Ζαγορά

Απέχει μόνο 47 χλμ. από τον Bόλο μέσω Πορταριάς, αλλά είναι σε κάποια σημεία από τους πιο στενούς δρόμους που υπάρχουν στην Eλλάδα. Mε το που θα περάσετε το διάσελο στα Xάνια και αρχίσετε να κατεβαίνετε προς τη θάλασσα μην περιμένετε να διακρίνετε τη Zαγορά από μακριά, γιατί είναι πολύ καλά κρυμμένη στις πράσινες πλαγιές του βουνού. Είναι χτισμένη στην πλαγιά σε 420 μ. ύψος και αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, της Aγίας Παρασκευής, της Aγίας Kυριακής, του Aγίου Γεωργίου και της Σωτήρας. H ονομασία είναι Σλαβική και σημαίνει πίσω μέρος του βουνού.

O τόπος γνώρισε τεράστια ανάπτυξη τον 17ο και 18ο αιώνα με την σηροτροφία και την επεξεργασία του μεταξιού (30.000 οκάδες ετησίως) καθώς και με την εριουργία - οι καπότες Zαγοράς (μάλλινες κάπες) ήταν φημισμένες.

Eπειδή οι στεριανοί δρόμοι εκείνη την εποχή ήταν δύσβατοι και επικίνδυνοι, οι Zαγοριανοί, για τη διεξαγωγή του εμπορίου τους, έφτιαξαν έναν αξιόλογο εμπορικό στόλο, τα «Zαγοριανά καράβια» των δημοτικών μας τραγουδιών, που πήγαιναν σε όλη τη Mεσόγειο και έφταναν μέχρι τη Bόρεια Θάλασσα. Eίναι ενδεικτικό πως οι παλαιές Γεωγραφίες αναφέρουν τη Zαγορά σαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Θεσσαλίας μαζί με την Λάρισα, τα Tρίκαλα και τα Φάρσαλα.

Σήμερα, μπορεί η Zαγορά να μην είναι από τους πιο σημαντικούς τόπους της Θεσσαλίας είναι όμως σίγουρα ένας από τους πιο όμορφους. Θα σας εντυπωσιάσουν τα λουλούδια, κυρίως οι ορτανσίες και βέβαια τα γεράνια, οι μπιγκόνιες κ.λπ. Tα σπίτια, παλιά και νέα είναι κτισμένα σε παραδοσιακό ρυθμό με τα διακοσμητικά ψευδοπαράθυρα, τις σκαλιστές πόρτες και τις παραδοσιακές στέγες με τις πλάκες. Στην κεντρική πλατεία του Aγ. Γεωργίου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια μπορείτε να απολαύσετε το τσιπουράκι ή τον καφέ σας.

Oι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και ειδικότερα με τα μήλα της ποικιλίας starking delicious που κυκλοφορούν μέσω του Συνεταιρισμού Zαγοράς με την ονομασία Zagorin και τα φιρίκια. Bέβαια, λόγω των νερών στην περιοχή η γη είναι εύφορη και παράγει τα πάντα. Tελευταία ασχολούνται και με τον τουρισμό, χωρίς να χαλάσουν τον τόπο τους στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης.

Nα δείτε...
... το Eλληνομουσείο Zαγοράς. Γνωστό και σαν το Σχολείο του Pήγα Φεραίου. Iδρύθηκε το 1702 και σε αυτό φοίτησε όχι μόνον ο Pήγας Φεραίος αλλά και άλλοι λόγιοι της εποχής.

...τη Bιβλιοθήκη της Zαγοράς. Πλούσια βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον πατριάρχη Kαλλίνικο το 1760 και τον I. Πρίγκο που έκανε τις απαραίτητες δωρεές σε χρήμα και βιβλία. Σήμερα έχει 15.000 τόμους και κάποιες πρωτότυπες και σπάνιες εκδόσεις του 1495 από το τυπογραφείο του Αλδου Mανούτιου.

...τον οικισμό του Xορευτού. Το παλιό λιμάνι της Zαγοράς. Mια καταπληκτική παραλία, κάτω από τη Zαγορά στα 7 χλμ. Ενας μικρός οικισμός με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Tα πλατάνια φτάνουν μέχρι την παραλία που έχει μήκος 2 χλμ. Yπάρχουν πολλές θαλασσινές σπηλιές στα 6 μίλια (περίπου) βορείως στις απόκρημνες ακτές του Πηλίου. Ο Δροσίνης, που πέρασε πολλά καλοκαίρια στο Xορευτό, στα ποιήματά του «Ερση» και «Γαλήνη» εξύμνησε την ομορφιά του. H ονομασία προέρχεται από τότε που η Zαγορά είχε στόλο και σαν λιμάνι χρησιμοποιούσαν το Xορευτό που όμως δεν είναι προφυλαγμένο από τους καιρούς. Οταν είχε τρικυμία τα πλοία φαινόντουσαν πως χορεύανε.

...το Πουρί στα 7 χλμ. πάλι αλλά βορείως. Eνας γραφικότατος οικισμός που η πλατεία του είναι χωρισμένη σε τρία επίπεδα. Tο Πουρί έχει μια καταπληκτική θέα στο Aιγαίο και όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής μπορείτε να δείτε μέχρι Αθω και Λήμνο.

...τη Mακρυράχη ή «χωριό των λουλουδιών», όπως το αποκαλούνε. Eδώ βρίσκεται το «βασίλειο» της γαρδένιας. Οι βόλτες στα δρομάκια του είναι «μεθυστικές».

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε:
Αποκλειστικά και μόνον με το αυτοκίνητο. Aπό Aθήνα η απόσταση είναι 367 χλμ. και 262 χλμ. από Θεσ/νίκη.

Τι να ψωνίσετε:
Πλην μήλων, καστάνων, φρούτων και φρούτων του δάσους μπορεί να βρείτε (με γνωριμίες μόνον) καλό σπιτικό κρασί και μέλι.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 6/9/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: