Μεγαλούπολη η Λάρισα, αλλά ανθρώπινη

Μπορεί η Λάρισα να μη θεωρείται τουριστική πόλη, είναι όμως ένα από τα λίγα αστικά κέντρα της Ελλάδας που όχι μόνο δεν απογοητεύει τους κατοίκους της, αλλά φαίνεται πως πληροί τις προδιαγραφές προσφέροντας καλές συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που και οι ντόπιοι παραδέχονται, ότι «στη Λάρισα έχει πέσει πολύ χρήμα» ή για να τεθεί πιο κομψά, η πόλη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις ταχείες μεταβολές του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Κ», δύο στους τρεις Λαρισαίους δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής τους. Μάλιστα, το 37% θεωρεί ότι η κατάσταση στην πόλη βελτιώθηκε κατά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, το 29% θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά βέβαια υπάρχει και ένα 30% που πιστεύει ότι η ζωή στη Λάρισα χειροτέρευσε.

Η καθημερινότητα των Λαρισαίων δεν φαίνεται να «μαστίζεται» από ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς στην πλειονότητά τους οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του νερού (64%), την καθαριότητα (64%), τις δημόσιες συγκοινωνίες (56%), αλλά και τις ευκαιρίες για μόρφωση που προσφέρει η πόλη (ποσοστό 62% συνολικά δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι έως μάλλον ικανοποιημένοι), καθώς και από τη λειτουργία του δήμου (ποσοστό 57% συνολικά δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι έως μάλλον ικανοποιημένοι). Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι η ιατρική περίθαλψη είναι ικανοποιητική, ενώ το 28% εκφράζει δυσαρέσκεια για τις υπηρεσίες νοσοκομείων και γιατρών. Ωστόσο, και η Λάρισα δεν ξεφεύγει από τις ασθένειες των μεγαλουπόλεων καθώς οι κάτοικοί της αναφέρουν ως το μείζον πρόβλημα για την πόλη το κυκλοφοριακό.

Σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά εμπόδια δεν μοιάζουν ανυπέρβλητα σε σχέση με την εποχή, καθώς το 17% δηλώνει ότι ζει άνετα, το 36% ότι τα καταφέρνει, το 30% δυσκολεύεται, ενώ το 17% κινείται εισοδηματικά χαμηλά και τα βγάζει πέρα με μεγάλη δυσκολία.

Φαίνεται ότι η Λάρισα είναι για τους κατοίκους της «παράδεισος διασκέδασης», αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι το 91% των δημοτών απαντά πως η πόλη προσφέρει πολλές δυνατότητες και ποικιλία στη διασκέδαση (σινεμά, μπαρ, κλαμπ, καφετέριες, μπουζούκια, μουσικές σκηνές κ. ά.). Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (85%) υποστηρίζει ότι η ζωή είναι ακριβή, ενώ το 77% υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια ασφαλή πόλη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος αποτελούν σοβαρά προβλήματα για την πλειονότητα των Λαρισαίων, αλλά το μεγαλύτερο θέμα είναι η εργασία, καθώς το 66% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς μια καλή δουλειά.

Παρά το γεγονός ότι η Λάρισα είναι μια πόλη με αρκετές πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους, το 47% των πολιτών της θεωρεί πως δεν υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι και πνεύμονες πρασίνου. Ελλειψη αλληλεγγύης εντοπίζει το 40% των ερωτηθέντων που κρίνει ότι δεν ενδιαφέρεται αρκετά ο ένας για τον άλλον, ενώ δύο στους τρεις Λαρισαίους πιστεύουν ότι οι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Σε ό, τι αφορά τη στέγη, ένα 43% πιστεύει ότι εύκολα κανείς αγοράζει σπίτι σε λογική τιμή στη Λάρισα.

Η πόλη διαθέτει μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, οπότε είναι φυσικό αρκετοί να μετακινούνται με ποδήλατο (6%), μάλιστα περισσότεροι -αν και ελάχιστα- από εκείνους που προτιμούν τη μοτοσυκλέτα (5%). Φυσικά, το Ι. Χ. παραμένει το κύριο μέσο καθημερινής μεταφοράς (38%) ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό και εκείνων που μετακινούνται… περπατώντας (30%). Το 19% χρησιμοποιεί τη δημόσια συγκοινωνία, ενώ μόλις 2% το ταξί.

Ευοίωνο οραματίζονται το μέλλον της θεσσαλικής πρωτεύουσας οι Λαρισαίοι, οι οποίοι θεωρούν κατά 39% ότι η ζωή στην πόλη θα καλυτερεύσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, 22% ότι θα παραμείνει ίδια και 29% πως θα αλλάξει προς το χειρότερο. Ωστόσο, μειωμένες είναι οι προσδοκίες για τουριστική ανάπτυξη της πόλης για το 52% των πολιτών.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 7/6/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: