Οικολογικό οδοιπορικό στον Έβρο

Αναζητήστε τα μαγευτικά και ανέγγιχτα μυστικά της ελληνικής φύσης και παράδοσης στο βορειότερο άκρο της Ελλάδας.

Ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η περιοχή του Έβρου αναδεικνύει την ξεχωριστή της φυσιογνωμία. Η Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του νομού, είναι μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη με την παραλιακή λεωφόρο της, το διάσημο φάρο της και τα γραφικά της ουζερί. Δείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης, το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας και το καταπληκτικό Λαογραφικό Mουσείο. Πολύ κοντά στην πόλη επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο του Ποταμού, το κάστρο του Άβαντα με μυκηναϊκά και βυζαντινά τείχη και το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων με τις εξαίρετες τοιχογραφίες του 11ου και 13ου αιώνα.

Οδοιπορικό
Σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται η Τραϊανούπολη, μία πόλη που ιδρύθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. Φημίζεται για τα ιαματικά της λουτρά, που βρίσκονται δίπλα στις ρωμαϊκές θέρμες. Ανεβείτε στο λόφο για να δείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη και να ατενίσετε τη θέα προς τη Σαμοθράκη και το Δέλτα του Έβρου. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η Χάνα, ένα στενόμακρο κτίσμα του 14ου αιώνα όπου μαρτύρησε η Αγία Γλυκερία. Συνεχίστε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και θα συναντήσετε την κωμόπολη των Φερών. Εκεί θα θαυμάσετε το περίφημο βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσωτήρας που έκτισε ο πρίγκιπας Ισαάκιος Κομνηνός.

Εκδρομές
Από τις Φέρες μπορείτε να διοργανώσετε εκδρομή στον σπάνιο και πολυδαίδαλο υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου που σχηματίστηκε από τα δύο σκέλη του ποταμού και της θάλασσας. Μέσα σε μία έκταση 190.000 στρεμμάτων, τα οποία διασχίζονται από παρακλάδια του ποταμού σχηματίζοντας κανάλια, λίμνες, νησίδες και κολπίσκους από θάλασσα, δημιουργήθηκε ένα σπάνιο οικοσύστημα με βλάστηση και πολυάριθμα είδη πουλιών όπως χηνόπαπιες, κορμοράνοι, κύκνοι, πελεκάνοι, φλαμίνγκο, πελαργοί και ερωδιοί. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης που αποτελεί ένα μοναδικό οχυρό της φύσης.

Συνεχίζοντας βόρεια πάρτε το δρόμο προς το Σουφλί. Στη διαδρομή θα συναντήσετε το όμορφο χωριό Τυχερό με ένα αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο. Στην καρδιά μιας δασοσκέπαστης έκτασης στο μέσο του Νομού Έβρου βρίσκεται το μοναδικής φυσικής ομορφιάς και οικολογικού ενδιαφέροντος Δάσος Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου. Η εναλλαγή των τοπίων θα σας συναρπάσει!

Στο χωριό Δαδιά λειτουργεί οικοτουριστικό κέντρο και Κέντρο Ενημέρωσης με μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει προβολές ταινιών και διαφανειών, ενώ σε απόσταση δύο χιλιομέτρων σάς παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφθείτε ένα κλειστό παρατηρητήριο για να απολαύσετε το θέαμα των αρπακτικών που τρέφονται από ταΐστρες. Η κοινότητα Δαδιών παραχωρεί λεωφορείο για τη μεταφορά σας, κιάλια και τηλεσκόπια.

(πηγή: www.7merestv.gr, 4/5/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: