Πάφος

Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο πολιτισμού αφού από το κέντρο της σύγχρονης πόλης μέχρι το γραφικό λιμάνι συναντάς πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Ολόκληρη η Πάφος συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο της UNESCO για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα στολίδια της
Μπαίνοντας στην πόλη θα σας εντυπωσιάσουν τα δημόσια κτίρια, στολίδια της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Στην οδό Ιακώβου βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο με μια πολύ αξιόλογη συλλογή από αντικείμενα και εικόνες του 12ου-18ου αιώνα. Κάντε μία επίσκεψη και στο Εθνογραφικό Μουσείο, τα εκθέματα έρχονται από τη Νεολιθική Εποχή. Οι αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της οδού Γρίβα Διγενή φιλοξενούν σπουδαίες κυπριακές αρχαιότητες. Προχωρήστε έπειτα στην Κάτω Πάφο, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία. Κάντε μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι, όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο. Ένα από τα πιο must αξιοθέατα της Πάφου είναι και οι Σαράντα Κολώνες. Πρόκειται για ένα φράγκικο οχυρό του 12ου αιώνα με ­εντυπωσιακές καμάρες.

Γνωρίστε έπειτα την Αγία Σολομονή, που υπήρξε χριστιανική κατακόμβη. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα ιερό δέντρο όπου κρεμούν τάματα στα κλαδιά του για θεραπευτικούς λόγους. Στην Κάτω Πάφο επισκεφθείτε τις επαύλεις του Διονύσου, του Θησέα και του Αιώνα με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά πατώματα. Περάστε και από το Ωδείο της Πάφου, το οποίο χτίστηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και σήμερα φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Ο μεγάλος αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκονται οι Τάφοι των Βασιλέων θα σας εντυπωσιάσει. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας και τα ερείπια της βυζαντινής βασιλικής ακριβώς δίπλα. Στον περίβολό της σώζεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου δέθηκε και βασανίστηκε ο Απόστολος πριν ο Ρωμαίος κυβερνήτης ασπαστεί το Χριστιανισμό.

Εκδρομές και κολύμπι
Οργανώστε μία εκδρομή στα περίχωρα της Πάφου από τη βόρεια πλευρά της. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε το χωριό Λέμπα, όπου θα δείτε αναπαραστάσεις κατοικιών από την Εποχή του Χαλκού. Η διαδρομή συνεχίζεται περνώντας από τον υπέροχο κόλπο των Κοραλλιών και φτάνει στην πόλη Χρυσοχούς.

Από εκεί θα εξορμήσετε στη μαγευτική χερσόνησο του Ακάμα που περικυκλώνεται από δαντελωτές ακρογιαλιές και μικρούς ορμίσκους. Θα βρείτε οπωσδήποτε την ιδιωτική σας παραλία για να απολαύσετε τα σμαραγδένια νερά. Αναζητήστε την πανέμορφη τοποθεσία Λουτρά της -Αφροδίτης, όπου σας περιμένει μια μικρή λίμνη μέσα σε σπηλιά! Αυτό το σημείο είχε επιλέξει η θεά για να κάνει το μπάνιο της και όπως και να 'χει, κάτι θα ήξερε παραπάνω!

Η χερσόνησος ενδείκνυται και για αναζωογονητικούς περιπάτους στην πλούσια φύση της περιοχής. Αν είστε τολμηροί εκδράμετε στα άγρια τοπία του Ακάμα διασχίζοντας μονοπάτια που περνούν μέσα από φαράγγια και τροπική βλάστηση. Μια πολύ όμορφη βόλτα είναι και αυτή που ακολουθεί τον παραλιακό δρόμο προς τη Λεμεσό.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: