Ταξιδεύοντας στα ίχνη του Κώδικα Da Vinci

Ο «Κώδικας Da Vinci» είναι αφορμή και δεκάδες περιοχές της Αγγλίας, από το Λονδίνο έως το Εδιμβούργο, έχουν κατακλυστεί από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νταν Μπράουν από χιλιάδες επισκέπτες, ιδιαίτερα μετά την προβολή της ομώνυμης ταινίας.

Η ταινία ξεκινά από το Παρίσι με μια εκπληκτική σκηνή στο Μουσείο του Λούβρου και κλιμακώνεται στην Αγγλία, καθώς ο ειδικευμένος στην ερμηνεία των συμβόλων Ρόμπερτ Λάνγκντον και η αποκρυπτογράφος Σοφί Νεβέ αναζητούν το μυστηριώδη Δάσκαλο.

Η αναζήτησή τους ξεκινά από το Temple Church στο Λονδίνο, κοντά στη Fleet Street, και συγκεκριμένα στο Inns of Court, όπου στεγάζονται τα περισσότερα νομικά γραφεία. Το Temple Church, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του Λονδίνου και μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά του, χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες, που προστάτευαν τους προσκυνητές που ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ, και πρωτολειτούργησε το 1185.

Είναι ανοικτή για το κοινό από Τετάρτη έως Κυριακή και η χορωδία της είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία. Λειτουργίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και μπορείτε να τις απολαύσετε μέσα σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης.

Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη στην Πλατεία Trafalgar, όπου εκτίθεται ο πασίγνωστος πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Η Παρθένος των Βράχων», ο οποίος επίσης αναφέρεται στο πολυδιαβασμένο μπεστ σέλερ.

Η δράση της ταινίας συνεχίζεται στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και στον τάφο του Νεύτωνα που ανακάλυψε τη Θεωρία της Βαρύτητας και ήταν -όπως ισχυρίζεται ο Μπράουν- μαζί με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, μέλος του Κοινού της Σιών. Ο τάφος του βρίσκεται στο Αβαείο, που φιλοξένησε τη στέψη και την ταφή αρκετών βασιλέων, και η επίσκεψή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με το μεγαλύτερο τμήμα των γυρισμάτων να έχει πραγματοποιηθεί στα Shepperton Studios, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, ο Ρον Χάουαρντ ήταν αποφασισμένος να φιλμάρει σε όσο το δυνατόν περισσότερες αυθεντικές τοποθεσίες. Πολλές σκηνές γυρίστηκαν στο Λονδίνο, για παράδειγμα στη Victoria Street, αλλά όχι μέσα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο αρνήθηκε να δώσει άδεια σε αντίθεση με τον Καθεδρικό Ναό του Λίνκολν.

Ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στη Βρετανία, 142 μίλια βόρεια του Λονδίνου, αποδείχθηκε ιδανικός για να αντικαταστήσει το Αβαείο, καθώς είναι «ένα από τα λαμπρότερα γοτθικά οικοδομήματα παγκοσμίως», σύμφωνα με το συμπρωταγωνιστή σερ Ιαν ΜακΚέλεν που υποδύεται τον Λι Τίμπινγκ.

Ο ίδιος, όπως ο Τομ Χανκς και η Οντρέ Τοτού, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην πόλη έμειναν στο ξενοδοχείο «The White Hart Hotel», ενώ ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ «ξεκοκάλισε» την πόλη, βολτάροντας ακατάπαυστα και τονίζοντας ότι το Λίνκολν είναι πανέμορφο.

Τον καθεδρικό ναό, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1092, επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο κυρίως για να δουν τον περίφημο Δαίμονα, μια πέτρινη φιγούρα κοντά στα στασίδια της χορωδίας. Οπως συμβαίνει συνήθως στα γυρίσματα μιας ταινίας, το προσωπικό άφησε πίσω του διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και κάποια σκηνικά τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι είναι μαρμάρινα, ενώ στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένα από πολυστερίνη και ξύλο.

Γυρίσματα έγιναν επίσης και στο Burghley House, ένα μεγαλοπρεπές αρχοντικό κοντά στο Στάμφορντ, που ήταν το εξοχικό σπίτι του Λόρδου Burghley, συμβούλου της βασίλισσας Ελισάβετ Ι.

Οι συντελεστές και το προσωπικό πέρασαν αρκετές ημέρες και στο Κάστρο Μπελβουάρ, στο γειτονικό Leicestershire, γυρίζοντας σκηνές όπου το Μπελβουάρ μεταμορφώνεται σε ένα ιταλικό οχυρό.

Το Παρεκκλήσι Ρόσλιν είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη κτήρια της Σκωτίας και βρίσκεται επτά μίλια νότια του Εδιμβούργου. Το παρεκκλήσι έχει απασχολήσει τους ακαδημαϊκούς επί αιώνες, γιατί αν και έχει χτιστεί το 15ο αιώνα στο εσωτερικό του βρίσκονται χαραγμένες παραστάσεις φυτών και κάκτων που φύονται στη Βόρειο Αμερική και τα οποία σχεδιάστηκαν πολύ καιρό πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική.

Το παρεκκλήσι έχει περίπλοκο και δαιδαλώδη διάκοσμο με αλληγορική σημασία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Ο Νταν Μπράουν εμπνεύστηκε τη συγγραφή του βιβλίου μετά την επίσκεψή του στο παρεκκλήσι το 2001.

Το παρεκκλήσι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη και χτίστηκε από την οικογένεια St. Clairs, η οποία φαίνεται να συνδέεται με το Τάγμα των Ναϊτών. Εδώ και αιώνες κυκλοφορεί η φήμη ότι ο χώρος αυτός κρύβει κάτι πολύ σημαντικό για τη χριστιανοσύνη -είτε πρόκειται για τις χαμένες περγαμηνές του Ναού του Σολομώντα είτε για το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή, το οποίο έφεραν πίσω στην Ευρώπη από την Ιερουσαλήμ οι Σταυροφόροι.



Το Αβαείο του Ουεστμίνστερ



Το Παρεκκλήσι Ρόσλιν

(πηγή: www.naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: