Η Αρτα και τα Τζουμέρκα

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε την υπέροχη φύση και τα γραφικά χωριά αυτής της πλευράς της Πίνδου. Μια περιοχή λιγότερο διάσημη από το Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια, αλλά εξίσου όμορφη και ενδιαφέρουσα.

Γνωριμία με την πόλη
Πριν ανηφορίσετε στα χωριά επάνω στα Τζουμέρκα, γνωρίστε την ενδιαφέρουσα πόλη της Αρτας. Χτισμένη επάνω στην αρχαία πόλη Αμβρακία, που ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου του Πύρρου, η Αρτα είναι μία σύγχρονη πόλη με ιστορία, σημάδια της οποίας είναι αποτυπωμένα παντού: αρχαιολογικά ευρήματα, βυζαντινά μνημεία και, φυσικά, το ιστορικό γεφύρι. Είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου όταν μιλάμε γι' αυτήν, αλλά και το πρώτο που θα συναντήσετε, αφού βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στην Εθνική Οδό. Το γεφύρι σύμφωνα με το θρύλο, χτίστηκε πάνω στο θαμμένο σώμα της γυναίκας του πρωτομάστορα υπολογίζεται ότι θεμελιώθηκε κατά τους ελληνιστικούς - μακεδονικούς χρόνους, ενώ διάφορες προσθήκες έγιναν και επί Τουρκοκρατίας. Δίπλα του στέκεται αγέρωχος ο θρυλικός πλάτανος απ' όπου λέγεται ότι ο Αλή Πασάς κρέμαγε τους ασυμμόρφωτους Έλληνες.

Μεγαλόπρεποι ναοί
Το γεφύρι μπορεί να είναι το σύμβολο της πόλης, όχι όμως και το μοναδικό της αξιοθέατο. Στο κέντρο της Αρτας σάς υποδέχονται δύο μεγαλοπρεπείς ναοί που μεταφέρουν την αισθητική αντίληψη του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο ναός της Παρηγορήτισσας, η αρχιτεκτονική του οποίου θυμίζει μέγαρα της πρώιμης ιταλικής αναγέννησης. Οι πέντε πλίνθινοι τρούλοι στην οροφή, ο κιονοστήρικτος ουρανίσκος ?δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται? και ο γλυπτός διάκοσμος με τα κορινθιακά κιονόκρανα στο εσωτερικό του συνθέτουν ένα μεγαλειώδες κτίσμα. Ο δεύτερος είναι ο ναός της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, που χτίστηκε το 13ο αιώνα. Αριστερά της νότιας εισόδου βρίσκεται ο τάφος της αγίας.
Στην καρδιά της κάτω πόλης δεσπόζει ένας ακόμη επιβλητικός ναός: του Αγίου Βασιλείου, με το θαυμαστό κεραμοπλαστικό διάκοσμο και τις εντυπωσιακές πήλινες εικόνες της Σταύρωσης και των Τριών Ιεραρχών.
Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, θα συναντήσετε ερείπια από την αρχαία Αμβρακία, όπως το αρχαίο θέατρο και την Ιερά Οδό, με τη σπάνια αρχαϊκή επιγραφή του 6ου αιώνα, που πιστοποιεί το όνομα της αρχαίας πόλης. Στο Λαογραφικό Μουσείο, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο δίπλα στο γεφύρι, θα βρείτε υλικό σχετικά με το γεφύρι καθώς και παλαιά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Στο υψηλότερο σημείο της πόλης, δίπλα στον ποταμό Αραχθο, σε ένα γραφικό λοφίσκο θα συναντήσετε το κάστρο της Αρτας με το επιβλητικό ρολόι στην είσοδό του, όπου στεγάζεται και το Δημοτικό Θέατρο. Συνεχίστε για τα Βλαχερνά όπου θα δείτε την Παναγία των Βλαχερνών, που πήρε το όνομά της από την ξακουστή εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Μπείτε μέσα στο ναό για να δείτε τους δύο κιβωτιόσχημους τάφους που λέγεται ότι ανήκουν στο δεσπότη Μιχαήλ Β΄ Δούκα Κομνηνό και στους γιους του. Στο χωριό Πλησίοι θα δείτε το αρχαιότερο μνημείο της βυζαντινής Αρτας, τον Αγιο Δημήτριο τον Κατσούρη, ενώ ανατολικά του Αράχθου, στους πρόποδες του λόφου της Περάνθης, μπορείτε να επισκεφτείτε το γυναικείο μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς.

Γραφικά χωριά
Όμως, ήρθε η ώρα να απολαύσετε την ομορφιά της ορεινής Αρτας ακολουθώντας τις κορυφογραμμές της επιβλητικής οροσειράς της Πίνδου, τα Τζουμέρκα, και να περιπλανηθείτε σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, χιονισμένες βουνοκορφές, ποτάμια και φαράγγια. Οδεύοντας προς τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη, θα περάσετε από το λόφο του Πέτα, όπου έγινε η μάχη με τους Τούρκους, και θα συναντήσετε πανέμορφα γραφικά χωριά, όπως το καταπράσινο Βουλγαρέλι ή Δροσοπηγή με την εκκεντρική κόκκινη εκκλησία, τα Θεοδωριανά, που θεωρείται το χωριό με τα πιο πολλά νερά στην Ελλάδα, και την Κυψέλη, όπου θα θαυμάσετε τις αγιογραφίες της Μονής Ευαγγελιστρίας καθώς και τη λαογραφική συλλογή του Παντελή Κάραλη.
Πηγαίνετε στον Καταρράκτη για να δείτε τους δύο επιβλητικούς καταρράκτες, περάστε από τους Μελισσουργούς, κατευθυνθείτε στην Πλάκα με το μονότοξο γεφύρι και απολαύστε τον ποταμό Αραχθο που το διασχίζει. Κέντρο της περιοχής είναι τα Πράμαντα με τα παραδοσιακά ηπειρώτικα σπίτια, το σπήλαιο των Κήπων και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Περάστε από τα γραφικά χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες, όπου η ομορφιά της φύσης θα σας ανταμείψει. Όσο για τους λάτρεις των σπορ, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε καγιάκ, ράφτινγκ και ορειβασία.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Η Αρτα απέχει 370 χλμ. από την Αθήνα μέσω Ρίου - Αντιρρίου και 444 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Καλύτερα να πάτε με το ΙΧ σας. Υπάρχει και η λύση του ΚΤΕΛ (τηλ. Αθήνας: 210-5133139, τηλ. Θεσσαλονίκης: 2310-510110). Από την Αρτα προς τα χωριά μπορείτε να μετακινηθείτε με τοπικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αρτας τηλ.: 27348 και 27357).
* Χρήσιμα: Αρτα: Αυτόματο 26810, Δήμος 74444 Βουλγαρέλι: Αυτόματο 26850, Κοινότητα 22222 Καταρράκτης: Αυτόματο 26850, Κοινότητα 31700 Πράμαντα: Αυτόματο 26590, Δήμος: 61461

Φαγητό - Αγορές
* Στην Αρτα καθίστε στις ταβέρνες Σφήκας και Κονάκι. Στο Βουλγαρέλι θα βρείτε ταβέρνες, ψησταριές και μια πιτσαρία. Θαυμάσια ψητά σας περιμένουν στην Κυψέλη, ενώ στους Μελισσουργούς καθίστε στην ψησταριά του Σαμέτη. Στα Πράμαντα επισκεφτείτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου Τζουμέρκα για βραστή γίδα, σπιτικές πίτες και... γαλακτομπούρεκο! Θα βρείτε ακόμη τις ταβέρνες-ψησταριές του Τσαμπούλα, του Αρλέτου και του Σαπλαούρα για νόστιμο κοκορέτσι και σπληνάντερο.
* Στην περιοχή παράγονται και πωλούνται εσπεριδοειδή πολύ καλής ποιότητας. Στο μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς θα βρείτε παραδοσιακά υφαντά, στην Κυψέλη καρύδια και τυρί φέτα και στο συνεταιρισμό του Πέτα νόστιμες ελιές.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: