Bristol το Λονδίνο της Δυτικής Αγγλίας

Έχει τα πάντα: Ιστορία, αξιοθέατα, γεωγραφική θέση προνομιούχα, αρχιτεκτονικό pastiche, χιλιάδες φοιτητές με art ενδιαφέροντα, μία από τις πιο αναπτυγμένες και επιτυχημένες μουσικές σκηνές της Αγγλίας, ανθρώπους ζεστούς, διαφορετικές φυλές που συνυπάρχουν. Στο Μπρίστολ, το "Λονδίνο" της δυτικής Αγγλίας, ένα long weekend αρκεί για να "πάθετε ζημιά".

Το κανάλι του ποταμού Avon περικυκλώνει το κέντρο του Μπρίστολ. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον κεντρικό μοντέρνο πεζόδρομο, που άλλαξε το προφίλ της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια. Ανηφορίστε την Park St., τον πιο trendy δρόμο, που ξεκινάει από εδώ.

Τις καλύτερες εμφανίσεις, το bristolian street life, τα δισκοπωλεία, τα καταστήματα ρούχων, τα internet καφέ, σε αυτή την οδό θα τα βρείτε. Στην αρχή του δρόμου, στα αριστερά σας, απλώνεται το College Green, μια τεράστια πλατεία με το City Council, τον Καθεδρικό Ναό, τη Βιβλιοθήκη, και... τον κρότο από τις προσγειώσεις των skateboarders. Τα ανοιξιάτικα μεσημέρια, το πάρκο γεμίζει από τους φοιτητές που δουλεύουν στα μαγαζιά και κάνουν διάλειμμα αρπάζοντας λίγο ήλιο. Ψηλά στην Park St. σημειώστε στα αριστερά σας το Boston Tea Party, ατμοσφαιρικό lounge καφέ με άνετους καναπέδες στο πατάρι και αχτύπητα σάντουιτς, από τα καλύτερα της πόλης.

Ακολουθήστε τις ταμπέλες προς την περιοχή Κλίφτον. Όσο πλησιάζετε νιώθετε την αριστοκρατική αύρα με τα μεγαλόπρεπα κτίρια, κατοικίες των ευγενών και εμπόρων του 17ου αιώνα. Η βρετανική αρχιτεκτονική στο μεγαλείο της, θαυμάσιοι κήποι, γκαλερί και αντικερί χωμένες στα στενά της πιο ακριβής συνοικίας του Μπρίστολ. Αρπάξτε λίγη χλιδή και αφιερώστε χρόνο στην Suspension Bridge, το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης. Εντυπωσιακή σε μέγεθος η γέφυρα, χτίστηκε το 1864 από τον πρωτοπόρο μηχανικό της βικτωριανής εποχής Μπρουνέλ. Θα χορτάσετε θέα σε όλη την πόλη, ενώ η αίσθηση ηρεμίας είναι μοναδική. Τελειώστε αυτή την πρώτη σας βόλτα με μια επίσκεψη στο Observatory, ένα μικρό κτίριο που θυμίζει κάστρο, χτισμένο σε λόφο στην ανατολική πλευρά της γέφυρας.

Επιστροφή στο κέντρο. Διασχίστε τη δεξιά προβλήτα του καναλιού και κάντε στάση για το πρώτο pint μπύρας στον πολυχώρο Watershed (Canons Rd.). Εδώ βρίσκουμε ένα από τα καλύτερα μπαρ της πόλης, που συνδυάζει θέα στο κανάλι, trip-hop και dub μουσικές, γευστικά πιάτα ευρωπαϊκής κουζίνας, και όλη την κουλτουριάρικη νεολαία του Μπρίστολ. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στην προβλήτα, θα βγείτε στο campus του At-Bristol (http://www.at-bristol.org.uk/).

Μεταμοντέρνος μουσειακός-μορφωτικός χώρος με installations σε θέματα τεχνολογίας, φύσης και επιστήμης, που περιλαμβάνει τον κινηματογράφο IMAX (προβάλλονται ταινίες αντίστοιχης θεματολογίας). Στην άλλη πλευρά του καναλιού σας περιμένει ένα ακόμη πολιτιστικό κέντρο, το Arnolfini (16 Narrow Quay). Τετράγωνο, τριώροφο, πέτρινο, διαθέτει πλήρως ενημερωμένο book shop με art προσανατολισμό, όπου θα βρείτε όλες τις τελευταίες εκδόσεις σε βιβλία τέχνης (κυρίως), κινηματογράφου και θεάτρου. Οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, από ανερχόμενα ονόματα Βρετανών αλλά και ξένων καλλιτεχνών, που φιλοξενούνται στην γκαλερί του Arnolfini είναι events για την πόλη. Όσο για το μίνιμαλ αισθητικής μπαρ, γεμίζει φοιτητές Καλών Τεχνών.

Η αγορά της πόλης βρίσκεται στην περιοχή Broadmead. Εδώ θα βρείτε τα πάντα, πολυκαταστήματα (Bentalls, H & M, House of Frazer, Marks & Spencer) και κάθε είδους μαγαζί στο εμπορικό κέντρο Galleries και τους γύρω πεζόδρομους. Ψάξτε το Our Price, σε ένα κάθετο δρομάκι, και πάρτε το ενημερωτικό flyer με τις τρέχουσες συναυλίες. Θυμηθείτε πως στην Αγγλία τα καταστήματα είναι ανοιχτά και την Κυριακή (μέχρι τις 4 μ.μ.). Αν πάλι προτιμάτε πιο bazaar feeling, κατευθυνθείτε στο St. Nickolas Market (Corn St.), χτισμένο σε αίθριο του 1745. Είναι ιδανικό για μικροδώρα, θα βρείτε από κοσμήματα, αρωματικά sticks, ρούχα, παλιά βιβλία, δίσκους και cd, μέχρι pop gadgets.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: