Ταξίδι με αυτοκίνητο

Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Ευρώπη. Κανένα όμως ταξίδι δεν μου προσφέρει τη χαρά και την ελευθερία επιλογών που μου δίνουν οι on the road διαδρομές. Έχω βγει στην auto strata με 600, με 1.200, με 3.000 κυβικά. Ανάλογα με την ηλικία και... τα κυβικά όπως φαντάζεστε. Κάθε ταξίδι έχει την τρέλα και την αυθεντικότητα της ηλικίας και των οικονομικών σου δυνατοτήτων. Με το εξακοσαράκι έμενα στη σκηνή, στο πρώτο youth hostel που έβρισκα μπροστά μου, στο πρώτο σπίτι αγροτουρισμού που μου άρεσε. Κουβαλούσα στο μικρό μου πορτ μπαγκάζ και το γκαζάκι για καφέ (αν και απαγορεύεται) και τις κονσέρβες για φαγητό και το ζυμωτό ψωμί. Την έβγαζα με φρούτα και σοκολάτες. Μου έφταναν, αρκεί που ρουφούσα εμπειρίες και ανακάλυπτα καινούργιους κόσμους. Τα χρήματα έφταναν μόνο για τα απαραίτητα. Είσοδοι στα μουσεία, στα θέατρα, στις συναυλίες, ένα αντιπροσωπευτικό ρεστοράν ντόπιας κουζίνας, βενζίνη, διόδια... Με τα 1.200 κυβικά ανέβηκαν και οι απαιτήσεις αλλά και... η ηλικία μου. Aρχισα να φλερτάρω με τα όμορφα αλλά οικονομικά ξενοδοχεία που προσπαθούσα πια να εντοπίσω πριν φτάσω στον τόπο προορισμού. Aφηνα πίσω το δόγμα όπου... γης και πατρίς. Τις κονσέρβες και το γκαζάκι στο πορτ μπαγκάζ άρχισαν να αντικαθιστούν βαλίτσες γεμάτες πριν απ' το ταξίδι και ξέχειλες κατά την επιστροφή. Το πικ νικ στα υπέροχα πάρκα αντικαταστάθηκε με φαγητό σε οικονομικά ρεστοράν. Στη συνέχεια ήρθαν τα 3.000 κυβικά και μαζί φυσικά και το ταξίδι στην auto strata με το παιδί on board ή και χωρίς αυτό. Πού καιρός για τρέλες. Προγραμματισμός ταξιδιού μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Ημερήσιο πρόγραμμα, χαραγμένες διαδρομές επί χάρτου, μέτρηση χιλιομετρικών αποστάσεων, κλείσιμο καλών ξενοδοχείων από την Αθήνα, φαγητό σε ρεστοράν που σου αφήνουν εμπειρίες... Δεν ξέρω πώς θα ταξιδεύω την επόμενη δεκαετία. Αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι κανένα ταξίδι δεν υπόκειται σε κανόνες. Όλα είναι στη διάθεση της στιγμής (ή της εποχής), στην παρέα, στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Εκείνο όμως που μετράει πάνω και πρώτα απ' όλα είναι να έχεις κέφι για ταξίδι. Να "τρως" τα χιλιόμετρα ανεξάρτητα με τη δυνατότητα ταχύτητας που έχει το αυτοκίνητό σου. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει πως μπορείς να ταξιδεύεις όπως ακριβώς ζεις. Ανάλογα με τα δικά σου κάθε φορά "κυβικά". Τίποτα δεν είναι απαγορευτικό. Αν σας φαντάζει το ταξίδι στην Κυανή Ακτή ακριβό, τότε μπορώ να σας πω ότι αυτό το ταξίδι το έκανα με το ταπεινό μου εξακοσαράκι. Μπορεί να μην μπόρεσα να μπω τότε στο φοβερό Ιντερκοντινένταλ των Καννών αλλά ο "δολοφόνος" πάντα επιστρέφει. Και στην επιστροφή έφαγα και στο ρεστοράν του κυρίου Ducasses στο Μονακό. Ε, και; Καμιά διαφορά. Απλά η ευχαρίστηση και οι εμπειρίες διαφέρουν.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
• Μην ταξιδεύετε ποτέ μόνοι σας. Είναι πάντα καλύτερα να ταξιδεύετε δύο αυτοκίνητα μαζί.
• Βρείτε την καλύτερη παρέα φίλων με κοινά ενδιαφέροντα και ίδιο σχεδόν τρόπο σκέψης.
• Αποφύγετε τους τυπολάτρες. Τα απρόοπτα δεν λείπουν ποτέ στα ταξίδια με αυτοκίνητο.
• "Ζήστε" το ταξίδι πριν το κάνετε. Συγκεντρωθείτε όσοι θα πάρετε μέρος σ' αυτό, κουβεντιάστε, ονειρευτείτε.
• Να οδηγείτε δύο άτομα γιατί οι διαδρομές είναι κάποιες φορές μεγάλες.
• Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να οργανώσετε το ταξίδι κατά ημέρα (ιδιαίτερα σε περίπτωση που έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας).
• Κλείστε ξενοδοχείο από πριν αν ταξιδεύετε σε high season. Υπάρχει κίνδυνος να μη βρείτε δωμάτιο.
• Κλείστε οπωσδήποτε εισιτήρια για σας και το αυτοκίνητό σας όταν χρειαστείτε πλοίο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ
• Κάνετε ένα πολύ καλό σέρβις στο αυτοκίνητο.
• Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βουλγαρία και στην Ελβετία ταξιδεύετε και με το ροζ δίπλωμά σας.
• Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεστε διεθνές δίπλωμα. Το βγάζετε από την ΕΛΠΑ με μία φωτογραφία, δίπλωμα, διαβατήριο και € 60.
• Από την ασφάλειά σας ζητάτε την πράσινη κάρτα.
• Οι συνδρομητές της ΕΛΠΑ μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλιάριο για βοήθεια στο εξωτερικό με τους κατά τόπους συνεργάτες της.
ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑUΤΟ STRATA
• Ανάλογα με την ταχύτητα που αναπτύσσετε πιάνετε πάντα την αντίστοιχη λωρίδα κίνησης στους δρόμους.
• Μάθετε να διαβάζετε πολύ καλά τους οδικούς χάρτες, σύμβολα, χρώματα κ.λπ.
• Μην πανικοβάλλεστε αν περάσετε κάποια διασταύρωση που θα σας έβγαζε στον προορισμό σας. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε ένα δευτερεύοντα δρόμο που μπορεί να είναι λίγο μακρύτερος σε απόσταση αλλά να είστε σίγουροι ότι θα σας βγάλει εκεί που θέλετε.
• Να έχετε πάντα μαζί σας πολλά κέρματα για τα διόδια^ είναι πολύ συχνά και πολύ ακριβά (υπολογίστε ένα ποσόν γι' αυτά). Στις περισσότερες χώρες είναι αυτόματα (χωρίς προσωπικό). Σε κάποιες χώρες, π.χ. στην Ελβετία, πρέπει να αγοράσετε ειδικό σήμα που το κολλάτε στο αυτοκίνητο και σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τα εθνικά δίκτυα. Αυτό το χρειάζεστε έστω κι αν διασχίσετε σε μία ημέρα τη χώρα. Αν σας πιάσουν χωρίς αυτό, πληρώνετε πρόστιμο.
• Να οδηγείτε με προσοχή υπακούοντας στους κανόνες. Εδώ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και δεν συγχωρούνται, ακόμα κι αν είστε ξένοι και δηλώσετε άγνοια.
• Προσοχή στο παραπάνω γιατί μπορεί να φάτε πρόστιμο και για αντικανονική κίνηση ακόμα και σε πάρκινγκ.
• Να έχετε πάντα μαζί σας ένα χάρτη των αλυσίδων καταστημάτων που είναι ανεπτυγμένες κατά μήκος των εθνικών δρόμων. Εδώ μπορείτε να δίνετε ραντεβού με τους φίλους σας, να τρώτε καθαρά και οικονομικά.
• Πριν μπείτε σε μια μεγάλη πόλη (μεγάλη πιθανότητα να χαθείτε με την παρέα σας) δώστε από πριν ένα ραντεβού για το πού θα συναντηθείτε σε περίπτωση που χαθείτε. Και το κινητό φυσικά πάντα ανοιχτό.
• Αν ταξιδεύετε με παιδί, μιλήστε του για το τι κινήσεις πρέπει να κάνει σε περίπτωση που χαθεί ή απομακρυνθεί από κοντά σας. Να έχει πάντα στην προσωπική του τσάντα τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια στα μακρινά ταξίδια.
o Φοράτε πάντα τη ζώνη σας. Εκτός από το ότι σώζει ζωές έχει και πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: