Περιστρεφόμενοι ουρανοξύστες θα κατασκευαστούν σε Μόσχα και Ντουμπάι

Οι πρώτοι ουρανοξύστες στους οποίους κάθε όροφος περιστρέφεται ανεξάρτητα, για να προσφέρει θέα 360 μοιρών, θα ξεκινήσουν σύντομα να κατασκευάζονται στο Ντουμπάι και τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο γνωστός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Φίσερ.

Τα φουτουριστικά κτίρια θα αλλάζουν σχήμα διαρκώς και «ποτέ δεν θα φαίνονται ίδια», δήλωσε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ο οποίος δεν έχει άλλο ουρανοξύστη στο ενεργητικό του. «Αποκαλώ αυτό το κτίριο 'μηχανή διαβίωσης'» είπε σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.

Ένας «δυναμικός» πύργος 70 ορόφων έχει ήδη εγκριθεί στη Μόσχα, ενώ ένας δεύτερος, με 80 ορόφους και ύψος 420 μέτρα, αναμένεται να λάβει έγκριση στο Ντουμπάι.

Κάθε όροφος θα περιστρέφεται ανεξάρτητα με ταχύτητα που ρυθμίζεται από σύστημα φωνητικών εντολών, έτσι ώστε κάθε πλήρης περιστροφή να συμπληρώνεται κάθε μία έως τρεις ώρες.

Το κτίριο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες τοποθετημένες οριζόντια μεταξύ των ορόφων. Η παραγόμενη ενέργεια εκτιμάται ότι θα είναι υπεραρκετή για τη λειτουργία του πύργου και το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα κτίρια θα διαθέτουν ακόμα πισίνες, κήπους, αλλά και ανελκυστήρες αυτοκινήτων, ώστε οι ένοικοι να παρκάρουν έξω από το σπίτι τους.

Το εγχείρημα είναι τολμηρό όχι μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και από κατασκευαστική άποψη, καθώς τα κτίρια θα αποτελούνται από επαναλαμβανόμενα δομικά στοιχεία που θα προκατασκευάζονται σε εργοστάσιο μακριά από τις οικοδομές.

Ο ουρανοξύστης του Ντουμπάι εκτιμάται ότι θα κοστίσει 700 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να εγκαινιαστεί το 2010, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη των έργων.

Η εταιρεία του Φίσερ Dynamic Architecture δέχεται ήδη κρατήσεις από υποψήφιους αγοραστές. Τα διαμερίσματα κοστίζουν από 3,7 έως 36 εκατομμύρια δολάρια.

(πηγή: www.in.gr, 25/6/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: