Πρέσπες

Η απόλυτη ηρεμία των λιμνών, η ποικιλία της φύσης και τα γραφικά χωριά θα σας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.

Ενας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους των Βαλκανίων, μέσα σε βουνά και καταπράσινα δάση, σας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο. Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών από τον Aγιο Γερμανό, όμορφο διατηρητέο χωριό με πανοραμική θέα στις λίμνες. Αφού θαυμάσετε όχι μόνο τα υπέροχα τοπία που ανοίγονται μπροστά σας αλλά και τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, περάστε και από τη βυζαντινή εκκλησία για να δείτε τα τρία στρώματα τοιχογραφιών που σώζονται στο εσωτερικό της.

Κοντά στο χωριό κυλά ο ποταμός Στάρα, που σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Επιτόπου θα βρείτε ανθρώπους να σας ενημερώσουν και να σας οργανώσουν περιηγήσεις στην περιοχή, εκδρομές στο βουνό και επισκέψεις σε χωριά Σαρακατσαναίων. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε μια τέτοια βόλτα για να απολαύσετε τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και τα έθιμα των Πρεσπών.

Από τον Aγιο Γερμανό ακολουθήστε τη διαδρομή που οδηγεί στη Μικρολίμνη, παίρνοντας το δρόμο παράλληλα με τον παραλίμνιο, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τα γραφικά χωριά Πλατύ, Καλλιθέα, Καρυές και Οξιά. Πάρτε τώρα τον παραλίμνιο δρόμο που περνά σχεδόν δίπλα από τη Μικρή Πρέσπα. Φτάνοντας στο Λαιμό θα βρεθείτε στη χερσόνησο, ανάμεσα στις δύο λίμνες.

Μεγάλη Πρέσπα
Από το παραλίμνιο χωριό Ψαράδες έχετε τη δυνατότητα να εξορμήσετε με μικρά ταχύπλοα στη Μεγάλη Πρέσπα. Θα δείτε στις όχθες ασκηταριά σαν αετοφωλιές, σπήλαια και πανέμορφες βραχογραφίες. Μέσα σε μία από τις σπηλιές βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας της Ελεούσας, όπου παλιά οι μοναχοί ζωγράφιζαν εικόνες αγίων επάνω στα βράχια. Οι Ψαράδες είναι ένα πολύ γραφικό και παλιό χωριουδάκι με πανέμορφα πέτρινα σπίτια. Μπροστά στο χωριό, στην όχθη, θα δείτε παπύρους, κέδρους και καλαμιές μέσα στο νερό, σαν... σε ενυδρείο. Εκεί φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών, μερικά μάλιστα από τα πιο σπάνια της πανίδας της χώρας μας, αλλά και της υφηλίου! Αν είστε τυχεροί, την ώρα της βόλτας σας στα ήρεμα νερά της λίμνης θα παρακολουθήσετε τις μαγευτικές πτήσεις και κυρίως τις προσγειώσεις των πελεκάνων, των κορμοράνων και των ερωδιών.

Μικρή Πρέσπα
Η λίμνη αποτελεί και το σύνορο της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Αλβανία. Επιστρέψτε στο Λαιμό και προχωρήστε στην άλλη πλευρά, όπου βρίσκεται η ­Μικρή Πρέσπα. Πάρτε τη βάρκα και επισκεφτείτε το μικρό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου όπου θα δείτε ερείπια από βυζαντινούς ναούς. Ανεβείτε στο λόφο Καλέ για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα της λίμνης. Στη διάρκεια της βόλτας σας θα συναντήσετε πελεκάνους, ερωδιούς, κορμοράνους αλλά και αρπακτικά που φιλοξενούνται στους υγροβιότοπους των Πρεσπών. Σκαρφαλώστε και στα παρατηρητήρια και επιδοθείτε στο birdwatching, συνοδευόμενοι πάντα από κάποιο γνώστη του θέματος, γιατί μόνοι σας είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τα διάφορα είδη πτηνών. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για οικοτουρισμό.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Από την Αθήνα μέσω Φλώρινας θα κάνετε 628 χλμ. και μέσω Καστοριάς 610 χλμ. ΚΤΕΛ Φλώρινας, τηλ.: 210-5130427, Καστοριάς τηλ.: 210-5152548. ΟΣΕ για Φλώρινα, τηλ.: 210-5297777. Τοπικά ΚΤΕΛ: Φλώρινας, τηλ.: 23850-28350, Καστοριάς, τηλ.: 24670-83633. Η απόσταση και από τις δύο πόλεις μέχρι τις Πρέσπες είναι περίπου 50 χλμ. Πιο γρήγορα θα πάτε αεροπορικώς μέσω Καστοριάς (τηλ. ΟΑ: 210-9666666).

Διαμονή: Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου μείνετε στον ομώνυμο παραδοσιακό ξενώνα με θέα στη λίμνη. Στον Aγιο Γερμανό μπορείτε να μείνετε στον ομώνυμο ξενώνα (τηλ.: 51397) και στους: The Tradition (τηλ.: 51266) και Πρέσπες (τηλ.: 51320). Στο Λαιμό: Αριάδνη (τηλ.: 51850). Στους Ψαράδες: Ψαράδες (τηλ.: 46015).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 23850, Αστυνομία: 51203, Δήμος: 51433.

Φαγητό: Γευθείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ: τσουκνιδόπιτα, πρασόπιτα, κρεατόσουπα, τραχανά, ζυμαρικά και τα θαυμάσια φασόλια που παράγει η περιοχή. Επίσης, να φάτε τις νοστιμότατες γλυκές κόκκινες πιπεριές καθώς και λιμνίσια ψάρια. Στον Aγιο Γερμανό καθίστε στο Τζάκι. Στο Λαιμό δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ στο Λιακωτό. Στους Ψαράδες σας περιμένουν για φαγητό: Ψαράδες, Ακρολιμιά και Συντροφιά.

Αγορές: Προμηθευτείτε φασόλια, πιπεριές Φλωρίνης και αποξηραμένους παστούς τσίρους για τα ουζάκια σας.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: