36 Ωρες στην Πόλη του Μεξικού

Η Πόλη του Μεξικού μοιάζει να πετυχαίνει ό,τι προσπαθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές της πόλης έχουν αναδειχθεί στο εξωτερικό, με τη «Βαβέλ» του Αλεχάντρο Ιναρίτου να κερδίζει Χρυσή Σφαίρα και επτά υποψηφιότητες για Οσκαρ το 2007 και το «Λαβύρινθο του Πάνα» του Γκουγιέρμο ντελ Τόρο να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τη χρονιά εκείνη στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου. Την ίδια ώρα, διευθυντές μουσείων από όλο τον κόσμο σπεύδουν στη μεξικανική μεγαλούπολη για να εξασφαλίσουν σπάνια έργα τέχνης της σύγχρονης γενιάς καλλιτεχνών της χώρας.

Παρασκευη
3 μ.μ. Για νάκο...
Στην καθομιλούμενη γλώσσα των Μεξικανών, «νάκο» σημαίνει κακόγουστο ή πορνογραφικό. Σήμερα, όμως, νάκο μπορεί να σημαίνει κάτι που είναι της μόδας, όπως οι αλυσίδες που φορούν οι μουσικοί χιπ χοπ. Θα βρείτε ό,τι πιο «νάκο» υπάρχει στο κατάστημα Νάκο Μισελάνα, που πουλάει δημοφιλή μπλουζάκια με τα συνθήματα της ημέρας, που θα σας κάνουν να περνάτε απαρατήρητοι στους πολύβουους δρόμους.
4 μ.μ. Διαγωνισμός τάκος
Μην προσπαθήσετε να συνειδητοποιήσετε την έκταση και τον πληθυσμό της Πόλης του Μεξικού. Προτιμήστε τις μικρές απολαύσεις, όπως τους πλανόδιους πωλητές τάκος. Οι τρεις καλύτεροι: Ελ Τιζοντσίτο, Ελ Καλίφα και Ελ Φαρολίτο, βρίσκονται σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο, στη μοδάτη και συμπαθητική συνοικία της Κοντέζα. Παραγγείλετε μια δροσερή άγουα χορτσάτα (ποτό ρυζιού με άρωμα κανέλας) και το δημοφιλές τάκο αλ παστόρ (με γέμιση ψιλοκομμένο χοιρινό) σε κάθε ένα από τα μικρά εστιατόρια και αποφασίστε μόνοι ποιος είναι ο καλύτερος.
8.30 μ.μ. Aνδρες με μάσκες
Ορμήστε στην εκπληκτική σύγχυση της «λούτσα λίμπρε» (ελεύθερη πάλη). Φαντασθείτε μια αζτέκικη εκδοχή του αμερικανικού κατς και θα καταλάβετε τι είναι αυτό το πολυαγαπημένο σπορ. Θα διασκεδάσετε προσπαθώντας να καταλάβετε τους κανόνες, μέσα στις ιαχές του κοινού και την εκκωφαντική μεξικάνικη ροκ μουσική.
10 μ.μ. Τρελή γαστρονομία
Δεν θα βρείτε τίποτε πιο παλαβό και διασκεδαστικό από το Λα Μπιπολάρ, μια ζωντανή «καντίνα» (εστιατόριο) ιδιοκτησίας του ηθοποιού Ντιέγκο Λούνα. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πλαστικά καφάσια και τα τραπέζια φτιαγμένα από πάγκους κρεοπωλείων. Τα μπλουζάκια «νάκο» που αγοράσατε νωρίτερα θα σας κάνουν να περάσετε απαρατήρητοι. Στον κατάλογο, θα βρείτε νόστιμα κλασικά μεξικάνικα εδέσματα, με σύγχρονη άποψη.
Μεσάνυχτα. Κοκτέιλ και κιτς
Για να περάσετε καλά, σε απολαυστικά κακόγουστο σκηνικό, πηγαίνετε στο Μαλβέρντε, που πήρε το όνομά του από τον Χεσούς Μαλβέρντε, το θρυλικό Ρομπέν των Δασών του Μεξικού. Διακοσμημένο με πολύχρωμο κολάζ από μάσκες παλαιστών του κατς και αφίσες της Παρθένου της Γουαδελούπης, το μικρό κλαμπ προσελκύει χαρούμενο πλήθος, που λικνίζεται στους ήχους της σάλσα, της μεξικάνικης ποπ και της μούζικα νορτένια (της μουσικής του Βορρά).

Σαββατο
Μεσημέρι. Ταξίδι στον χρόνο
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το περίφημο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας. Μην παραλείψετε, όμως, να περπατήσετε και στην κεντρική πλατεία Ζόκαλο, που είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες στον κόσμο και πραγματική «χρονο-κάψουλα» στη μεξικανική ιστορία. Το φθινόπωρο του 2006, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο βόρειο άκρο της μνημειώδους πλατείας γιγάντιο μονόλιθο, με απεικόνιση της θεότητας Τλαλόκ των Αζτέκων, προστάτη της βροχής. Για να δείτε από κοντά τα ευρήματα του Ζόκαλο, πηγαίνετε στα ερείπια του Τέμπλο Μαγιόρ, του σημαντικότερο ναού της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, της Τενοχιτλάν, που σήμερα έχει γίνει μουσείο. Ολοκληρώστε τη βόλτα στο προεδρικό μέγαρο για να δείτε τις τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα.
1.30 μ.μ. Σκελετοί που χορεύουν
Η φθινοπωρινή γιορτή της Ημέρας των Νεκρών, που γιορτάζεται τον Νοέμβριο, ζωντανεύει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
3 μ.μ. Μεξικάνικο σάντουιτς
Οι τόρτας είναι τα σάντουιτς των Μεξικάνων. Το καλύτερο κατάστημα γι' αυτά είναι το Λα Τεξκοκάνα, δίπλα στο μουσείο. Δοκιμάστε το δημοφιλές σάντουιτς με μπακαλιάρο ή ψητό χοιρινό, σερβιρισμένο με φρέσκο αβοκάντο ή τσίλι.
4 μ.μ. Ψώνια χειροτεχνίας
Το κατάστημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης είναι ακριβό. Για τον λόγο αυτό, προχωρήστε μερικά τετράγωνα πιο κάτω, μέχρι το Τσέντρο Αρτιζανάλ λα Σιουνταντέλα. Στον υπαίθριο αυτό χώρο, θα βρείτε πάνω από 300 λαϊκούς καλλιτέχνες που πουλούν κάθε τι χειροποίητο που μπορείτε να φαντασθείτε.
9.30 μ.μ. Φιέστα στην Κοντέζα
Με το δημοφιλές ρουφ-μπαρ του, τη μοδάτη ντίσκο και την κινηματογραφική αίθουσα στο υπόγειο, το ξενοδοχείο Κοντέζα είναι διάσημο για τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και για τα περιποιημένα δωμάτιά του. Το μόνιμα γεμάτο εστιατόριο, στην κατάλευκη εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου, είναι ιδανικό σημείο παρατήρησης της «χρυσής νεολαίας» της μεξικανικής μεγαλούπολης.

Κυριακή
10 π.μ. Προ-κολομβιανή γυμναστική
Ουδείς γνωρίζει γιατί ακριβώς έπεσε η πρωτεύουσα των Αζτέκων, Τενοχιτλάν. Μεταξύ 150 μ.Χ. και 450 μ.Χ., η πόλη υπήρξε επίκεντρο του ισχυρού πολιτισμού των Αζτέκων, που κυριάρχησε στην Κεντρική Αμερική. Ανεβείτε λοιπόν στην πανύψηλη Πυραμίδα του Ηλιου, μία ώρα με το αυτοκίνητο έξω από την πρωτεύουσα, για να απολαύσετε τη θέα, που προκαλεί ζάλη.
Μεσημέρι. Δροσιά της τεκίλα
Ανταμείψτε τους εαυτούς σας για τη σκληρή ανάβαση στην πυραμίδα με ένα σφηνάκι τεκίλα στο Τετσινάνκο, πίσω από την Πυραμίδα της Σελήνης. Το άνετο εστιατόριο διαθέτει και εξαίρετο γεύμα.
2 μ.μ. Ιδρώστε!
Συνεχίστε την εξερεύνηση του προ-ισπανικού Μεξικού στη σύγχρονη σπα του ξενοδοχείου W. Στο κέντρο της σπα θα δείτε -και θα χρησιμοποιήσετε- την παραδοσιακή σάουνα των Αζτέκων, την Τεμαζκάλ, που διαθέτει ακόμη και τις προβλεπόμενες ψαλμωδίες του σαμάνου των Αζτέκων.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
NaCo Miscelanea (126-B Yautepec, Condesa; 52-55-5286-1343)
El Tizoncito (362 Campeche, 52-55-5286-5374),
El Califa (22 Altata, 55-52-5271-6285)
El Farolito (19 Altata, 52-55-5273-7297)
Arena Mexico (189 Calle Dr. Lavista, Col. Doctores; 52-55-5588-0385)
La Bipolar (155 Malitzin, Coyoacan; 52-55-5484-8230)
Malverde (Amsterdam at Teotihuacn, Condesa; 52-5584-0486)
National Museum of Anthropology (www.mna.inah.gob.mx)
Museo de Arte Popular (11 Revillagigedo, Centro Historico; 52-55-5510-2201; www.map.org.mx)
La Texcocana (87 Avenida Independencia; 52-55-5521-7871)
Centro Artesanal la Ciudadela (Balderas y Plaza de la Ciudadela, 1 and 5; www.laciudadela.com.mx)
W Hotel spa (252 Campos Eliseos, Polanco; 52-55-9-138-1800; www.whotels.com/mexicocity)

Δεν υπάρχουν σχόλια: