Ευρυτανία

Η Ευρυτανία φημίζεται για τον καθαρό αέρα και τα ατελείωτα δάση. Πλησιάζοντας στο Καρπενήσι από Λαμία, αισθάνεσαι ότι υπάρχει μια αόρατη πύλη που την περνάς και βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο. Εδώ οι κανόνες αλλάζουν, η κυριαρχία της φύσης είναι εμφανής. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου, θα δεις βουνά και λόφους. Δεξιά, ορθώνει το ανάστημά του το όρος Βελούχι, με ψηλότερη κορυφή στα 2.313μ., ενώ στα αριστερά ο ποταμός Καρπενησιώτης κάνει το δικό του μοναχικό ταξίδι μέχρι να συναντήσει τον Κρικελλοπόταμο.

Η ίδια η πόλη -ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κατά τις τελευταίες δεκαετίες- φαίνεται πλέον αρκετά εκσυγχρονισμένη, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.
Πληθώρα μαγαζιών κοσμούν τα πεζοδρόμια και περιμένουν ντόπιους και επισκέπτες να αγοράσουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (π.χ. μέλι, καφέ) στον ανηφορικό δρόμο προς το κέντρο του χωριού. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το Δημαρχείο και ο ναός της Αγίας Τριάδας. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε πολλές φορές στο παρελθόν και ανασκευάστηκε τελευταία φορά το 1645 από τον Ευγένιο τον Αιτωλό. Ακριβώς από κάτω υπάρχει βιβλιοθήκη, δωρεά του ιδίου για τις επερχόμενες γενιές. Σήμα κατατεθέν της πλατείας, ο θεόρατος πλάτανος με τις πηγές που τρέχουν στα “πόδια” του δροσίζοντας τον επισκέπτη. Από αρχιτεκτονικής πλευράς, είναι ολοφάνερο ότι τα καινούργια σπίτια δε χτίστηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα. Βέβαια, είναι γνωστό ότι σπάνια ένα μέρος κρατάει την ταυτότητά του όταν αναπτύσσεται, θυσιάζοντας πολλές φορές την παράδοση στο όνομα του γρήγορου κέρδους. Ωστόσο, στα σοκάκια που βρίσκονται δεξιά από το δημαρχείο, ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια γεύση από παλιά αρχοντικά. Υπάρχουν αρκετά παλιά, καλοσυντηρημένα κτίρια, από κάποιους που θεώρησαν τιμή να μεταφέρουν τα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα ακέραια στο μέλλον.

Το Καρπενήσι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, φτάνοντας σε τέτοιο σημείο που μπορεί πλέον να προσφέρει υπηρεσίες διαφόρων ειδικοτήτων. Έχει έναν σύγχρονο αθλητικό χώρο υψηλών προδιαγραφών με γήπεδο ποδοσφαίρου, κολυμβητήριο και κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Πολλές ομάδες, ακόμα και εθνικές, έχουν προπονηθεί σε αυτούς τους χώρους. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κτίριο για επαγγελματικές συναντήσεις, που χρησιμοποιείται επίσης για θεατρικές παραστάσεις, αλλά και για κινηματογραφικές προβολές, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής καλύπτουν κάθε τουριστική ή επαγγελματική απαίτηση.

ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ
Σε κοντινή απόσταση από το Καρπενήσι, βρίσκεται κρυμμένος ο οικισμός Κορυσχάδες. Ένα πέτρινο χωριό που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, με όμορφα κτίρια και θέα στην κορυφή του όρους Καλιακούδα. Στο χωριό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει o ναός του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1865, καθώς και το παλιό δημοτικό σχολείο, χτισμένο από δωρεές μεταναστών. Το Μάιο του 1944, διοργανώθηκε εδώ από τον ΕΑΜ, το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της ελεύθερης Ελλάδος, με αντιπροσωπεία εθνοσυμβούλων από όλη τη χώρα. Το δημοτικό σχολείο λειτούργησε ως Κοινοβούλιο και πάρθηκαν εκεί μέσα αποφάσεις για το μέλλον, αλλά ο εμφύλιος ήρθε και έσβησε κάθε ελπίδα.

Γύρω από το Καρπενήσι υπάρχουν πολλά μικρά χωριά με σπουδαία ιστορία και φυσικό κάλλος

Παλαιό Μικρό Χωριό & Μικρό Χωριό
Συνεχίζοντας τη διαδρομή, θα βρούμε τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής. Το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και το Παλαιό Μικρό Χωριό. Σε αυτά τα μέρη δόθηκαν στην Κατοχή μερικές από τις πιο λυσσαλέες μάχες εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών. Ακόμα και σήμερα, οι μνήμες είναι νωπές και πολλοί κάτοικοι θυμούνται τις πικρές αυτές μέρες. Στο Παλαιό Μικρό Χωριό είχε δημιουργηθεί ο τόπος εκτελέσεων από τους Ιταλούς. Στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα στο Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, εκτελούνταν οι Έλληνες αντάρτες που πιάνονταν αιχμάλωτοι.Οι πυροβολισμοί ακούγονταν μέχρι απέναντι στο Μεγάλο Χωριό, αλλά κανείς δε μπορούσε να κάνει κάτι. Η δεύτερη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε το χωριό, είχε να κάνει με τη μεγάλη κατολίσθηση που έγινε το 1963. Κάτω από τα σπίτια είχε δημιουργηθεί μία μεγάλη υπόγεια λίμνη με θόλο 300 μέτρων, ο οποίος κατέρρευσε στέλνοντας στο θάνατο δώδεκα ανθρώπους, ενώ κατάπιε τις περισσότερες κατοικίες του χωριού. Οι μόνοι κάτοικοι που σώθηκαν εκείνη την ημέρα σαν από θαύμα, βρίσκονταν στην εκκλησία του χωριού, η οποία δεν καταστράφηκε από την κατολίσθηση. Τα σημάδια της καταστροφής είναι ακόμα εμφανή στην τοποθεσία “διαβολάκια”, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό. Σε αυτό τον τόπο γράφτηκε το βιβλίο “Αρης ο Αρχηγός των Ατάκτων”, από το συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο. Μια από τις πηγές του συγγραφέα ήταν ένας κάτοικος του Μεγάλου Χωριού, ο οποίος διατηρεί σημαντικό αρχείο για τα ηρωικά χρόνια του ’40. Αρχιτεκτονικά, το χωριό έχει κρατήσει όλα τα στοιχεία του παρελθόντος, με πέτρινα σπίτια που σμίγουν απόλυτα με τη φύση. Κατηφορίζοντας, βρίσκεται το Μικρό Χωριό. Εδώ τα σπίτια είναι καινούργια και δε συμβαδίζουν αρκετά με την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου.

Μεγάλο Χωριό
Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό. Τα παλιά χρόνια κατοικούσαν εδώ οι προύχοντες, οι οποίοι είχανε στην κατοχή τους σχεδόν όλη τη γύρω περιοχή. Πολλά, όμως, από τα οικόπεδά τους αναγκάστηκαν τελικά να τα παραχωρήσουν για την ανέγερση νέων σπιτιών προς τους πληγέντες της κατολίσθησης. Υπάρχει μια άτυπη κόντρα μεταξύ των κατοίκων των δύο χωριών, για το ποιο μέρος είναι πιο όμορφο, η οποία κρατάει μέχρι σήμερα. Στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού υπάρχουν εκθέματα από την εποχή της Κατοχής και το Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μέσα στο χώρο του Ναού βρίσκονται τα λείψανα του παπά Βαστάκη Δημητρίου, καθώς και ανταρτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς.

Την ώρα που διαβάζαμε τα ονόματα στα οστεοφυλάκια, μας πλησίασε ένας ηλικιωμένος και μας είπε: «λίγο πριν εκτελεστεί ο παπάς του χωριού, τον ρώτησαν τι ήθελε να πει στους κατακτητές και αυτός απάντησε, συγχωρήστε τους για τα λάθη που κάνουν». Ακόμα και το δημοτικό σχολείο που βρίσκεται κοντά στο Ναό Αγίας Παρασκευής έχει τη δική του ιστορία. Τον καιρό του πολέμου λειτουργούσε σα νοσοκομείο, ενώ στους χώρους του γίνονταν ακόμα και εγχειρήσεις από γνωστούς γιατρούς της εποχής. Το κέντρο του χωριού προσφέρεται για μια μικρή στάση, για καφέ, ενώ για περισσότερες γευστικές απολαύσεις, η καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι ο Γαύρος. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο κάτω από το Μεγάλο Χωριό και ένα μέρος της διαδρομής γίνεται πλάι στον ποταμό Καρπενησιώτη. Τα γεφύρια της περιοχής αυτής χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά με το πέρασμα του χρόνου καλύφθηκαν με τσιμέντο χάνοντας την ομορφιά τους. Πάνω από το χωριό, στη διαδρομή για Δολιανά, διακρίνεται η επιβλητική κορυφή της Καλιακούδας στα 2.099μ. Ο δρόμος είναι δύσβατος, καθώς ανηφορίζει μέσα στο δάσος, ενώ οι κατολισθήσεις, ειδικά τις βροχερές μέρες, δημιουργούν πολλά προβλήματα στους εκδρομείς και στους λιγοστούς κατοίκους των γύρω περιοχών. Ανεβαίνοντας, σταματήσαμε στην τοποθεσία Λακκώματα. Εδώ δόθηκε μία ακόμα ηρωική μάχη. Η μάχη της Καλιακούδας, αυτή τη φορά εναντίον των Τούρκων στις 28 Αυγούστου του 1823. Κάθε καλοκαίρι σε αυτό το μέρος συγκεντρώνονται αρκετοί κατασκηνωτές, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα και την ορειβασία στις γύρω κορυφές. Συνεχίζοντας πιο ψηλά, ο δρόμος γίνεται πιο απότομος, ώσπου αρχίζει να κατηφορίζει, φτάνοντας στα Δολιανά και τον Κρικελλοπόταμο.

Κρικελλοπόταμος & Φαράγγι “Πάντα Βρέχει”
Εδώ βρίσκεται το φαράγγι “Πάντα Βρέχει”, με τους υπέροχους σχηματισμούς στα βράχια και τις απόκρημνες χαράδρες. Αποτελεί ιδανικό φυσιολατρικό σημείο, τόσο για πεζοπορία όσο και για φωτογράφηση, κυρίως την άνοιξη. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, με καταρράκτες δεξιά και αριστερά, οι οποίοι πέφτουν από μεγάλο ύψος δίνοντάς σου την εντύπωση ότι βρέχει. Από εκεί πήρε και το όνομά του, από την αίσθηση της βροχής στο σώμα. Αυτή την εποχή τα νερά είναι παγωμένα. Το εξακριβώσαμε, στην προσπάθειά μας να φτάσουμε σε ένα εντυπωσιακό σημείο για να βγάλουμε φωτογραφίες. Η μεγαλύτερη διαδρομή γίνεται μέσα στο νερό (river trekking) και χρειάζεται ειδική στολή neoprene για να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως η υποθερμία, κάτι που δε μπορέσαμε να αποφύγουμε εμείς.

ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ
Περνώντας τον Κρικελλοπόταμο, πρώτο χωριό στο διάβα σας είναι το χωριό Ροσκά με όλους όλους πέντε κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι νοιώθουν μόνοι στις μεγαλουπόλεις, αλλά εδώ η έννοια μοναξιά παίρνει άλλη μορφή. Υπάρχουν μόνο δασικοί δρόμοι, οι οποίοι τον περισσότερο καιρό κλείνουν από τις κατολισθήσεις, τα δέντρα και το χιόνι. Διασχίζοντας το χωριό συναντήσαμε μόνο έναν κάτοικο, ο οποίος, όταν του ζητήσαμε να μας δώσει πληροφορίες για τη διαδρομή, φάνηκε να αγχώνεται αν θα καταφέρναμε να φτάσουμε μέχρι το χωριό Δομνίστα, όπου άρχιζε η άσφαλτος. Πραγματικά η διαδρομή μας φάνηκε ατελείωτη. Οι συνεχείς διασταυρώσεις και τα βράχια, έκαναν την απόσταση να φαντάζει ακόμα πιο μεγάλη, ενώ σε πολλά σημεία είχαμε την αίσθηση ότι το βουνό θα μας καταπιεί. Στη συνέχεια διασχίσαμε τα χωριά Καστανούλα, Άγιος Χαράλαμπος και Σκοπιά. Κάναμε σε όλα στάση, αλλά δε βρήκαμε ψυχή. Έστεκαν μόνο όμορφα πέτρινα σπίτια, περιμένοντας την άφιξη του καλοκαιριού για να έρθει κάποιος να τα φροντίσει. Γυρίσαμε την περιοχή και τη μάθαμε, πάντα όμως κρατώντας ένα χάρτη και φυσικά με πολλή υπομονή και καλή παρέα. Η διαδρομή από το Μεγάλο Χωριό μέχρι και τη Δομνίστα, αναλόγως των συνθηκών, μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι και τρεις ώρες περίπου.
Ο νομός της Ευρυτανίας δε θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ούτε τους λάτρεις της περιπέτειας, αλλά ούτε και όσους αναζητούν τη ξεγνοιασιά και τη χαλάρωση. Ανακαλύψαμε κρυμμένα μυστικά και παρθένα μέρη που μας μάγεψαν με τη μεγαλοπρέπεια της φύσης, η οποία θα συνεχίσει να μας συγκινεί προσφέροντας ζωή και υγεία σε όλους μας.
Ευχαριστούμε τη Suzuki Hellas, για την παραχώρηση του Grand Vitara, το οποίο μας έβγαλε ασπροπρόσωπους στους δύσβατους δασικούς δρόμους της Ευρυτανίας.

ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ
Αφήνοντας το Καρπενήσι, κατηφορίζουμε με κατεύθυνση το χωριό Προυσό, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι. Η διαδρομή, δίπλα από τον ποταμό Καρπενησιώτη και μέσα από απόκρημνα φαράγγια, είναι μοναδικής ομορφιάς. Οι συνεχείς κατολισθήσεις κάνουν το δρόμο πολύ επικίνδυνο, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς. Στα μέσα της διαδρομής συναντήσαμε ένα μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Παναγία. Εκεί βρίσκονται “τα πατήματα της Παναγίας”, επτά διαφορετικά σημάδια που κατά τους πιστούς έγιναν πάνω στα βράχια την ώρα που η Παναγία κατευθυνόταν προς το μοναστήρι. Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από τη θαυματουργή εικόνα της “Παναγίας Προυσιώτισσας” και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου. Κατά τις δοξασίες, η εικόνα δημιουργήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και φυγαδεύτηκε από τη Μικρά Ασία το 829 μ.Χ., κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, για να γλιτώσει από το κάψιμο των βυζαντινών εικόνων. Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα μετέφεραν ένας νέος με τον υπηρέτη του, οι οποίοι φτάνοντας στην Ευρυτανία, ίδρυσαν το μοναστήρι και έγιναν οι πρώτοι μοναχοί του, ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος. Με ενεργό ρόλο την περίοδο του 1821, το μοναστήρι φιλοξένησε πολλούς αγωνιστές, όπως το Μπότσαρη, τον Καραϊσκάκη και τον Κατσαντώνη. Ήταν μια από τις περιοχές που οι Τούρκοι δεν προσέγγιζαν με ευκολία. Η χειρότερη στιγμή της μονής υπήρξε το 1944, όταν μεγάλο μέρος της κάηκε από τους Γερμανούς, με τραγικό αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά κειμήλια, χειρόγραφα και βιβλία.
Σήμερα η Ιερά Μονή Προυσού είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Ευρυτανίας, με χιλιάδες πιστών να προσέρχονται για προσκύνημα. Λειτουργεί με τον Ηγούμενο και έναν μοναχό ενώ οι κάτοικοι του ίδιου του Προυσού και των γύρω χωριών, άντρες και γυναίκες, προσφέρουν απλόχερα την βοήθεια τους στις διάφορες εργασίες και τα θελήματά της.

Λίγο έξω από το χωριό Προυσός βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά, όπου κρύβονταν οι κάτοικοί του από τους Τούρκους. Είναι κρυμμένη μέσα σε ένα φαράγγι, το οποίο διασχίζεται εύκολα από το καλοδιατηρημένο μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από μια σιδερένια γέφυρα. Η διαδρομή ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της και προτείνεται για μικρούς και μεγάλους, αφού διαρκεί μόνο 20 λεπτά. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους καταρράκτες που σχηματίζονται από το ποτάμι, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να κολυμπήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες στις μικρές λιμνούλες που δημιουργούνται σε κάποια σημεία του. Η περιοχή, πλούσια σε εικόνες άγριας φύσης συνδυάζει την έντονη θρησκευτικότητα και την ηρεμία. Ελπίζουμε στην επόμενη επίσκεψή μας, οι αλλαγές στο τοπίο να είναι μόνο από τη μεριά της φύσης και όχι από την ανθρώπινη επέμβαση.

info
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Οδικώς από Αθήνα 294 χλμ. και από Θεσσαλονίκη 368 χλμ.
Με ΚΤΕΛ τηλ. 22370 80013 - 4

ΔΙΑΜΟΝΗ
Παραδοσιακός Οικισμός Κορυσχάδες
Απολαύστε τις διακοπές σας σε ένα παραδοσιακό χωριό στην αγκαλιά της φύσης με θέα την επιβλητική Καλιακούδα. Αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα πέτρινα αρχοντικά με όλες τις ανέσεις.
Κορυσχάδες
Τηλ. 22370 25102
www.korys.gr
Country Club Hellas
Βρίσκεται στο Μικρό Χωριό, στους πρόποδες του όρους Χελιδόνα. Προσφέρει πολυτέλεια και άψογη εξυπηρέτηση. Διαθέτει είκοσι δίκλινα δωμάτια, τέσσερα τρίκλινα και πέντε σουίτες με τζάκι.
Μικρό Χωριό
Τηλ. 22370 41570 - 6 & 210 6889249
www.countryclub.gr

ΓΕΥΣΕΙΣ
Το Χαγιάτι
Σε ένα μοναδικό περιβάλλον θα δοκιμάσετε ψητά, καθώς και γευστικά κρασιά δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη.
Γαύρος
Μεγάλο Χωριό
Τηλ. 22370 41200
Το Πέταλο
Γνωστή οικογενειακή ταβέρνα με εκλεκτές γεύσεις, σε έναν άνετο χώρο που συμβαδίζει απόλυτα με την παράδοση του τόπου.
Γαύρος
Μεγάλο Χωριό
Τηλ. 22370 41487
Το Παραδοσιακόν
Δοκιμάστε παραδοσιακές χειροποίητες πίτες, όπως χορτόπιτα και κολοκυθόπιτα, φτιαγμένες από αγνά υλικά με τον παλιό καλό τρόπο.
Καρπενήσι
Ζηνοπούλου 14
Τηλ. 22370 25904
Το σπίτι του μελιού
Ένα από τα πιο γλυκά μαγαζιά του Καρπενησίου, με μεγάλη ποικιλία μελιού. Θα δοκιμάσετε μέλι ελάτων, θυμαρίσιο, πεύκων, με κηρήθρα και άλλα. Θα το βρείτε κοντά στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου.
Καρπενήσι
Ζηνοπούλου 15
Τηλ. 22370 24624

EXTRAS
Saloon Park
Δοκιμάστε ιππασία, ραπέλ, αναρρίχηση και ποδηλασία βουνού, με τη βοήθεια των ειδικών, σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο δίπλα στη φύση. Νιώστε την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη δαμάζοντας ένα άλογο και γνωρίστε τη γύρω περιοχή με ένα mountain bike.
4ο χλμ. Καρπενησίου - Προυσού
Τηλ. 22370 24606
Κιν. 6972342036 κ. Θωμάς
Κιν. 6944882200 κ. Κώστας
www.saloonpark.gr
Καλλιτεχνικό Εργαστήριο
Εάν βρεθείτε στο Μεγάλο Χωριό, περάστε μια βόλτα από το “Καλλιτεχνικό Εργαστήριο” της κ. Ελένης Δασκαλάκη. Θα σας μιλήσει για την τέχνη που τόσο αγαπά, αλλά και για την ιστορία του τόπου της. Με πολύ μεράκι, δημιουργεί μοναδικά έργα από υλικά όπως ξύλο, γυαλί, κλωστές κ.ά. Κάντε ένα διαφορετικό δώρο στον εαυτό σας, παίρνοντας μαζί σας ένα ενθύμιο από το όμορφο χωριό, μέχρι ο δρόμος να σας ξαναβγάλει στα χνάρια του.
Ευρυτανία
Μεγάλο Χωριό
Τηλ. 6972661674

ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Ανάβαση Χελιδόνας
Το όρος Χελιδόνα υψώνεται πάνω από το Παλαιό Μικρό Χωριό, σε υψόμετρο 1.974 μ. Ανεβαίνοντας προς το χωριό, στο τέλος του δρόμου θα συναντήσετε μία διασταύρωση. Αριστερά οδηγεί προς το Ναό Μεταμόρφωση Σωτήρος και δεξιά ξεκινάει τσιμεντένιος δρόμος με κατεύθυνση προς το δάσος. Ακολουθώντας τον τσιμεντένιο δρόμο, θα στρίψουμε δεξιά στον πρώτο χωματόδρομο, ενώ συνεχίζοντας θα πετύχουμε έναν ακόμα δασικό δρόμο, όπου θα στρίψουμε αριστερά. Μετά από δέκα λεπτά, θα βρούμε μια πηγή (όχι πέτρινη) στα αριστερά μας και λίγο αργότερα το μονοπάτι, το οποίο είναι σημαδεμένο με κίτρινη μπογιά. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα σε πανέμορφο ελατόδασος, μέχρι που φτάνουμε σε δύσβατο δασικό δρόμο (ανεβαίνοντας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση, τα πεσμένα δέντρα σε βγάζουν εκτός μονοπατιού και υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε). Στο δασικό δρόμο κινηθείτε αριστερά μέχρι να ξαναβρείτε τα κίτρινα σημάδια. Από εκεί ξεκινάει το τελευταίο μέρος της διαδρομής. Τα έλατα λιγοστεύουν και η κλίση αρχίζει να γίνεται κουραστική. Φτάνοντας στην κορυφή, η θέα είναι μοναδική. Το Βελούχι, η Καλιακούδα και η λίμνη Κρεμαστών δημιουργούν μαγευτικές εικόνες, ενώ το μάτι μπερδεύεται από τις πολλές βουνοκορφές. Η ανάβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες, ανάλογα με το ρυθμό.
Ανάβαση στο όρος Βελούχι
Στο Βελούχι μπορείτε να ανεβείτε από την τοποθεσία “Διαβολότοπος”, όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου. Ακολουθήστε το δασικό δρόμο πάνω από το σαλέ μέχρι να βγείτε σε μικρό οροπέδιο. Από εκεί συνεχίζουμε έχοντας δεξιά μας το Καρπενήσι. Η ανάβαση δεν είναι δύσκολη και μόνο σε περίπτωση πάγου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Διαρκεί περίπου μία ώρα και αξίζει να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή, καθώς είναι το ψηλότερο βουνό της περιοχής με υπέροχη θέα.
Διαδρομή για 4Χ4
Εάν είστε λάτρης των κακοτράχαλων δρόμων, πραγματοποιήστε μια εκδρομή προς το φαράγγι “Πάντα Βρέχει”. Ξεκινώντας από το Μεγάλο Χωριό, ανηφορίζουμε με κατεύθυνση τα Δολιανά (Στουρνάρα). Ο δρόμος δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, αλλά αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε. Πρώτος σταθμός είναι τα Λακκώματα, με το όμορφο εκκλησάκι και το μνημείο. Λίγο παραπάνω βρίσκονται οι κατασκηνώσεις Trekking Hellas. Εμείς συνεχίζουμε, ώσπου φτάνουμε κάτω από την κορυφή του βουνού. Σε αυτό το σημείο ο δρόμος γίνεται αρκετά άγριος, αφού οι πεσμένες πέτρες από τις κατολισθήσεις σε αναγκάζουν να αλλάζεις συνεχώς πορεία. Φτάνοντας στην κορυφή του δρόμου, αντικρίζουμε το όρος Οξυά. Από εδώ ξεκινάει το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής. Κατηφορίζουμε απότομα, με συνεχείς κλειστές στροφές, έχοντας από κάτω το απόλυτο χάος. Μερικές είναι τόσο απότομες, που αναγκαζόμαστε να κάνουμε μανούβρες σε οριακή απόσταση από το γκρεμό. Μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στα Δολιανά, δίπλα στον Κρικελλοπόταμο. Δεν υπάρχει γέφυρα και αναγκαστικά περνάμε μέσα από το ποτάμι. Μην το δοκιμάσετε, εάν ο ποταμός είναι “φουσκωμένος”. Συνεχίζουμε μέχρι το χωριό Ροσκά με τους πέντε κατοίκους και από εκεί παίρνουμε κατεύθυνση προς Δομνίστα, περνώντας από τα χωριά Καστανούλα, Άγιος Χαράλαμπος και Σκοπιά. Είναι μια κουραστική διαδρομή που θα σας ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Έχετε μαζί σας χάρτη και κινητό τηλέφωνο, γιατί υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε προ εκπλήξεως εξαιτίας του καιρού ή της κατάστασης των δασικών δρόμων.

EXTREME SPORTS
Στο Καρπενήσι δραστηριοποιούνται δύο ειδικές σχολές σχετικές με “extreme sports”. Μπορείτε να δοκιμάσετε canoe kayak, ποδηλασία βουνού, ιππασία, rafting, καθώς και να απολαύσετε ειδικές διαδρομές με τζιπ μέσα στο δάσος, για μια περιήγηση στα γύρω βουνά.
Trekking Hellas
Ζηνοπούλου 48
Τηλ. 22370 25940
www.trekking.gr
ΕΥ ΖΗΝ
Τηλ. 22370 25673
www.fzein-evryt.gr

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Χιονοδρομικό κέντρο
Αξίζει μια επίσκεψη, όπου τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Επίσης μπορούν να πάρουν και μαθήματα για αρχάριους, στη σχολή που λειτουργεί εκεί.
Τηλ. 22370 22112.

Εκδρομή στο Κεφαλόβρυσο
Μια μαγευτική τοποθεσία, η οποία είναι στην ουσία ένας τεράστιος χώρος αναψυχής, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Εκεί θα βρείτε αναψυκτήρια, χώρους άθλησης, παιδική χαρά, γήπεδα τένις, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όλα μέσα στο πράσινο. Υπάρχουν επίσης δασικά μονοπάτια για περίπατο, καθώς και εγκαταστάσεις εκτροφής πέστροφας.
Πάρκο εναλλακτικών αθλημάτων (για μεγαλύτερα παιδιά)
Περίπου 4 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι, θα βρείτε το Πάρκο αυτό, όπου μπορεί κανείς να αθληθεί στην τοξοβολία, την αναρρίχηση και σε άλλα πολλά. Διαθέτει άλογα, που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, αλλά και καφετέρια για όσους θέλουν να τεμπελιάσουν… Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει και δάσκαλος ιππασίας.

(πηγή: www.fe-mail.gr, 4/5/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: