Η πόλη του φωτός, το Παρίσι των ονείρων

134 μουσεία, 435 πάρκα, κήποι και πλατείες, 96 καμπαρέ… Τι άλλο θέλετε;

Η πόλη των ονείρων και των παραμυθιών. Το Παρίσι, η πόλη του φωτός, που πώς να ξεκινήσει κανείς να την περιγράφει χωρίς να φανεί κοινότοπος. Το κλασικό Παρίσι, το διαφορετικό Παρίσι, το μποέμικο Παρίσι. Τα αμέτρητα πρόσωπα της μυθικής πόλης.

Όλα αρχίζουν με έναν καφέ στη λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων (Champs-Elysees) και συνεχίζουν με έναν περίπατο προς τον Πύργο του Άιφελ, κατά μήκος της λεωφόρου Marceau, που περνά η διάσημη φλόγα του Pont de l’ Alma. Από την κορυφή του Πύργου ξεχύνεται η ατέλειωτη θέα του Παρισιού. Κατόπιν, κρίνεται απαραίτητη μια βόλτα με ποταμόπλοιο, που φτάνει μέχρι την Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame).

Μετά την επίσκεψη στο μοναδικό αυτό καθεδρικό ναό, το μεσημεριανό διάλειμμα για γεύμα είναι η επόμενη «κίνηση». Το Μουσείο του Λούβρου απέχει μόλις μισή ώρα μακριά και ταξιδεύει στα μεγαλύτερα δημιουργήματα του κόσμου. Η μέρα πια πλησιάζει στο τέλος της και οι γέφυρες που διασχίζουν το Σηκουάνα περιμένουν τον επισκέπτη να τις περπατήσει. Περνώντας απέναντι το ποτάμι, κάποιος σταθμός του μετρό ανεβαίνει μέχρι το μαγικό λόφο της Μονμάρτης. Εκεί, στα μάτια χαρίζεται ένα εξαιρετικό πανόραμα της πόλης του φωτός, με τα διάσημα μνημεία της, που φωτίζονται το σούρουπο.

Η νότια όχθη του Σηκουάνα, η οποία εκτείνεται από το Βοτανικό κήπο μέχρι το πεδίο του Άρεως, είναι μια μεγάλη περιοχή, από τις πιο ζωντανές του Παρισιού, με αμέτρητες επιλογές. Μια περιήγηση στα στενά δρομάκια του Σεν Ζερμέν στο Καρτιέ Λατέν θα ήταν πολύ καλή ιδέα, ειδικά την ώρα που σουρουπώνει και οι φοιτητές της Σορβόνης γεμίζουν τα καφέ της περιοχής.

Ένα διάσημο καφέ είναι το Les deux Maggots, στην πλατεία Σεν Ζερμέν ντε Πρε, μέρος όπου σύχναζαν ο Ε. Χέμινγουεϊ και ο Α. Μπρετόν. Πολύ κοντά βρίσκεται το Μουσείο του Μεσαίωνα Κλινί, που είναι αρκετά ενδιαφέρον, και το Πάνθεον με τον εντυπωσιακό του τρούλο, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται οι τάφοι διάσημων Γάλλων, όπως του Βολτέρου, του Ουγκό και του Ρουσό. Εκεί υπάρχει και το περιβόητο εκκρεμές του Φουκώ, που κρέμεται απ’ το ψηλότερο σημείο στο εσωτερικό του τρούλου.

Οι κήποι του Λουξεμβούργου προσφέρονται για περιπλάνηση ανάμεσα σε αλέες του 17ου αιώνα. Μένοντας στην ίδια περιοχή, απαραίτητο θα ήταν ένα πρωινό αφιερωμένο στην τέχνη και πιο συγκεκριμένα στα Μουσεία Ορσέ και Ροντέν. Το Ορσέ στεγάζεται σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, που διαμορφώθηκε κατάλληλα και είναι στην όχθη του Σηκουάνα. Άνοιξε το 1986 και αποτελεί από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης της Ευρώπης. Το Μουσείο Ροντέν, στεγάζεται στο σπίτι του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου και βρίσκεται στην περιοχή του Μεγάρου των Απομάχων (Les Invalides).

Είναι μια μικρή έπαυλη, στην οποία εκτίθενται πολλά από τα έργα του και κρύβει στην πίσω πλευρά του μια μικρή έκταση-παράδεισο. Η βόρεια όχθη του ποταμού υπήρξε ο παραδοσιακός χώρος της αριστοκρατίας, από την εποχή του Καρόλου Ε’.

Τα παλάτια, οι πλατείες, οι κήποι, τα βαριά διακοσμημένα κτήρια και οι λεωφόροι τονίζουν αυτό το χαρακτηριστικό. Πολύ όμορφη είναι και η περιοχή από την πλατεία της Βαστίλης μέχρι την πλατεία Vosgue (Μαρέ), γεμάτη με γκαλερί τέχνης, το σπίτι του Β. Ουγκό και την πανέμορφη πλατεία.

Το Διαφορετικό Παρίσι > Μια περιήγηση στη La Villette, με σκοπό την εξερεύνηση του Cite des Sciences, με τις εκθέσεις και τα διαδραστικά κέντρα του. Μόλις τα κύτταρα του εγκεφάλου ενεργοποιηθούν, προτείνεται ένας περίπατος κατά μήκος του Canal Saint-Martin, μια περιοχή που ζούσε η εργατική τάξη και τώρα είναι πολύ της μόδας.

Στις άκρες του καναλιού βρίσκονται πανέμορφα bistros, ιδανικά για μεσημεριανό. Λίγο νοτιότερα, στην Place de la Republique, βρίσκονται το Beaubourg και το Pompidou Centre, όπου φιλοξενούνται πολλές εκθέσεις τέχνης. Ένα ποτό στις όχθες του Σηκουάνα και, τέλος, ένας μικρός περίπατος στην Institut du Monde Arabe, που οδηγεί στη νέα σύγχρονη περιοχή γύρω από την εθνική βιβλιοθήκη.

Το Mποέμικο Παρίσι > Αυτό το ιδιαίτερο Παρίσι μπορεί πραγματικά να μην υπάρχει πια, αλλά σε πάρα πολλά σημεία έχει διατηρήσει ισχυρές μνήμες των καλλιτεχνών που δημιούργησαν τη φήμη του μποέμ. Αρχή και πάλι με έναν καφέ στο Montparnasse και ένα ταξίδι στο Μusie Bourdelle, ένα μικρό μουσείο που ξεναγεί στην μποέμικη ατμόσφαιρα του Παρισιού και των καλλιτεχνών του.

Το Παρίσι σε αριθμούς > Το Παρίσι διαθέτει 134 μουσεία, 137 θέατρα και πολιτιστικά κέντρα, 90 σινεμά, 96 καμπαρέ και 102 νυχτερινά κέντρα. Ακόμη διαθέτει 435 πάρκα, κήπους και πλατείες και περισσότερα από 500.000 δέντρα. Τα εστιατόρια ξεπερνούν τα 10.000, με κυρίαρχη τη γαλλική κουζίνα. Την Παναγία των Παρισίων επισκέπτονται ετησίως 10 εκατομμύρια τουρίστες. Τη Sacre Coeur 8 εκατομμύρια, τον Πύργο του Άιφελ 5,8 εκατομμύρια και το Μουσείο του Λούβρου 5,7 εκατομμύρια.

DisneyLand για μικρούς και μεγάλους > Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα όνειρο… μια μαγευτική κωμόπολη του περασμένου αιώνα, με τα σπίτια, τα αυτοκίνητα αντίκες και το αυθεντικό ατμοκίνητο τρένο της. Είναι η DisneyLand Paris! Όταν, το 1928, ο Μίκι Μάους πρωτοεμφανίστηκε στην οθόνη, στο «Ποταμόπλοιο Willie», ο δημιουργός του, ο Walt Disney, οραματίστηκε να κάνει ζωντανή την ταινία του.

Μια μέρα, ενώ περίμενε την κόρη του να τελειώσει το παιχνίδι της στο πάρκο, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα χώρο ειδικά για διασκέδαση, όπου όλη η οικογένεια θα μπορεί να συμμετέχει, ένα «πάρκο με θεάματα». Έτσι, τον Ιούλιο του 1955 άνοιξε τις πύλες της η πρώτη DisneyLand, στο Παρίσι ήταν η συνέχεια μιας τόσο επιτυχημένης και χαρούμενης ιδέας. Η EuroDisney βρίσκεται 32 μίλια ανατολικά της πόλης του Παρισιού. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού το αεροδρόμιο Carles de Gaulle απέχει μόλις 15 λεπτά, ενώ από την πόλη αναχωρούν συνεχώς τρένα, μετρό, που οδηγούν έξω από το πάρκο.

Το πάρκο της Disney απλώνεται σε 56 εκτάρια. Χωρίζεται σε πέντε κομμάτια, όπου το κάθε ένα έχει ένα διαφορετικό θέμα. Μπαίνοντας στο πάρκο των θεαμάτων, ο επισκέπτης αντικρίζει όλη την ατμόσφαιρα μιας μικρής αμερικάνικης πόλης στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, γεμάτης γκαλερί, τραμ και ποταμόπλοια. Εκεί συναντά κανείς το Μίκη, τη Μίνι, τον Ντόναλτ Ντακ με το θείο και τα ανιψάκια, τον Γκούφι και όλους τους ήρωες του Disney, να κάνουν βόλτες και να διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους. Εξερεύνηση στην Άγρια Δύση, με ποταμόπλοια και γρήγορα τρένα, σε επιβλητικά τοπία και πόλεις φαντάσματα.

Μοναδικές στιγμές δράσης με το πειρατικό του Κάπτεν Χουκ στις επτά θάλασσες και το νησί του θησαυρού. Περιπλάνηση στο γαλαξία, διαστημικά σόου και εικόνες από το μέλλον. Η διαμονή μέσα στις εγκαταστάσεις της Disney γίνεται ξεχωριστή, αφού υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, που όλα είναι διακοσμημένα με διαφορετικό αμερικάνικο στιλ.

(πηγή: moncahier.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: