Χίος: Μυροβόλος και παραδοσιακή

Διαρκείς εναλλαγές τοπίου, σημαντικά ­αξιοθέατα και ήσυχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά σάς περιμένουν ακόμη.

Το «κέντημα» των μαστιχόδεντρων και το μάζεμα της μαστίχας πλησιάζει στο τέλος του. Η ικανοποίηση μεγάλη για τη σοδειά του μοναδικού αυτού δώρου της φύσης. Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο. Όχι μόνο γιατί η Χίος είναι ένα μεγάλο νησί, αλλά και επειδή είναι στην κυριολεξία γεμάτη από αξιοθέατα. Στην πόλη της Χίου περπατήστε στο Κάστρο με το τουρκικό νεκροταφείο, αλλά και στην κεντρική πλατεία με τα τεράστια πλατάνια. Οι βόλτες σας ανάμεσα στα λιγοστά αλλά πανέμορφα αρχοντικά που έχουν απομείνει (τα περισσότερα γκρεμίστηκαν από σεισμούς) θα σας οδηγήσουν και στη Βιβλιοθήκη του Κοραή, τη Μητρόπολη, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Τζαμί.

Μαστιχοχώρια
Μία πρώτη εκδρομή θα σας φέρει νότια, στα περίφημα Μαστιχοχώρια. Προηγουμένως, πολύ κοντά στην πόλη, θα σταματήσετε στον Κάμπο. Περιβόλια γεμάτα δέντρα και λουλούδια, αρχοντικά χτισμένα από ροζ πέτρα. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, και αφού περάσετε τον Καρφά, φτάνετε στα Μαστιχοχώρια. Πρώτη στάση τα Αρμόλια με τα εξαιρετικά κεραμικά τους. Ακολουθεί το Πυργί με τα περίφημα «ξυστά» στους τοίχους των σπιτιών του. Περπατήστε στους πανέμορφους Ολύμπους με τον εντυπωσιακό πύργο στην κεντρική πλατεία και καταλήξτε στα υπέροχα Μεστά. Μετά την απαραίτητη στάση για να γνωρίσετε το μέρος, πάρτε το δρόμο που οδηγεί στη θαυμάσια παραλία Μαύρα Βόλια, μία από τις πιο εντυπωσιακές της Ελλάδας. Μια δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή, με ορμητήριο πάντοτε την πόλη της Χίου, θα σας οδηγήσει στη βυζαντινή Νέα Μονή, από εκεί στα Αυγώνυμα και στη συνέχεια στη μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνική καστροπολιτεία Ανάβατος που κρέμεται από το βουνό! Ανεβαίνοντας βόρεια, στη γραφική Βολισσό θα δείτε τα ερείπια ενός σπιτιού όπου σύμφωνα με μία παράδοση έζησε ο Όμηρος. Πολύ κοντά στη Βολισσό βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, ιερός τόπος προσκυνήματος. Οι περιπλανήσεις σας στο βορρά του νησιού θα σας οδηγήσουν στα παραθαλάσσια ψαροχώρια Παντουκιός και Λαγκάδα, στην ορεινή Συκιάδα, όπου σας περιμένουν απίθανα μεζεδάκια, ενώ προχωρώντας θα φτάσετε στα γραφικά Καρδάμυλα με τα κομψά σπιτάκια τους. Το μπάνιο σας θα το κάνετε στον υπέροχο Ναγό.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με συμβατικό πλοίο ή ταχύπλοο από τον Πειραιά. Πρακτορείο, τηλ.: 210-4121172. Με αεροπλάνο: τηλ.: 210-9666666.
Διαμονή: Στην πόλη: Ελληνικό Κάστρο (τηλ.: 22710-44740). Στον Κάμπο Αστρακιά (τηλ.: 22710-31609). Στη Βολισσό στα Πέτρινα πανέμορφα σπιτάκια (τηλ.: 22740-21218) και κοντά στα Καρδάμυλα: Ιάσων (τηλ.: 22720-22218 ). Στον πολύβουο Καρφά: Golden Sand (τηλ.: 22710-32080), το Ερύθα (τηλ.: 22710-32311). Στα Αυγώνυμα: Σπιτάκια (τηλ.: 22710-20513).
Χρήσιμα: Κωδικός: 22710, Τουριστικές πληροφορίες: 44389, Λιμεναρχείο: 44433, Πρακτορείο γενικού τουρισμού στο Λιμάνι: Χατζελένης (27295), ΚΤΕΛ: 27507, Ταξί: 41111
Φαγητό: Στη Χώρα στα ταβερνάκια Χότζα και Θεοδοσίου. Στη Μουριά στο Βροντάδο. Αστέρι στα Αυγώνυμα, Δέσποινα στο Λιθί, Μάκελλος στο Πιτυός, Ειρήνη στις Κηπουργιές, Κώστας στο Νεοχώρι.
Διασκέδαση: Στην προκυμαία θα βρείτε πολλές καφετέριες και μπαράκια.
Αγορές: Γλυκά του κουταλιού, μαστίχα, ούζο και νόστιμα τυριά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 19/9/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: