Διαφάνεια στα αεροπορικά εισιτήρια

Τα αεροπορικά εισιτήρια στο εφεξής θα πρέπει να παρουσιάζονται με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, περιλαμβάνοντας στη τιμή όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν τους επιβάτες, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νέος κανονισμός στοχεύει να δώσει τέλος στην παραπληροφόρηση και στην παραπλανητική διαφήμιση και να διευκολύνει τη σύγκριση ανάμεσα στις τιμές.

Οι τιμές που διαφημίζονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν το σύνολο των φόρων, τις χρεώσεις του αεροδρομίου, τον επίναυλο καυσίμου ή ασφάλειας και όλα τα άλλα έξοδα που μπορεί να προσθέσει μία αεροπορική εταιρεία στη βασική τιμή του εισιτηρίου της.

Επίσης οι προαιρετικές χρεώσεις, όπως για τις αποσκευές ή για τις ακυρώσεις, θα πρέπει να ανακοινώνονται ευθύς εξαρχής με το αίτημα έκδοσης του εισιτηρίου.

Και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένοι να σημειώνουν ένα τετραγωνάκι για να δηλώσουν πως δεν συμφωνούν με τους όρους.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν με την απόφασή τους την ανάγκη να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι όλες τις λεπτομέρειες που συνδέονται με τις χρεώσεις των εισιτηρίων, όπως τις επιπλέον χρεώσεις για την ασφάλεια, που προστίθενται από τα κράτη, τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες.

Το κείμενο, που εκσυγχρονίζει σε πολλά σημεία τον κανονισμό του 1992 για την πολιτική αεροπορία, προβλέπει επίσης την κατάργηση κάθε διακρίσεων στις χρεώσεις προς επιβάτες με μόνο κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη επίσημη δημοσίευσή του (το αργότερο έως το 2010), ανάλογα με την ταχύτητα έγκρισής του από το καθένα ξεχωριστά από τα κράτη μέλη.

(πηγή: www.in.gr, 25/6/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: