Γκντανσκ: Το διαμάντι της Βαλτικής

Περπατώντας στο ιστορικό του κέντρο θα νιώσετε ότι γυρίσατε 1.000 χρόνια πίσω ή ότι συμμετέχετε στο γύρισμα ταινίας.

Το Γκντανσκ είναι μια πολύ όμορφη και εντυπωσιακή πόλη που έγινε παγκοσμίως γνωστή από τα ναυπηγεία της. Εκεί το 1980 έγινε η επανάσταση των εργατών που τελικά οδήγησε στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η δεύτερη σε έκταση πόλη της Πολωνίας, δεν έχει χαρακτηριστεί ­άδικα ως «το διαμάντι της Βαλτικής». Αν και ουσιαστικά πρόκειται για... διαμάντια: Γιατί το Γκντανσκ, μαζί με τη Γκντίνια και το Σόποτ, συνθέτουν ένα οικιστικό τρίπτυχο. Αυτό δηλαδή που εμείς ξέρουμε ως μία πόλη στην πραγματικότητα είναι τρεις: Από αυτές, το Γκντανσκ καμαρώνει για το μοναδικής ­ομορφιάς ­ιστορικό του κέντρο, η Γκντίνια για τα εκπληκτικά πάρκα και τις βιλίτσες της και το Σόποτ για την ολόλευκη παραλία του και τη μεγαλύτερη θαλάσσια εξέδρα περιπάτου (520 μέτρα μήκος). Το Γκντανσκ όμως είναι εκείνο που κερδίζει περισσότερο τον επισκέπτη, με τα πολύ ­όμορφα κτίριά του.

Αξιοθέατα
Θα περάσετε από τον κεντρικό δρόμο (Ντλούγκα) με τα στενά σπίτια και τις ζωγραφισμένες προσόψεις. Θα δείτε το Μέγαρο «Αρτους» του 16ου αιώνα, τη Χρυσή Πύλη, την περίτεχνη «πηγή του Ποσειδώνα» και το Δημαρχείο. Βγαίνοντας ­από την κεντρική πύλη θα βρεθείτε σε ένα κανάλι. Γυρίστε να δείτε τα κτίρια στις όχθες του - θα σας καταπλήξουν με την ομορφιά τους. Πιο πέρα θα δείτε τα παλιότερα δείγματα της πόλης από τη μεσαιωνική εποχή: έναν ξύλινο γερανό και ένα μεγάλο μύλο. Επισκεφθείτε και τις πολύ ενδιαφέρουσες γοτθικές εκκλησίες, όπως εκείνη της Παναγίας, που είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Από τους τρούλους της -αν αντέχετε να ανεβείτε 300 σκαλιά- θα έχετε υπέροχη θέα σε όλη την πόλη. Μερικά μουσεία ­που πρέπει επίσης να δείτε είναι τα: Αρχαιολογικό, Ιστορικό, Εθνικό και Ναυτικό.

Εκδρομές
Να πάτε στη μαγευτική περιοχή της Μαζουρίας που είναι γεμάτη λίμνες, αλλά και κάστρα. Στην περιοχή της Κασουβίας θα δείτε μικρά γραφικά χωριουδάκια ανάμεσα σε λίμνες και δάση όπου μπορείτε να χαρείτε τη φύση. Γνωρίστε την εντυπωσιακή χερσόνησο του Χελ, μία στενόμακρη λωρίδα γης μήκους 35 χλμ. και πλάτους από 100 μέχρι 500 μέτρα. Στη μέση της χερσονήσου υπάρχει δάσος και δρόμος, ενώ στις ­άκρες της μερικές απίθανες αμμουδιές! Στη «μύτη» της βρίσκεται ένα παλιό γραφικό ψαροχώρι με ξύλινα σπιτάκια. Βολτάρετε, δείτε την εκκλησία, το μουσείο, και ­απολαύστε φρεσκότατο ψαράκι. Επίσης, επισκεφθείτε το εντυπωσιακό κάστρο του Μάλμποργκ, το μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο γοτθικό κάστρο της Ευρώπης, που χτίστηκε το 1300. Βρίσκεται νότια του Γκντανσκ (40 λεπτά με τρένο ή λεωφορείο). ­Ανοικτό 10.00-15.00, εκτός Δευτέρας. Τηλ.: 55-6470800.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πετάξετε με τις πολύ καλές πολωνικές αερογραμμές (LOT, τηλ.: 210-3221121) για Βαρσοβία. Από εκεί ή θα πάρετε άλλη πτήση για το Γκντανσκ ή θα επιβιβαστείτε στο γρήγορο τρένο.

Διαμονή: Πολύ καλά ξενοδοχεία σε παραδοσιακό στυλ είναι τα: Dwor Oliwski (τηλ.: 5547000), Podewils (τηλ.: 3009560) και Hanza (τηλ.: 3053427). Και τα τρία στο ιστορικό κέντρο.

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 004858. To Orbis είναι ο Οργανισμός Τουρισμού της χώρας. Τηλ.: 0801 606 606 ή στο www.orbis.pl Ώρα: μία ώρα πίσω. Αστυνομία: 997 (Από το κινητό 112)

Φαγητό: Τα «μπίγκος», «πιερόγκι» και οι διάφορες σούπες -όπως η «ζουρέκ»- είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της πολωνικής κουζίνας. Τα κρέατα είναι πολύ καλά και οι μερίδες τεράστιες. Καλά εστιατόρια είναι η Taverna, το Barylka, το Gdanska και το Neptun (σελφ σέρβις).
Θα πιείτε πολωνέζικες μπίρες και για επιδόρπιο θα απολαύσετε μία καταπληκτική μηλόπιτα συνοδευμένη με παγωτό.

Διασκέδαση: Συμπαθητικά cafe: Maraska, Kolumbijka και Capri. Για ποτό: Kamienica και Casablanca. Στο Cotton Club θα ακούσετε πολύ καλή τζαζ. Night clubs: Bacowka, Ggog, Club 80's και Max.

Αγορές: Θα βρείτε καταπληκτικά κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα από κεχριμπάρι σε πολύ καλές τιμές. Επίσης, φτηνά ρούχα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 26/9/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: