πρέπει να είναι ελαφριά, αλλά όχι ελλιπής. Δεν είναι σωστή η άποψη σύμφωνα με την οποία το άδειο στομάχι αποκλείει το ενδεχόμενο της ζαλάδας.
3. Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να καταναλώσουμε ένα ελαφρύ και «στεγνό» γεύμα. Καλή επιλογή είναι ένα μικρό σάντουιτς με μαύρο ψωμί, τυρί και μαρούλι ή δύο φρυγανιές με τυρί και ντομάτα.
4. Όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο και έχουμε τη δυνατότητα, κάνουμε συχνές στάσεις. Δεν χρειάζεται να χάνουμε πολύ χρόνο: πέντε λεπτά, για να κάνουμε λίγα βήματα και ν' αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, αρκούν.
5. Δεν κοιτάζουμε από τα πλαϊνά παράθυρα του αυτοκινήτου, καθώς η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων θα μας ζαλίσει πολύ γρήγορα.
6. Δεν διαβάζουμε, δεν σκύβουμε και δεν προσπαθούμε να έχουμε το βλέμμα μας επικεντρωμένο σε κάτι σταθερό μέσα στο αυτοκίνητο. Αντίθετα, κοιτάμε μπροστά μας τον ορίζοντα.
7. Στο καράβι, δεν παραμένουμε ποτέ σε κλειστούς χώρους, ενώ προτιμάμε τις θέσεις που βρίσκονται στο κέντρο.
8. Στο αεροπλάνο ζητάμε θέση στο φτερό και στο λεωφορείο αποφεύγουμε τα καθίσματα πάνω από τις ρόδες.
9. Δεν ξεχνάμε να τσιμπάμε ελαφρά σνακ (φρυγανιές, παξιμαδάκια ή κράκερ) και να πίνουμε μικρές γουλιές νερό.
10. Φροντίζουμε να εφοδιαστούμε με χαπάκια δραμαμίνης ή τσίχλες για τη ναυτία.

2. Jet lag: «ξεγελάμε» το βιολογικό μας ρολόι

Το σύνολο των ενοχλήσεων που νιώθουμε όταν ταξιδεύουμε σε χώρες που έχουν μεγάλη διαφορά ώρας με τη δική μας ονομάζεται jet lag. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως με πονοκέφαλο, κούραση, υπνηλία, αδυναμία προσανατολισμού και, γενικότερα, κακή διάθεση. Καθώς δεν υπάρχει τρόπος ν' αλλάξουμε τα... δεδομένα (οι δύο χώρες θα έχουν πάντα την ίδια διαφορά ώρας), αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να «ξεγελάσουμε» ελαφρά το βιολογικό μας ρολόι και βέβαια να περιποιηθούμε «βασιλικά» τον οργανισμό μας.
5 τρόποι για να το... προλάβουμε
1. Φροντίζουμε να ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας εντελώς ξεκούραστες και ήρεμες. Τακτοποιούμε τις εκκρεμότητές μας από νωρίς και την προηγουμένη του ταξιδιού... χαλαρώνουμε.
2. Προσέχουμε τη διατροφή μας μία ημέρα πριν από το ταξίδι. Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά με τα πολλά καρυκεύματα και περιοριζόμαστε σε ελαφρά γεύματα, ενώ... αντιστεκόμαστε στο αλκοόλ και στον καφέ.
3. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε ένα άνετο ταξίδι: διαλέγουμε χαλαρά ρούχα και άνετα παπούτσια, προσαρμόζουμε το κάθισμά μας στη θέση που ξεκουράζει περισσότερο το σώμα μας και σηκωνόμαστε συχνά για να κάνουμε λίγα βήματα και να ξεπιαστούμε.
4. Προτιμάμε να ταξιδέψουμε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός μας προσαρμόζεται καλύτερα όταν παρατείνονται οι ώρες της ημέρας παρά της νύχτας. Επίσης, από την προηγουμένη του ταξιδιού μας μπορούμε να συγχρονίσουμε το ρολόι μας με την ώρα του τόπου προορισμού μας και να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας.
5. Τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι, εντάσσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τουλάχιστον ένα 10λεπτο γυμναστικής με ασκήσεις της επιλογής μας. Προτιμάμε να κάνουμε τη γυμναστική μας όταν ξυπνήσουμε ή πριν κοιμηθούμε, κάτι που κάνει το βιολογικό μας ρολόι πιο «ευπροσάρμοστο».

3. Σύνδρομο οικονομικής θέσεως: κίνηση και ελαφρύ μασάζ στα πόδια
Τα τελευταία χρόνια όσοι κάνουν μακρινά ταξίδια με το αεροπλάνο πρέπει ν' ανησυχούν, εκτός από το jet lag, και για το λεγόμενο «σύνδρομο οικονομικής θέσεως». Ο όρος αυτός περιγράφει φαινόμενα θρομβοφλεβίτιδων, οι οποίες μπορεί ν' αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία μας λόγω των επιπλοκών τους (π.χ. πνευμονική εμβολή).
Η ονομασία του συνδρόμου προέρχεται από το γεγονός ότι παρουσιάστηκε σε επιβάτες της οικονομικής θέσης, ενώ αιτία του θεωρείται η πολύωρη ακινησία στα στενά καθίσματα και στους μικρούς χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αυτό είναι:
όσοι αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του αίματος
οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και είναι καπνίστριες
τα άτομα που παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα (κιρσούς).
Αν ανήκουμε σε μια από αυτές τις ομάδες, είναι φρόνιμο να συμβουλευτούμε το γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε για το πολύωρο ταξίδι μας. Ανεξάρτητα πάντως από το αν ανήκουμε ή όχι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάθε φορά που χρειάζεται να ταξιδέψουμε πολλές ώρες με το αεροπλάνο, πρέπει να φοράμε πολύ άνετα παπούτσια και να μην μένουμε «κολλημένες» στη θέση μας. Μικρές βόλτες στους διαδρόμους και ελαφρύ μασάζ στα πόδια μπορούν να μας γλιτώσουν από πολλά προβλήματα.

(πηγή: www.eone.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: