Ιορδανία: Μαγικό ταξίδι στο χθες

Γνωρίζοντας τα πανέμορφα μνημεία της και αποκτώντας επαφή με τις ιστορικές μνήμες της, θα τη λατρέψετε.

Από την ελληνιστική Γέρασα ως τη φημισμένη Πέτρα και από το πολύβουο Αμάν ως τα «θαυματουργά» ύδατα της Νεκράς Θάλασσας, η Ιορδανία είναι απλώς... ονειρεμένη.

Αμάν
Είναι χτισμένο επάνω σε δεκαεννέα λόφους! Επισκεφθείτε την ακρόπολη και το άριστα διατηρημένο αρχαίο θέατρο στο κέντρο της. Γύρω του, η μεγάλη αγορά με τα τρόφιμα και τα ρούχα σάς περιμένει να ανακαλύψετε την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Μικρά εστιατόρια με παραδοσιακές λιχουδιές, θαυμάσια ζαχαροπλαστεία, μαγαζάκια με μυρωδικά, φούρνοι... Ανάμεσα στα καταστήματα, τα τζαμιά περιμένουν τους πιστούς που σπεύδουν να προσευχηθούν αφήνοντας ό,τι κάνουν εκείνη την ώρα. Και γύρω από το κέντρο, πολυτελέστατες βίλες.

Γέρασα
Δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Αμάν (προς τον βορρά) και ­αφού περάσετε μια καταπράσινη περιοχή με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, θα βρεθείτε σε μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Μέσης ­Ανατολής. Η Γέρασα, με τη θριαμβευτική ­αψίδα της εισόδου που ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού, είναι ­ένας αρχαιολογικός χώρος που αξίζει πραγματικά να τον γνωρίσετε. Θέατρα, πλατείες, προσόψεις σπιτιών και ναών κυριολεκτικά ζωντανεύουν το μακρινό παρελθόν.

Πέτρα
Τέσσερις περίπου ώρες θα χρειαστείτε για να κατεβείτε από το Αμάν στο νότο της χώρας και να επισκεφθείτε ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του κόσμου. Η μαγική πόλη των Ναβαταίων, η Πέτρα, σκαλισμένη ολόκληρη σε κόκκινο βράχο, είναι ένα μέρος απερίγραπτης ομορφιάς. Με τα πόδια ή με άλογο θα διανύσετε το μακρύ φαράγγι ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά που έκρυβαν την πόλη από τους εχθρούς της. Για να δείτε την περιοχή απ? ­άκρη σ' άκρη χρειάζεστε δύο ολόκληρες ημέρες και αντοχή στην πεζοπορία. Πάντως, ακόμη και αν η εκδρομή σας είναι ημερήσια, με τέσσερις πέντε ώρες καλής ξενάγησης θα δείτε αρκετά.

Νεκρά Θάλασσα
Το χαμηλότερο σημείο της Γης, 400 ολόκληρα μέτρα κάτω ­από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στην έρημο, σας περιμένει για ένα μπάνιο διαφορετικό από τα άλλα. Στην τεράστια αυτή λίμνη, η οποία είναι το φυσικό σύνορο της Ιορδανίας με το Ισραήλ, δεν μπορεί να ζήσει κανένας οργανισμός. Τα νερά της όμως θεωρούνται ιαματικά.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πάτε ­αεροπορικώς και η πτήση σας διαρκεί 2 ­ώρες. ­Απευθυνθείτε στο ταξιδιωτικό γραφείο «Pyramis» (τηλ.: 210-3254975).
Διαμονή: Συμβουλευτείτε το πρακτορείο, το ­οποίο θα σας προτείνει ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια.
Χρήσιμα: Νόμισμα: Δηνάριο = 1,50 ευρώ - Ώρα: Ίδια με την ελληνική - Γλώσσα: Οι περισσότεροι κάτοικοι ομιλούν και αγγλικά - Κλίμα: Ζέστη στο νότο (Πέτρα, Aκαμπα, Νεκρά Θάλασσα), δροσιά στα βόρεια (Αμάν, Γέρασα). Προσοχή: Πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Η ζωή είναι φτηνή, εκτός από τα τουριστικά μέρη. Το φιλοδώρημα είναι απαραίτητο, ειδικά στις τουριστικές υπηρεσίες.
Φαγητό: Μπορείτε να φάτε άφοβα παντού. Δοκιμάστε μαριναρισμένο κοτόπουλο και αρνί. Γευτείτε τα φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες), το χούμους (πουρέ ­από ρεβίθι και ταχίνι), την μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι), το ταμπουλέ (σαλάτα με μαϊντανό, δυόσμο και πλιγούρι). Απολαύστε οπωσδήποτε τα γλυκά ταψιού.
Διασκέδαση: Επισκεφτείτε τα κέντρα με χορό της κοιλιάς.
Αγορές: Υπέροχα γλυκά ταψιού και χρυσά κοσμήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 12/9/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: