Όλυμπος, περιήγηση στο βουνό

Δεν χρειάζεται να είσαι ορειβάτης για να μαγευτείς από τον Όλυμπο, ούτε αρχαιολόγος για να καταλάβεις το μεγαλείο του Δίου και της Βεργίνας. Μια βόλτα φτάνει για ν' αγαπήσεις Ιστορία και φύση ταυτόχρονα.

Ο Όλυμπος είναι βασιλιάς. Ο όγκος του επιβάλλεται αυτόματα στο οπτικό μας πεδίο. Όταν τον περπατάς νιώθεις σαν να πηγαίνεις περίπατο μέσα στον αέρα και έχεις την εντύπωση ότι γίνεσαι μέρος μιας πνοής που αιωρείται πάνω απ' όλα. Η μικρή περιποιημένη κωμόπολη του Λιτόχωρου μπορεί να γίνει το ορμητήριο σας για να κατακτήσετε το βουνό. Εντάξει, δεν χρειάζεται να φτάσετε πολύ ψηλά.

Το καταφύγιο στο Οροπέδιο των Μουσών
Το φαράγγι του Ενιπέα ενώνει το Λιτόχωρο με τα Πριόνια. Πασίγνωστη διαδρομή,
η πιο εύκολη για περπάτημα και ταυτόχρονα μια από τις ωραιότερες του Ολύμπου. Το μονοπάτι βαδίζει δίπλα σε ένα χείμαρρο. Ξύλινα γεφυράκια ενώνουν κατά τόπους το ποτάμι, καταρράκτες αλλά και δάση μαύρης πεύκης και οξιάς συμπληρώνουν την εικόνα. Η διάσχιση διαρκεί 4 ώρες, το μονοπάτι δεν είναι μόνο ευδιάκριτο αλλά και φροντισμένο, με κορμούς - σκαλοπάτια στα ανηφορικά σημεία. Βολικό είναι να πάρετε ένα ταξί από το Λιτόχωρο προς τα Πριόνια κι από κει να κατηφορίσετε. Θα περάσετε από τη σπηλιά του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου ή Άγιο Σπήλαιο, ενώ λίγο πιο κάτω θα δείτε το φρουριακό μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου που τελεί υπό αναστήλωση.

Γνωριμία με τους αρχαίους Μακεδόνες
Το Δίον και η Βεργίνα αποτελούν το δεύτερο προορισμό αυτής της εκδρομής. Μπορεί το χωριό Μαλαθριάς στις υπώρειες του Ολύμπου να είναι ένα τυπικό χωριουδάκι με νέα κτίσματα, χωρίς περιηγητικό ενδιαφέρον, γειτονεύει όμως με τον το ιερό τόπο του Δία, μία από τις εξέχουσες αρχαίες πόλεις, το Δίον: Ιερή πόλη, σημείο συνάντησης και αναφοράς των Μακεδόνων, εδώ βρισκόταν το παμμακεδονικό ιερό, που υπήρξε για το Βορρά ό,τι η Ολυμπία για τους νότιους Έλληνες. Το αρχαιολογικό πάρκο εκτείνεται σε 1.500 στρέμματα και έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά, καθώς διασχίζεται από τον ποταμό Βαφύρα. Τα πλακόστρωτα μονοπάτια συχνά ακολουθούν την κοίτη του ποταμού, ενώ κάποια μνημεία ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό (π.χ. το Ιερό της Ίσιδας). Για να επισκεφθείτε τη Βεργίνα θα πρέπει να περάσετε στην "αντίπερα" πλευρά των Πιερίων. Στον κάμπο που διαδέχεται τους πρόποδες, ανάμεσα στα σημερινά χωριά Βεργίνα και Παλατίτσια, εκτείνεται η αρχαία πόλη Αιγές, η αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου. Υπάρχουν δεκάδες μνημεία, όλα σημαντικά, το ανάκτορο του Φιλίππου του Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αρχαίο θέατρο, το ιερό της Ευλκείας, το ιερό της Μητέρας των Θεών και η ελληνιστική ακρόπολη. Ωστόσο το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων (τηλ. 03310-92347) κλέβει τις εντυπώσεις. Στην ουσία πρόκειται για την αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη Τούμπα (τεχνητός γήλοφος) που στα έγκατά της έκρυβε τους Βασιλικούς Τάφους. Είναι Μουσείο δηλαδή, αλλά και αρχαιολογικός χώρος ταυτόχρονα. Η περιπλάνηση στο χώρο ξεκινά από τις επιτύμβιες στήλες Μακεδόνων και τρεις βιτρίνες με κτερίσματα τάφων απλών ανθρώπων, που μας δίνουν το μέτρο σύγκρισης για να κατανοήσουμε τη σημασία των βασιλικών τάφων. Η καρδιά της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Φίλιππο Β΄. Μπροστά στον τάφο υπάρχουν δώρα που προσφέρθηκαν στη νεκρική πυρά, οι χρυσές λάρνακες, οι χρυσελεφάντινες κλίνες - δύο μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης - κ.ά. Έπεται η ενότητα που είναι αφιερωμένη στον γιο του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.

Η πίσω πλευρά
Εκμεταλλευθείτε το ταξίδι της επιστροφής για να γνωρίσετε την "πίσω" πλευρά του βουνού, την περιοχή της Ελασσόνας. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε από τη δασωμένη διαδρομή που ενώνει την Κατερίνη με την Ελασσόνα. Ο Δημάτης, πάνω στο δρόμο, στον Άγιο Δημήτριο είναι μεγάλος πειρασμός για μια γαστρονομική στάση. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε κάποια από τα ορεινά βλαχοχώρια, τον Κοκκινοπηλό και το Λιβάδι. Το Λιβάδι είναι σκαρφαλωμένο στα 1.100 υψόμετρο στις παρυφές των Πιερίων. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει μια διαμορφωμένη πλατεία με εκπληκτική θέα στον Όλυμπο. Προσευχηθείτε να έχει διαύγεια η ατμόσφαιρα, οπότε θα αντικρίσετε και την ψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα. Ξαναβγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο, θα συναντήσετε τη διασταύρωση για Κοκκινοπηλό. Στα 1.100 υψόμετρο, αντικρίζει το κάμπο της Ελασσόνας. Σταματήστε στην πλατεία, για να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο από καρυδιά της Αγ. Παρασκευής ηπειρώτικης τεχνοτροπίας, όπου απεικονίζεται και η γοργόνα, η αδερφή του Μεγαλέξανδρου!

Το Λιτόχωρο απέχει 415 χιλιόμετρα από Αθήνα. Υπολογίστε δηλαδή περίπου 5 ώρες ταξίδι, ως επί το πλείστον σε καλή ποιότητας εθνικό δίκτυο. Αν θελήσετε να επιστρέψετε από την "πίσω πλευρά", την Ελασσόνα, προσθέστε δύο ακόμη ώρες μίνιμουμ.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Πάνω στην πλατεία του Λιτόχωρου, στη Δαμασκηνιά και στην Ερατώ με θέα τις πλαγιές του Ολύμπου. Στο φαράγγι του Ενιπέα, σε μια όμορφη τοποθεσία, βρίσκεται η ταβέρνα οι Μύλοι.

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: