Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα;

Aπογοητευτική η εικόνα της χώρας μας, όπως παρουσιάζεται στον ξένο Τύπο

Ποια είναι η τελευταία φορά που η Ελλάδα απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ; Την περασμένη Κυριακή με αφορμή την παγανιστική τελετή διαμαρτυρίας για την κατασκευή του μουσείου της Ακρόπολης στους πρόποδες του Βράχου.

«Με χέρια υψωμένα στον ουρανό και σιγοτραγουδώντας ορφικούς ύμνους, οι Ελληνες παγανιστές επανεμφανίστηκαν δριμύτεροι στην Ακρόπολη για να ενώσουν τις φωνές τους με τις διαμαρτυρίες όσων αντιτίθενται στη λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης», έγραφε η Ελενα Σμιθ του βρετανικού «Γκάρντιαν».

«Ντυμένοι με άσπρους χιτώνες, οι παγανιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την ανατολική πτέρυγα του Παρθενώνα και τις επιβλητικές κολόνες κορινθιακού ρυθμού, για να προσευχηθούν στην Αθηνά, τη θεά της σοφίας και προστάτιδα της Αθήνας, ζητώντας της να προστατεύσει τον ναό από περαιτέρω καταστροφή», μετέδωσε η Ανθή Καρασάββα του CNN. H εκδήλωση καλύφθηκε εκτενώς και από τους φωτογράφους των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Εχει ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς με ποιο τρόπο παρουσιάζεται η πατρίδα μας στον ξένο Τύπο. Η εικόνα είναι απογοητευτική. Τα «ψώνια», που κάνουν επικλήσεις στον από μηχανής θεό για να απαλλαγούν από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, η εξάρθρωση δικτύου παιδεραστών, με προεξάρχοντα μέλη Ελληνες πολίτες υπεράνω υποψίας, τα επεισόδια με τους μεθυσμένους Βρετανούς στα Μάλια και το Φαληράκι, η αναχώρηση του Ριβάλντο από την ΑΕΚ, τα κρούσματα ντόπινγκ στους πρόσφατους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, οι εκκλησιαστικές αντιδράσεις στους γάμους ομοφυλοφίλων στην Τήλο και οι απεργίες, με αφορμή το ασφαλιστικό.

Στις δε γερμανικές εφημερίδες το ενδιαφέρον μονοπωλεί το σκάνδαλο Siemens. Αυτά.

Τίποτα θετικό, τίποτα ελπιδοφόρο. Μία χώρα αυτιστική, βυθισμένη στην γκρίνια, την υποκρισία και την εσωστρέφεια, ηττοπαθής και διεφθαρμένη. Η αλήθεια είναι ότι οι ανταποκριτές των ξένων εφημερίδων επιλέγουν να φωτίσουν αυτές τις πτυχές της Ελλάδας και είναι και δική τους η ευθύνη για τη ζοφερή αυτή –πλην τραγελαφική– εικόνα, που σκιαγραφείται στον διεθνή Τύπο.

Γιατί δεν προβάλλεται, για παράδειγμα, το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, η συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παιδεία, ο γόνιμος διάλογος για τον τρόπο αντίδρασης σε μία παράσταση της Επιδαύρου; Γιατί δεν παρουσιάζονται τα νέα ταλέντα στον χώρο της τέχνης, οι πρωτοπόροι Ελληνες επιστήμονες, η νέα γενιά πολιτικών ή ακαδημαϊκών;

«Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε», τραγουδούσαν χαρωπά οι οπαδοί της Ν.Δ. πριν από λίγα χρόνια. Το άσμα ηχεί τουλάχιστον γραφικό σήμερα, το συντομότερο ανέκδοτο, ιδανικό ηχητικό υλικό για την Ελληνοφρένεια του ΣΚΑΪ. Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε δεν υπάρχει καλύτερη Ελλάδα, είτε υπάρχει, αλλά προσπαθούμε επιμελώς να το κρύψουμε. Για να μη μας ματιάσουν οι κακοί ξένοι, που ως γνωστόν μας ζηλεύουν με πάθος.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 6/9/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: