Λισαβόνα

Ράθυμη και avante garde, η Λισαβόνα είναι πολλά περισσότερα από την πόλη των επτά λόφων, του πόρτο και των fados.

Η γνωριμία με την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ξεκινά από το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το Parque Eduardo VII. Είναι εύκολο να φτάσετε εκεί με το μετρό κατεβαίνοντας στη στάση Marques de Pombal (Rotunda). Μετά από μια βόλτα στο πάρκο, ακολουθείστε την Avenida da Liberdade νότια, με κατεύθυνση τον ποταμό Τάγο και απολαύστε τις εικόνες της πόλης. Μερικά τετράγωνα παρακάτω στρίψτε δεξιά στη Rua do Salitre, όπου και θα συναντήσετε τον Βοτανικό Κήπο. Επιστρέψτε στην Avenida de Liberdade και συνεχίστε τη βόλτα προς τον Τάγο για να συναντήσετε την πλατεία Praca dos Restauradores και τη γραφική γειτονιά γύρω από αυτήν που περιμένει να την ανακαλύψετε. Ο περίπατος συνεχίζεται ακολουθώντας εκ νέου την Avenida de Liberdade μέχρι να συναντήσετε την πλατεία Praca do Pedro γεμάτη με εμπορικά και καφέ και ανθοπώλες.

Από τη νότια πλευρά της ακολουθείστε τον μικρό ελικοειδή δρόμο προς την κορυφή του λόφου με το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Castelo de Sao Jorge (Βησιγότθοι, 5ο αιώνα μ.Χ.). Απολαύστε την εξαιρετική θέα και επισκεφθείτε τις εκθέσεις που φιλοξενεί σχετικά με την ιστορία της πόλης που λατρεύει το μπακαλιάρο, το πόρτο και τα fados. Γύρω από το δενδροφυτεμένο κάστρο βρίσκεται η παλιά πόλη, η γραφική Alfama, με τα καπηλειά της και τα απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια να αγναντεύουν τον Ατλαντικό. Eπιστρέψτε στην πλατεία Praco do Pedro και ακολουθείστε τη Rue da Prata για μερικά τετράγωνα μέχρι να συναντήσετε την πλατεία Praco do Comercio που η μια της πλευρά είναι πάνω στον Τάγο, ενώ δύο παράλληλοι λεωφόροι, η Rua da Prata και η Rua Aurea, την ενώνουν με την πλατεία Rossio στην καρδιά της κάτω πόλης, την Baixa με την αυστηρά τετραγωνισμένη ρυμοτομία. Από την πλατεία Praco do Comercio πάρτε το λεωφορείο 27 προς τα δυτικά στη Lapa και κατεβείτε στη Rua das Janelas Verdes, για να επισκεφθείτε το μουσείο MNAA ή Museo Nacional de Arte Antiga, που φιλοξενεί έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Με το λεωφορείο 49 συνεχίστε δυτικά προς την Belem, περιοχή σημαντικών μνημείων και μουσείων.

Κατεβείτε στην πλατεία Praca Alfonso de Albuquerque για να επισκεφθείτε το Museo dos Coches. Λίγα τετράγωνα πιο κάτω και προς τα δυτικά θα συναντήσετε το γοτθικό μοναστήρι (Ιερωνυμιτών) του 16ου αιώνα Mosteiro de Jeronimos (αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO). Στο μοναστήρι βρίσκονται οι τάφοι δύο διάσημων Πορτογάλων, του εξερευνητη Βάσκο ντα Γκάμα και του ποιητή Λουίς ντε Καμόες, όπως επίσης το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολουθώντας τη Rua da Junqueira και εν συνεχεία τη λεωφόρο Avenida da India συναντάτε το Μνημείο των Ανακαλύψεων Padrao dos Desobrimentos, μια πλώρη τσιμεντένιας καραβέλλας με όλους τους διάσημους Πορτογάλους να κοιτούν προς τον Τάγο και τον Ατλαντικό. Απέναντι θα δείτε την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα Ponte 25 de Abril που συνδέει τη Λισαβόνα με την Almada που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Τάγου. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1966 και συχνά συγκρίνεται με τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο, λόγω του ότι αφενός μοιάζουν, αφετέρου τις κατασκεύασε η ίδια εταιρεία σε σεισμογενείς περιοχές. Τη σημερινή της ονομασία πήρε το 1974, για να τιμηθεί η Επανάσταση των Γαρυφάλων, που απάλλαξε τους Πορτογάλους από τη μακρόχρονη δικτατορία του Σαλαζάρ.

Συνεχίζοντας την Avenida da India θα δείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και απέναντι, χτισμένο μέσα στο ποτάμι την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, τον μοναχικό πύργο της Belem (1520). Σύμβολο κυριαρχίας, τελωνείο, φάρος αλλά και τόπος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, ανακηρύχθηκε το 1983 από την Unesco μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην περιοχή βρίσκεται και το Centro Coltural de Belem, που αποτελεί τον χώρο έκφρασης και συνάντησης των καλλιτεχνών της πρωτεύουσας. Από εκεί επιστρέψτε με λεωφορείο στην πλατεία Praco do Comercio και περπατήστε μέχρι την πλατεία Praco do Pedro. Πάρτε το μετρό μέχρι τη στάση Pequeno. Εκεί βρίσκεται το Campo Pequeno όπου κάθε Κυριακή (Απρίλιο-Οκτώβριο) και καμιά φορά και Πέμπτη μπορείτε να παρακολουθήσετε ταυρομαχία (δεν σκοτώνουν τον ταύρο στην αρένα). Με το μετρό συνεχίστε τη βόλτα γνωριμίας και στη στάση San Sebastiao κατεβείτε για να δείτε το περίφημο μουσείο Calouste Gulbenkian που μεταξύ πολλών άλλων διαθέτει πίνακες των Rubens και Rembrandt. Η γνωριμία με τη Λισαβόνα, που κατά το μύθο ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα, και είναι χτισμένη σε 7 λόφους (όπως Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Σέφιλντ, Σαν Φρανσίσκο, Γιαουντέ και Σιάτλ), μπορεί να συνεχισθεί ακούγοντας fados σε καπηλειά της Alfama, δοκιμάζοντας πιάτα θαλασσινών (οπωσδήποτε ένα από τα εκατοντάδες πιάτα bacalhau και πίνοντας μέχρι πρωίας dyo, vinho verde, porto ή madeira) στο Bario Alto ή στα μοδάτα μαγαζιά στους παλιούς ντόκους μέχρι το πρωί.
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.
2EAT

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
• Açorda de Mariscos (σούπα θαλασινών)

• Caldeirada (κοκκινιστό κατσαρόλας με θαλασινά)
• Bachalau assado ή cozido (το εθνικό ψάρι, τηγανητό ή βραστό)
• Sardinhas assadas (σαρδέλες στη σχάρα)
• Leitao à bairra (γουρουνόπουλο ψητό)
• Porco con ameijoas a alentejana (γουρουνόπουλο με μύδια)
• Cataplana (σαν παέγια αλλά νοστιμότερη)
2BYE

LISBOA CARD
Για 24 ώρες, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και για είσοδο σε μουσεία 24, 48 ώρες, €25,50, 72 ώρες €31,00

FREEPORT OUTLET
Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με εξαιρετικές τιμές.
Av. Euro 2004 - Alcochete

FEIRA DE ARTESANATO E ANTIGUIDADES, VASCO DA GAMA
Ανοιχτή αγορά καθε 1η και 3η Κυριακή του μήνα στους κήπους Jardim Vasco da Gama.
Rua Vieira Portuense 7

MERCADO DA COLECÇÃO
MERCADO DA RIBEIRA
Κάθε Κυριακή, το δικό τους Μοναστηράκι, στον 21ο αιώνα.
Avenida 24 de Julho 5, Parque das Nações
2BE

PΑRQUE DE NACOES
Για το μεγαλύτερο ενυδρείο, το Oceanário, στην Ευρώπη, πανοραμική βόλτα με τελεφερίκ και γνωριμία με τη φουτουριστική της εκδοχή.

CASA LINHARES
Beco dos Armazéns do Linho, 2, Alfama

SENHOR VINHO
Τα καλύτερα για fados και αν ειστε τυχεροί μπορεί να ακούσετε τις θεϊκές φωνές της ANA MURA ή της MARIZA.
Rua do Meio à Lapa, 18, Lapa

LUX
Το club του ηθοποιού John Malkovich.
Avenida Infante Dom Henrique, Doca do Jardim do Tabaco, Alfama

BICA DO SAPATO
Δίπλα στο LUX. Επίσης του Malkovich, αν σας λέει κάτι, για πορτογαλική κουζίνα και shusi.

BOM JARDIM
Το φθηνότερο για πικάντικο κοτόπουλο, piri-piri.
Travessa de Santo Antão 77
2DO

• A BRASILEIRA με ντεκόρ art nouveau για bica (καφές με γάλα).
Rua Garret, 122, Chiado

• Βόλτα με το τράμ 28 από την πλατεία, Praça do Comércio,
και επίσκεψη στο Miradouro de Santa Luzia.

• Μια βραδιά στο Barrio Alto.

• Ημερήσια εκδρομή στη Sintra, 30 χλμ. από τη Λισαβόνα.

• Για βόλτες, στο Palácio Nacional da Pena, παραλίες και ηλιοβασίλεμα στο Cabo da Roca, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.
2SEE

• Ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου του Ιερώνυμου Μπος. Museu Nacional de Arte Antiga, Rua das Janelas Verdes.

• Γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα (η μακρύτερη στην Ευρώπη).

• Μουσείο GULBENKIAN (Rubens, Rembrandt και η συλλογή του Aga Khan)
Av Berna, 45 .

(πηγή: www.lifo.gr, 19/6/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: