Μεσσήνη

Θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκδρομή σας στη Μεσσηνία από την όμορφη πρωτεύουσά της, την Καλαμάτα. Περπατήστε στην προκυμαία και μετά απολαύστε μια βόλτα στο δημοτικό πάρκο, όπου θα δείτε και μερικά τρένα-μουσεία. Σκαρφαλώστε ως το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, που χτίστηκε από τον Γοδεφρείδο Βελλαρδουίνο το 13ο αιώνα. Σταθείτε να ξαποστάσετε και να θαυμάσετε τη θέα της παλιάς πόλης με τα παραδοσιακά σπίτια. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο με τις πλούσιες συλλογές που στεγάζεται στο αρχοντικό Μπενάκη, αλλά και το βυζαντινό ναό της Υπαπαντής.

Προσκυνήστε ακόμη στο μοναστήρι των Καλογραιών, που είναι γνωστό για τα χειροποίητα μεταξωτά και υφαντά που φτιάχνουν οι ίδιες οι καλόγριες. Περάστε από το δημαρχείο της πόλης, που φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη με 60.000 τόμους, καθώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη με αρκετά ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά έργα.

Στη Μεσσήνη
Ξεκινήστε, όμως, για να γνωρίσετε και τις ξεχωριστές ομορφιές των πέριξ. Πολύ κοντά στην Καλαμάτα θα βρείτε τα Ακοβίτικα, όπου σώζονται ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Ποσειδώνα. Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο και πάρτε τη στροφή για τη Μεσσήνη. Αφού διασχίσετε τον Πάμισο ποταμό, θα φτάσετε στην πασίγνωστη μεσσηνιακή κωμόπολη. Καθώς απλώνεται ακριβώς στη μέση της εύφορης πεδιάδας οι ντόπιοι τη λένε Νησί.

Στο κέντρο της θα συναντήσετε ένα θαυμάσιο πάρκο. Πολύ όμορφο είναι και το παραδοσιακό κτίριο του Δημοτικού Μεγάρου, ενώ στη βόλτα σας εκεί θα ανακαλύψετε διάφορες ιδιαίτερα γραφικές γωνιές.

Αφού επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, εξορμήστε στην οργανωμένη παραλία της Μπούκας, στις εκβολές του Πάμισου. Η αμμουδιά θα σας ενθουσιάσει, ενώ το τοπίο δίπλα από το ποτάμι είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Η περιοχή διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες, όπως είναι ο Άγιος Αυγουστίνος, η Βελίκα και το Πεταλίδι για να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Εξορμήσεις
Από τη Μεσσήνη μπορείτε να οργανώσετε εκδρομούλες και σε άλλες περιοχές, με πολλά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα. Περάστε, λοιπόν, από τη Θουρία, όπου θα δείτε τα λεγόμενα «Λουτρά», καθώς και το Παλιόκαστρο, την ακρόπολη της αρχαίας μεσσηνιακής πολιτείας. Προχωρώντας στον ίδιο δρόμο θα συναντήσετε την Ανδρούσα, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Αφού θαυμάσετε τα γραφικά σπίτια του, ανεβείτε στο μεσαιωνικό κάστρο. Σε απόσταση 3 χλμ. θα δείτε ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής, την εκκλησία της Αγίας Σαμαρίνας.

Σειρά έχει το Μαυρομμάτι (Ιθώμη), που απέχει 30 χλμ. από την Καλάματα. Το χωριό βρίσκεται μέσα στην αρχαία Μεσσήνη, την πόλη που χτίστηκε από τον Επαμεινώνδα το 370 π.Χ. Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο, που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, και δείτε το στάδιο και το γυμνάσιο, τα ερείπια των ναών, τα λουτρά και την κρήνη Κλεψύδρα. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε το μουσείο που υπάρχει εκεί και φιλοξενεί συλλογή από διάφορα ευρήματα. Αν ανεβείτε λίγο πιο πάνω, στο όρος Ιθώμη (υπάρχει μονοπάτι, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί είναι κάπως δύσβατο), θα δείτε τα ερείπια από ναό της Άρτεμης. Ακόμα πιο ψηλά βρίσκεται η Ιερά Μονή Βουλκάνου, ένα αξιόλογο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1752. Αν συνεχίσετε το δρόμο από τη Μεσσήνη, θα φτάσετε στις διάσημες και πιο τουριστικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες και πανέμορφες περιοχές της Πύλου, της Κυπαρισσίας, της Μεθώνης και της Κορώνης, με τα σπουδαία κάστρα τους και τα κρύα, γάργαρα νερά τους.

Η Έξω Μάνη
Από την άλλη πλευρά, και παίρνοντας το δρόμο ΝΑ της Καλαμάτας για την Έξω Μάνη, πρώτη σας στάση θα είναι στα χωριά Αβία, Ακρογιάλι και Κιτριές, ένα γραφικότατο χωριό με το λιμανάκι του και το σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στη Βέργα θα δείτε πολλές βυζαντινές εκκλησιές και το τείχος κοντά στο οποίο έγινε η μάχη Τούρκων - Μανιατών. Πιο κάτω επισκεφτείτε τον πύργο των Καπετανάκηδων. Πάρτε τον παραλιακό δρόμο για να φτάσετε στην Καρδαμύλη και να θαυμάσετε τους πύργους της. Πάνω από την παλιά πόλη επισκεφτείτε τους σκαλιστούς τάφους των μυθικών Διόσκουρων. Κοντά στην παραλία της Καρδαμύλης βρίσκεται το νησάκι Μερόπη, πάνω στο οποίο υπάρχουν ερείπια βενετσιάνικων τειχών.

* Χρήσιμα: Καλαμάτα: Αυτόματο: 27210, Τουριστική Αστυνομία: 44681 Μεσσήνη: Αυτόματο: 27220, Αστυνομία: 22211

Φαγητό - Διασκέδαση
* Στην Καλαμάτα θα βρείτε καλές ψαροταβέρνες (Ακρογιάλι, Καραμάνος, Ξημέρωμα). Στην Καρδαμύλη καθίστε στις ταβέρνες Ελιές και Της Λέλας.
* Στην Καλαμάτα θα διασκεδάσετε σε μπαρ και ντίσκο της παραλίας.
* Αγοράστε μεσσηνιακό λάδι, ελιές, σύκα, παστέλι και μαντολάτα, καλά υφαντά, μεταξωτά και μαντήλια, θυμαρίσιο μέλι, τυριά και βότανα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: