Ταξίδι στις πηγές του "Κώδικα Da Vinci"

Οι Χριστιανοί μπορεί να αναθεματίζουν τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" ως σκουπίδια, αλλά οι εκκλησίες που παρουσιάζονται στην ταινία, αντιμετωπίζουν αυτό το φιλμ ως το Ιερό Δισκοπότηρο για τον τουρισμό.

Μετά την επιτυχία του βιβλίου του Νταν Μπράουν έχει αναπτυχθεί μία βιομηχανία τουρισμού γύρω από τα σημεία στα οποία εξελίσσεται το μυθιστόρημα.

Τα κυριότερα μέρη που έχουν γίνει πόλος έλξης των "οπαδών" του Κώδικα Ντα Βίντσι είναι: Το μουσείο του Λούβρου, η εκκλησία St. Sulpice στο Παρίσι, το αββαείο Γουεστμίνστερ και ο ναός των ιπποτών (Temple church) στο Λονδίνο, και η εκκλησία Rosslyn Chapel στο Εδιμβούργο.

Οι ναοί που χρησιμοποιήθηκαν για ορισμένες σκηνές αρχίζουν να "εισπράττουν" την περιέργεια πιστών και μη. "Υποθέτω ότι θα έχουμε πολύ σημαντική αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών για τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ρόμπιν Γκρίφιθ-Τζόουνς, υπεύθυνος του ναού στο Λονδίνο, όπου εκτυλίσσονται σκηνές του μπεστ-σέλερ του Νταν Μπράουν.

Ο αιδεσιμότατος Ρόμπιν Γκρίφιθ-Τζόουνς δεν έχει καμία αναστολή για την άδεια που έδωσε να γυριστούν σκηνές της ταινίας στην γραφική εκκλησία του 12ου αιώνα. Τα χρήματα που εισέπραξε του επιτρέπουν να τη διατηρεί ανοικτή όλες τις μέρες της εβδομάδας, για να υποδέχεται αυτούς που αναζητούν "έναν ύμνο, σύμφωνα με τον Μπράουν".

Οι καθεδρικοί ναοί στο Ουίντσεστερ και στο Λίνκολν, που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα της ταινίας, υποδέχονται ήδη οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, ενώ το παρεκκλήσι Ρόσλιν, στη Σκοτία, υπολογίζει ότι θα δεχτεί 140.000 επισκέπτες εφέτος.

"Οι ιστορικοί ισχυρισμοί του βιβλίου είναι σκουπίδια", λέει ο αιδεσιμότατος Γκρίφιθ-Τζόουνς για τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Νταν Μπράουν, αλλά θεωρεί ότι με αφορμή την έντονη συζήτηση για το βιβλίο και την ταινία, του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει την "ορθή" εκδοχή των γεγονότων.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου αδιάφορος ο αριθμός των 1000 επισκεπτών την εβδομάδα που δέχεται η εκκλησία του αφότου εκδόθηκε το μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν. Ο Γκρίφιθ-Τζόουνς κάνει κάθε εβδομάδα και μία ομιλία στους επισκέπτες, ενώ ήδη έχει εκδόσει το δικό του βιβλίο, με τον τίτλο "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι και Τα Μυστικά του Ναού".

"Νομίζω ότι οι άνθρωποι φεύγουν από την εκκλησία νοιώθοντας θαυμάσια που την έχουν επισκεφτεί. Αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Περπατούν σιωπηλά, μιλούν πολύ σιγά. Σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για εκκλησία και όχι για μία μεσαιωνική Ντίσνεϊλαντ", λέει ο αιδεσιμότατος Γκρίφιθ-Τζόουνς.

"Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Η εκκλησιαστική ιστορία έχει πολλούς φαύλους, αλλά και άλλους τόσους ήρωες. Αυτό που οδηγεί σε παρερμηνείες είναι ο υπαινιγμός ότι δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε ανοικτά", υποστηρίζει ο αιδεσιμότατος.

(πηγή: www.forthnet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: