Η απούσα Θεσσαλονίκη

Eίναι μόνιμη η γκρίνια των αρχόντων της Θεσσαλονίκης για την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με τα νησιά του Αιγαίου κατά τη θερινή τουριστική σεζόν και δικαίως, αφού πλέον με το άνοιγμα των συνόρων, κατά κύματα κατεβαίνουν οι από Βορρά παραθεριστές με προορισμό τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των νήσων.

Το θέμα όμως είναι τι κάνουν και οι ίδιοι για να βοηθήσουν την πόλη τους ώστε να καταστεί κόμβος στη διά θαλάσσης διακίνηση τουριστών και να αποκομίσει οφέλη όπως συμβαίνει με άλλες μεγάλες παραλιακές πόλεις της Μεσογείου ή και μικρότερες της πατρίδας μας.

Την Τρίτη το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το κρουαζιερόπλοιο «Navigator of the seas», μεταφέροντας τρεις χιλιάδες τουρίστες. Το μεγαλύτερο που έπιασε ποτέ στον Θερμαϊκό. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν στην προκυμαία για να το απολαύσουν και να το φωτογραφίσουν.

Οι μόνοι που αδιαφόρησαν ήταν οι ηγέτες της πόλης, όλοι εκείνοι που έχουν, υποτίθεται, την ευθύνη για την προβολή της. Κατέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ξεχύθηκαν στο λιμάνι και στην παραλία χωρίς να ξέρουν ούτε που πηγαίνουν ούτε τι θα δουν. Πάτησαν το πόδι τους στον γκρίζο και καταθλιπτικό προβλήτα όπου δεν υπήρχε ούτε μια πινακίδα που να δείχνει Center.

Το ίδιο κρουαζιερόπλοιο είχε πιάσει σε άλλο ταξίδι του και στο Κουσάντασι, στα παράλια της Τουρκίας, σπουδαίο τουριστικό κέντρο της γείτονος. Εκεί οι επιβάτες του συνάντησαν μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Οι αρχές είχαν οργανώσει υποδοχή. Με επικεφαλής τον δήμαρχο καλωσόρισαν στο λιμάνι τους επισκέπτες, τους μοίρασαν γλυκά και τοπικά εδέσματα, έντυπο υλικό με πληροφορίες για την πόλη τους. Εκαναν επίδειξη φιλοξενίας και κέρδισαν εξ αρχής τη μάχη των εντυπώσεων.

Οι δικοί μας έδειξαν ότι αδυνατούν να βγουν από τον μικρόκοσμό τους, αυτόν της γκρίνιας, της μιζέριας, της συνωμοσιολογίας. Πάνε κι έρχονται καράβια -από τον Μάρτιο έως τώρα έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης τριάντα τρία κρουαζιερόπλοια- αποβιβάζουν κόσμο που έρχεται για να γνωρίσει την πόλη και να αφήσει τα λεφτά του, χωρίς κανείς εξ αυτών να τους δίνει σημασία. Απεναντίας, οργανώθηκαν φανταχτερές εκδηλώσεις στη νομαρχία για την υποδοχή καμιά δεκαριά έφηβων κοριτσιών, υποψηφίων για διεθνή καλλιστεία, όπου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης πάσχιζε μπροστά στις κάμερες να τις πείσει -αμφιβάλλω αν καταλάβαιναν πού βρίσκονταν- ότι η Μακεδονία είναι ελληνική!

Και όμως η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί κόμβος στις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό πρέπει να κινηθεί και η ίδια. Να δείξει το φιλόξενο πρόσωπό της και μέσω αυτού να προβληθεί και να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδιο από την τουριστική πίτα. Και επειδή ούτε ο Λευκός Πύργος ούτε η πλατεία Αριστοτέλους μπορούν να κινηθούν, οφείλουν να το κάνουν εκείνοι που θέλουν να λένε ότι την υπηρετούν.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 26/9/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: