36 ώρες στη Λίμα

Η Λίμα υπήρξε ανέκαθεν μία κοσμοπολίτικη πόλη, που φοβόταν να αναδείξει την πολυχρωμία της. Η πρωτεύουσα του Περού, που ιδρύθηκε από Ισπανούς κονκισταδόρες και επηρεάσθηκε από την Ασία, αλλά και τον περουβιανό πολιτισμό των Ανδεων, παρέμεινε μία πόλη διαιρεμένη. Το φαινόμενο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει η γαστρονομία, που ανέδειξε την πόλη σε μία από τις πρωτεύουσες του καλού φαγητού και επέτρεψε τη μείξη παραδοσιακών γεύσεων, με τις σύγχρονες τάσεις.

Παρασκευή
5-11 μ.μ. Θάλασσα και φαγητό
Μακριά από το κέντρο της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, θα βρείτε την αριστοκρατική συνοικία Μιραφλόρες. Ξεκινήστε από το πάρκο Κένεντι και καθήστε για έναν καφέ στο Καφέ Αϊτή, αγαπημένο στέκι των διανοούμενων. Στη Λίμα, όμως, το φαγητό κυριαρχεί και για τον λόγο αυτό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά για βραδινό. Για επιδόρπιο, πάρτε ταξί μέχρι το Λα Τρατορία, ιδιοκτησίας τοπικής τηλεοπτικής σταρ.

Σάββατο
9 π.μ. Ιστορικό κέντρο
Αρχίστε το πρωινό σας με έναν περίπατο στον πεζόδρομο της Χιρόν ντε λα Ουνιόν, που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της Λίμα, την Πλάζα Μαγιόρ. Εδώ, θα δείτε εξαίρετα δείγματα αρχιτεκτονικής, αλλά και το ακριβές σημείο, όπου ο Πιζάρο ίδρυσε την πόλη το 1535. Ο καθεδρικός ναός, με τις σπάνιας τέχνης τοιχογραφίες, αξίζει τη βόλτα. Περπατήστε λίγα τετράγωνα ανατολικά, στην Κάγιε Καπόν, όπου θα ανακαλύψετε την «τσάιναταουν» της Λίμα, με τους Κινέζους απογόνους μεταναστών να έχουν επιβάλει το δικό τους γαστρονομικό ύφος.
1 μ.μ.-10 μ.μ. Παράδοση, ψυχαγωγία
Μη χάσετε τη μεγάλη έκθεση προκολομβιανής τέχνης στο Μουσείο Λάρκο Χερέρα της συνοικίας Πουέμπλο Λίμπρε, από εκεί, πηγαίνετε στο διπλανό Μουσείο Χρυσού, με έργα τέχνης των Ινκας. Η Λίμα είναι πόλη χτισμένη από και για τους Ισπανούς κατακτητές. Τα μνημεία του χαμένου πολιτισμού των Ινκας, όμως, παραμένουν. Πάρτε ταξί μέχρι το Πατσακαμάκ, για να δείτε τον ανακαινισμένο Ναό του Ηλιου, μέσα στην έρημο. Αργότερα, επισκεφθείτε το ιαπωνικό εστιατόριο Ματσούι, για φρέσκο, λαχταριστό σούσι, προτού κατευθυνθείτε στη «σαλσοτέκα» Καράμπα για ένα χωνευτικό χορό.

Κυριακή
10 π.μ.-1 μ.μ. Μποέμικη ζωή
Η συνοικία Μπαράντσο συγκεντρώνει τους ρέκτες της μποέμικης ζωής, όπως τον λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα. Από την πλατεία ντε λας Αρμας, βρείτε την γκαλερί Ντεντάλο, όπου τοπικοί καλλιτέχνες πωλούν τα περίτεχνα έργα τους, εμπνευσμένα από τη λαϊκή τέχνη των Ινδιάνων.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Cafe Haiti (Diagonal 160, 51-1-445-0539)
Pescados Capitales (Avenida La Mar 1337, 51-1-421-8808, www.pescados-capitales.com)
La Bodega de la Trattoria (General Borgono 784, 51-1-241-6899)
Salon Capon (Jiron Paruro 819, 51-1-426-9286)
Museo Rafael Larco Herrera (Avenida Bolivar 1515, 51-1-461-1312, www.museolarco.org)
Pachacamac (www.pachacamac.net)
Matsuei (Manuel Banon 260, 51-1-422-4323)
Dadalo (Paseo Saenz Pena 295, 51-1-477-0562)

(πηγή: www.kathimerini.gr, 7/6/08)

Δεν υπάρχουν σχόλια: