Ηλεία

Ευλογημένη από τους αρχαίους θεούς, η Ηλεία διαθέτει πολλές απολαύσεις. Εδώ θα έρθετε σε επαφή με τη φύση, την ιστορία, την παράδοση και την περιπέτεια.

Η Ηλεία είναι μία μικρογραφία της Ελλάδας. Αξίζει, λοιπόν, να πάρετε μία γεύση από αυτή την ενδιαφέρουσα γωνιά της ελληνικής γης που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Αφετηρία της περιπλάνησής σας ο Πύργος, η πρωτεύουσα του νομού.

Αρχαία Ολυμπία
Σε μία καταπράσινη κοιλάδα, ανάμεσα στον Αλφειό και τον Κλαδέο, βρίσκεται ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου με εντυπωσιακά οικοδομήματα, όπως την Aλτη, το Πρυτανείο, την Παλαίστρα, το Μητρώο και το Νυμφαίο, το Στάδιο, τον Ιππόδρομο και το Στίβο. Επισκεφθείτε το σημαντικότατο μουσείο, όπου θα θαυμάσετε τον Ερμή του Πραξιτέλους, τη Νίκη του Παιωνίου, τα αετώματα και τις μετώπες του Ναού του Διός.

Συνεχίζοντας την πανέμορφη διαδρομή προς το Λάλα θα φτάσετε στο οροπέδιο της Φολόης, στις υπώρειες του Ερύμανθου. Μπροστά σας απλώνεται ένα απέραντο δάσος από οξιές. Από εκεί θα πάτε στη Λάμπια ή Δίβρη, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, μέσα σε καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά. Θα επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τη μεταβυζαντινή Μονή Δίβρης με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του καλλιτέχνη Αντώνιου.

Προχωρώντας μέσα στο εντυπωσιακό ελατόδασος θα αποκαλυφθεί μπροστά σας η Μονή της Aνω Δίβρης, στο υπόγειο της οποίας λειτουργούσε κρυφό σχολειό.

Ανδρίτσαινα
Κάντε τώρα μία εκδρομή ως την Ανδρίτσαινα, που απέχει 64 χλμ. από τον Πύργο. Θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς δήμους της χώρας αφού έχει διατηρήσει το χρώμα της ανέπαφο. Θα περπατήσετε στα δρομάκια της, θα διασχίσετε τις πλατείες της και θα θαυμάσετε τα αρχοντικά της. Σε απόσταση 14 χλμ. θα συναντήσετε τις Βάσσες, μία μαγευτική περιοχή σε υψόμετρο 1.131 μ., με έναν από τους ωραιότερους ναούς της αρχαιότητας, το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Στην Ηλεία βρίσκεται επίσης το πιο καλοδιατηρημένο φράγκικο κάστρο της Πελοποννήσου, το κάστρο Χλεμούτσι. Θα το βρείτε στην κορυφή του λόφου Χελωνάτα, γνήσιο δείγμα της αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια ξενάγηση στην αρχαία Ήλιδα. Εκεί θα δείτε τα Γυμνάσια, την Παλαίστρα και ένα πανέμορφο θέατρο το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί αρχαίες παραστάσεις.

Ιαματικές πηγές
Στην Ηλεία ανθεί ο θεραπευτικός τουρισμός, αφού υπάρχουν: το υδροθεραπευτήριο της Κυλλήνης, οι ιαματικές πηγές Καϊάφα και οι πηγές της Υρμίνης, για παθήσεις αρθρώσεων και αναπνευστικού.

Φαγητό: Στον Πύργο, στην Αίγλη για χοιρινό σούβλας και εξοχικό και στο Επαρχείο. Στην Αρχαία Ολυμπία, στη Φιλοξενία και την Αμβροσία για παραδοσιακές γεύσεις. Στα χωριά δοκιμάστε παστό χοιρινό ή τσιγαρίδα.

Διασκέδαση: Πλούσια νυχτερινή ζωή στον Πύργο.

Αγορές: Από τον Πύργο γλυκά του κουταλιού, ελιές και λάδι, και από τη Λάμπια ντόπια φέτα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: